Kosthold → Her er de 10 beste (Enkelt og effektivt vekttap)

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022
En blanding av trening og et diettbasert kosthold er nøkkelen til vekttap

Spis riktig og gå ned i vekt! Det høres umiddelbart ut som en enkel løsning å miste overflødig kilo. Imidlertid er det mye mer med en diett enn du kanskje tror. Det tar ikke bare noen få dager, men heller uker å fullføre et effektivt kosthold.

I denne artikkelen fokuserer vi på hvordan du kan implementere en diett over flere uker som faktisk fungerer. Hvis du følger rådene våre, vil du kunne se kiloene rasle av. Og det selv uten at du er konstant sulten, har trang eller vil kaste inn håndkleet underveis.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Finn riktig diett for deg og ditt vekttap

Før vi går videre til gode råd i forhold til å implementere et effektivt kosthold, vil vi introdusere deg for tre gode dietter. Disse diettene er basert på flere av prinsippene som vil føre til et raskt vekttap, så de er vel verdt innsatsen.

Fordelen med de tre diettene nedenfor er også at du ikke trenger å sulte deg selv mens du er på dem. Det gjør det lettere å holde seg til kur.

Men hvis du ikke føler at noen av de effektive kostholdene nedenfor er noe for deg, er det heldigvis mange forskjellige dietter å velge mellom - og du kan lese om dem her på Arono.

Atkins-kur

Man kan praktisk talt kalle Atkins dietten forfedrene til "Low Carb High Fat" dietter. Dr. Atkins idé om å prioritere protein og fett fremfor karbohydrater har gitt mange andre kurer med omtrent samme utgangspunkt.

Atkins dietten tar imidlertid ikke sikte på å fjerne karbohydrater helt - bare før du finner ut hvor mye kroppen din kan "tåle" før den reagerer, f.eks. ved å sette på. Du starter dermed med å konsumere få karbohydrater, hvoretter du sakte kan få mer karbohydrater, avhengig av hva kroppen din kan bryte ned.

Med Atkins dietten følger du fire faser der du kan oppnå vekttap og finne den rette balansen mellom fett, protein og karbohydrater.

Dukan dietten følger i stor grad prinsippene i Atkins dietten, men med et enda større fokus på protein.

Keto Cure

Også kalt keto diett eller ketose kur, da du spiser mat med mye fett og moderat protein for å få kroppen din i en tilstand som kalles "ketogenese" (eller bare "ketose").

I en slik tilstand vil kroppen bruke ketonlegemer som energikilde. Det spesielle med denne dietten er at du bruker mest fett. Du bør ha et moderat inntak av protein, og nesten helt unngå karbohydrater.

Keto dietten er et enkelt kosthold når du først har forstått dets prinsipper, da det handler veldig mye om å fjerne karbohydrat fra måltidene. Det kan imidlertid være vanskelig for folk som elsker brød, pasta, ris osv.

LCHF kur

"Low Carb High Fat" er formålet med denne kuren. Så du må ha få karbohydrater, men i stedet konsumere sunt fett i store mengder. Denne dietten er derfor veldig lik Keto dietten, men forskjellen er at du trenger å konsumere mer protein på LCHF dietten - og at fettet ikke bare trenger å være fra hvilken som helst kilde.

Paleo dietten

Paleo / Paleo dietten har mye til felles med de ovennevnte kostholdene. Med denne kuren må du også planlegge måltidene dine ut fra et "Low Carb High Fat" utgangspunkt.

Forskjellen er imidlertid at dietten skal være litt enklere på paleo-dietten. Maten skal være omtrent lik det som våre forfedre spiste. Av denne grunn kalles kuren også noen ganger "steinalderdiet".

Dermed bør du spise veldig bra med kjøtt fra både kyr, griser, kylling, fisk osv. I tillegg bør du spise godt med grønnsaker, men et begrenset inntak av frukt, nøtter og egg.

5: 2 kur

Du kan gjøre denne kuren på flere måter, 5: 2 eller 6: 1 er sannsynligvis den mest populære og anbefalte. Tallene indikerer hvor mange dager du skal spise "normalt" og hvor mange dager du skal faste. Med dietten 5: 2 må du "faste" to dager i uken, hvor du må holde deg under 500 kalorier (så det er ingen dager helt uten mat). De andre dagene må du spise ”normalt”, men likevel med tanke på å holde deg innenfor det anbefalte kaloriinntaket for deg.

8 timers kur

Mange ender opp med å konsumere for mange kalorier ettersom måltidene blir spredt utover dagen. Du kan bli kvitt den med 8-timers kur (også kalt 8:16, 16: 8, periodisk faste, periodisk faste, periodisk faste).

Hvis du følger dette diett, bør du bare spise 8 timer om dagen - og må derfor faste de resterende 16 timene.

Du velger når de åtte timene starter, men det er viktig at de er sammenhengende. F.eks. du kan velge å spise mellom kl 10 og 18. Hvis du følger 8-timers dietten, trenger du ikke kutte litt mat fra kostholdet ditt.

Rensebehandling / avgiftning

Det er et hav av rensende kurer, også kalt detox , som hjelper til med å rense kroppen. Flere av dem kan også starte et vekttap - nettopp fordi du spiser erstatningsmåltider eller reduserer inntaket av usunn mat i løpet av perioden.

Blant rensekurer er spesielt juicekur og forskjellige former for kurer for måltidserstatning, som C9-kur .

På juice-dietten drikker du bare juice i det valgte antall dager, mens du på C9-dietten bytter ut visse måltider med måltidserstatninger, og generelt prøver å redusere kaloriinntaket litt. C9-regimet varer i 9 dager, mens saftregimet kan vare alt fra 1 til 10 dager (du kan godt lenger, men det anbefales ikke!).

Suppekuren

Man kan hevde at suppekuren også er en form for detoxkur.

Du følger det vanligvis i 7 dager, men kan også gjøre det både lengre og kortere tid, avhengig av dine behov. Når du bruker denne dietten, bør du bare spise suppe - i tillegg til litt frukt.

Suppen skal også primært bestå av grønnsaker, slik at du kan unne deg tomatsuppe, potet-purre-suppe, grønnsakssuppe osv.

Sensekur

Sense-kuren er ideell for folk som vil leve sunnere, og kanskje oppnå vekttap, men som ikke vil gi opp alle deilige tingene i hverdagen.

På Sense-dietten, følg disse prinsippene når du planlegger måltidene dine: to håndfull grønnsaker, en håndfull protein og en håndfull frukt.

I tillegg kutter denne typen diett også overflødig karbohydrater. Og så er Sense-kur basert på prinsippet om at det skal være så enkelt som mulig.

FODMAP dietten

Du bør kaste deg over FODMAP-dietten hvis du ofte opplever oppblåsthet og / eller andre mageproblemer. Denne kuren kan gå inn og "tilbakestille" tarmfloraen din, slik at kroppen får muligheten til å motstå optimalt igjen.

FODMAP dietten er delt inn i to faser. I den første fasen kuttet du av all mat med høyt innhold av FODMAP, inkludert meieriprodukter, belgfrukter, korn, søtningsmidler og mer. I den andre fasen, spis sakte mer og mer av forskjellige FODMAP-matvarer for å se hva kroppen din kan fordøye.

10 tips for et effektivt kosthold slik at du kan gå ned i vekt

Har du tidligere prøvd å implementere en diett eller bestemt livsforandrende, men ikke hatt noen suksess med det?

I så fall har du mest sannsynlig gjort noe galt underveis i prosessen. Dessverre er det mange som faller ut eller har problemer med å overholde "reglene" for det enkelte kostholdet, og derfor er ikke resultatene signifikante.

For å hjelpe deg på vei til effektivt vekttap som faktisk varer, har vi satt sammen 10 gode tips om hvordan du kan fullføre et effektivt kosthold.

1) Spis færre kalorier enn du vanligvis gjør

Det er ingen hemmelighet at du trenger å spise færre kalorier enn du forbrenner på en dag for å gå ned i vekt. Det betyr også at du mest sannsynlig vil trenge å spise færre kalorier enn du vanligvis gjør.

Hvis du ikke går ned i vekt akkurat nå, er det et tegn på at du enten bruker riktig mengde kalorier for å holde kroppen din på samme vekt - eller at du bruker for mange hvis du går opp i vekt litt etter litt.

Det beste rådet vi kan gi når det gjelder å implementere et effektivt kosthold, er derfor et universelt råd når det gjelder vekttap: spis færre kalorier.

Og det skal ikke bare gjelde en dag, men helst over en lengre periode. Du vil raskt oppdage at alle dietter virker mot at du trenger å konsumere mindre i løpet av perioden du er på dietten.

For å oppnå ønsket vekt, kan du med fordel holde oversikt over inntaket ditt ved å telle kalorier. På den måten holder du fokus ikke bare på å spise magert mat og følge sunne oppskrifter, men også på mengden kalorier.

Det avhenger av stoffskiftet til den enkelte person, hva de faktisk brenner i løpet av en dag - og dermed hvilket antall kalorier du trenger å ta på deg under vekttapet. Du kan derfor med fordel sjekke hvor mange kalorier (energi) kroppen din forbrenner før du begynner.

2) Fullfør en diett uten å være sulten

Nå sier vi at du bør spise færre kalorier enn vanlig, men det betyr ikke nødvendigvis at du skal sulte deg selv mens du er på diett. Faktisk er et vellykket kosthold en der man ikke er sulten. For når du ikke går rundt og er sulten, er det lettere for deg å holde deg til kur.

Det er derfor avgjørende at du velger en diett der du kan spise nok mat som tilfredsstiller. Det er nettopp derfor kurer som LCHF og Keto-dietten har blitt populære ettersom du får riktig kaloriunderskudd uten å føle deg sulten.

3) Spis flere ganger i løpet av dagen

Det anbefales spesielt at du sprer måltidene utover dagen. Flere dietister, personlige trenere, eksperter og mer. anbefaler å spise fem til seks ganger om dagen med tre til fire timer mellom hvert måltid.

Dette betyr at du må spise tre hovedmåltider (frokost, lunsj og middag), samt to til tre snacks mellom hovedmåltidene. Det holder fordøyelsen i løpet av dagen, samt sørger for at du holder deg mett og får alle næringsstoffene som kroppen din trenger.

Du bør spise sakte og sunt først hvis det er litt forskjell på tallerkenen.

På den måten får du spist nok greener, og så lar du også hjernen registrere at den er mett ved hvert måltid.

Faktisk kan du også "jukse" hjernen litt ved å servere maten på en mindre tallerken. Det vil få måltidet til å se mer ut som hvorfor hjernen tror det blir mer å spise enn det faktisk gjør.

4) Rask diett med effektiv fettforbrenning

For å sikre et effektivt kosthold, må du opprettholde en effektiv fettforbrenning. Du gjør dette nettopp ved, som nevnt i forrige avsnitt, å spise regelmessig, da det holder fordøyelsessystemet i gang og blodsukkeret stabilt - og dermed også stoffskiftet oppe.

I tillegg er regelmessig trening, f.eks. en tur eller løp, sørg også for at forbrenningen din holdes i gang.

Stoffskiftet kan også få et ekstra løft ved å konsumere sterke krydder eller mat. F.eks. litt chili, krydder, hvitløk, ingefær osv. vil kunne starte kroppens forbrenning. Men overdriver ikke nå - da kan det hende du bare blir dårlig i stedet.

Det kan også anbefales å spise godt med sitrusfrukter for å starte metabolismen (men hold deg fortsatt innenfor grensene for fruktinntak).

Unngå inntak av karbohydrater

I tillegg, unngå å konsumere karbohydrater i store mengder, spesielt hvitt brød, hvit ris, pasta osv. Disse karbohydratene kalles "raske" karbohydrater, og er energikilder, men fordøyes lett. Dette betyr at kroppen ikke får nok ut av å konsumere dem - det er ikke "gode kalorier".

Hvis du absolutt må spise karbohydrater, bør du gå for kompleksene, som fullkornsbrød og pasta, brun ris, kikerter, tofu, etc.

5) Prioriter proteinmat

Vi har allerede nevnt at et effektivt kosthold betyr at du ikke blir sulten. For å oppnå dette er det nødvendig å spise litt mer holdbare matvarer enn bare grønnsaker hele dagen (selv om de selvfølgelig kan mette godt).

Av denne grunn anbefales det å spise løs på proteinmat. Dette kan være alt fra kjøtt, kylling, sjømat, egg, melkeprodukter og mer.

Proteinholdige matvarer, enten dyr eller grønnsaker, gir en god metthetsfølelse. Samtidig hjelper proteiner med å bygge muskelmasse, noe som resulterer i bedre metabolisme.

Kylling er magert kjøtt, og det er derfor mange ofte inkluderer kylling i lunsj og middag når de prøver å gå ned i vekt. Kjøttet gir en god metthetsfølelse og så kan du lage mange forskjellige sunne oppskrifter med kylling for å holde det spennende.

Hvis du leter etter andre typer kjøtt, som biff, svinekjøtt, lam osv., Vil vi anbefale at du går etter kjøtt med lavt fettinnhold, da det ellers kan bli "usunt" å spise kjøtt.

Egg er også en åpenbar proteinkilde - og faktisk er det flere studier som påpeker at du reduserer appetitten de neste 36 timene hvis du spiser egg til frokost.

6) Skru opp mengden grønnsaker

Du kan knapt få for mange grønnsaker - spesielt ikke når du skrur ned karbohydratinntaket. Dette er fordi det er få kalorier i grønnsaker, men i stedet mye vitaminer og mineraler.

Selv om de inneholder få kalorier, kan de imidlertid gi en metthetsfølelse og sørge for at du ikke føler så mye lyst på sukker og snacks. Så endelig spis løs på grønnsaker når du vil gå ned i vekt!

Det anbefales at du bytter mellom de forskjellige grønnsakene du spiser. Prøv gjerne noe nytt nå og da. På den måten blir det ikke for kjedelig, og da kan du være sikker på at du får forskjellige næringsstoffer.

Det er også noen typer greener som man ikke bør konsumere for mye av hver dag, inkludert gulrøtter, så det lønner seg å veksle litt.

7) Lag en måltidsplan som du kan følge

En av de største grunnene til at du faller på dietten og dermed ikke ender med å gå ned i vekt, er fordi du mister motivasjon og fortjeneste underveis i prosessen. Det tar tross alt ganske mange uker å gå ned i vekt.

Vi kan anbefale deg å lage en bestemt måltidsplan som du må følge, mens du sørger for at du teller kalorier.

Dette gir deg litt struktur i kostholdet ditt og sørger for at du ikke bruker for mange kalorier i forhold til stoffskiftet.

I tillegg gir den deg en optimal oversikt over inntaket av fett, protein, karbohydrater og fiber, slik at du kan se om du får i deg nok av de forskjellige næringsstoffene.

Uansett hva du forventer av en måltidsplan, kan du finne mer informasjon om diettplaner og hva som er ideelt å konsumere når du vil følge et sunt kosthold, i en senere del, som kan gi deg inspirasjon for fremtiden.

8) Gi deg selv muligheten til å spise snacks

Hvis du kan finne ut hvordan du holder fingrene helt unna snacks mens du er på diett, er det selvfølgelig å foretrekke. Men det er veldig vanskelig for folk flest. Og mange mister faktisk kostholdet og ideen om å gå ned i vekt fordi de faller på en eneste dag. Men det er ingen grunn til det!

Det er mye bedre å komme på hesten med en gang, og fortsette med det valgte kostholdet.

Vi sier ikke at du regelmessig bør kaste deg over is og søtsaker for å holde motivasjonen oppe. Det kommer ikke til å gjøre noe for vekten at du ofte fyller deg med usunn mat under dietten.

Tenk i stedet på disse som handlinger du må ta regelmessig.

Dette kan f.eks. være fruktbiter, vann med smak (sukkerfri og uten kalorier) eller forskjellige sunne søtsaker. Men hva er sunt godteri? Ja, det kan være noen nøtter, tørket frukt eller sukkerfri iskrem, barer, fettfattige chips osv.

Når du først er på diett, må du selvfølgelig ikke spise slike snacks hver ukedag, men det kan hjelpe deg med å fortsette hvis du får lov til å konsumere litt.

Men husk: alt med måte. Så du bør ikke overdrive det - ikke engang når det er sukkerfritt, lite fett eller ikke

9) Husk å drikke rikelig med vann

Gå ned i vekt ved å drikke rikelig med vann når du prøver å fullføre en diett. Vannet holder deg hydrert, gir deg mindre trang til andre drinker, holder stoffskiftet i gang og gir en større metthetsfølelse.

Man kan altså si at du kan gå ned i vekt ved å drikke rikelig med vann under en diett, da det hjelper deg å holde deg borte fra andre ting.

Faktisk anbefaler mange å konsumere omtrent 0,5 liter vann før hvert hovedmåltid - det vil si til frokost, lunsj og middag. På den måten vil du allerede føle deg litt mett, og dermed vil du spise mindre mat til måltidet. Dette er bare en ting til som hjelper deg med å miste de ekstra kiloene over flere uker.

10) Ikke la deg lure av "sunne" produkter

Samlet sett vil vi anbefale deg å lage din egen mat - det vil si fra bunnen av. Dette fordi du har bedre kontroll over hva som faktisk er i maten din, noe som gjør det lettere å gå ned i overflødig kilo når du er på diett.

Mange hopper over hvor gjerdet er lavest ved å kjøpe smoothies, salater etc. utenfra. Men du må være forsiktig. Dette er fordi det er flere av disse ferdige måltidene som inneholder mer kalorier enn det som er bra.

Og selv om produktet ikke inneholder for mange kalorier som sådan, kan det være at innholdet av sukker, karbohydrater, fett osv. Er for høyt sammenlignet med hva du bør holde deg til. Vær derfor forsiktig når du vil gjøre det lettere for deg selv - det kan ha motsatt effekt.

Hva kan du spise under en diett?

Faktisk trenger du ikke å holde deg borte fra veldig mange matvarer - bare de mest usunne. Et effektivt kosthold består ikke bare av grønnsaker og vann. I stedet må du sørge for at du kommer godt overens med forskjellige næringsstoffer.

Mangler du inspirasjon til hva du kan finne på til de forskjellige måltidene når du vil gå ned i vekt? Les i så fall følgende avsnitt:

Spis gjerne disse matvarene når du er på diett

 • Kjøtt, inkludert biff, svinekjøtt, lam, kylling osv.
 • Sjømat, helst fet fisk som laks, makrell, sild og mer.
 • Meieriprodukter, spesielt skyr, yoghurt, ost og andre proteinerike kilder
 • Grønnsaker - i massevis! Som mange forskjellige, og heller ikke som mange greener, da de har få kalorier i seg
 • Frukt i moderate mengder (helst bare noen få biter av frukt når trangen til noe søtt oppstår)
 • Sunt fett i form av nøtter, olje, avokado, frø og mer.

Hold deg unna disse matvarene når du er på diett

 • loff
 • Pasta, ris og poteter - men du kan konsumere små mengder grov pasta hvis du har problemer med å holde deg borte fra den, siden denne typen pasta inneholder mer kostfiber, og det er derfor det er sunnere enn vanlig pasta.
 • Godteri, chips, iskrem, sjokolade osv.
 • Brus, juice og andre drikker med sukker
 • For mye frukt ettersom det på sikt kan bli usunt på grunn av innholdet av fruktsukker

Ovennevnte matvarer er bare eksempler på hva som kan være bra å konsumere under en diett. Det er altså et hav av andre gode og sunne matvarer som du enkelt kan innta når du prøver å gå ned i vekt.

Frokost

Kan du finne tid til å lage en omelett, stekte egg, kokte egg eller til frokost, så kan det være en veldig god idé. Egg mettes på en god måte og er en god proteinkilde. Egg kan kombineres med litt knekkebrød eller rugbrød og litt grønt - og så får du en skikkelig god frokost.

Skulle det gå litt fortere, kan du i stedet gå for en bolle med skyr med frukt og mysli (ikke en variant med mye sukker i!). Det er raskt og enkelt, og gir deg både fett og protein fra morgenen av.

Lunsj

Lunsjen din skal vare, men uten å spise for mye. Et godt tilbud på en sunn lunsj er en salat med forskjellige grønnsaker og kylling eller tunfisk. Det kan være lurt å bruke litt dressing, men dette skal ha lite fett.

Hvis du er mer interessert i smørbrød, kan du komme unna med en. Det bør imidlertid helst være av fullkornsbrød, rugbrød eller knekkebrød - det vil si med mye kostfiber og komplekse karbohydrater. I tillegg må den inneholde salat, grønt og magert kjøttpålegg.

Middag

Det er ikke nødvendig å spise for mye på kveldsmåltidet. Hvis du spiser regelmessig, har du tross alt fått en god del av det du trenger å konsumere over en hel dag.

Til middag kan du med fordel la måltidet bestå av en god mengde grønnsaker og kjøtt. Kanskje til og med litt saus hvis du ikke har konsumert mye fett om dagen. Gjør måltidet spennende ved å tilsette det godt med krydder, så det er litt smak å komme etter.

Snacks

Det er utrolig mange valg når det gjelder å velge sunne snacks. Disse er ganske enkelt ment å tilfredsstille den lille sulten og holde fordøyelsen i gang.

Du kan med fordel velge følgende for snacksene dine:

 • Grønnsaker - alt fra gulrøtter, brokkoli, litt salat, agurk etc. er optimalt
 • Litt frukt (helst med noe grønt)
 • Nøtter og frø
 • Knekkebrød med pålegg med lite fett, cottage cheese, laks eller lignende
 • Smoothie
 • Skyr eller yoghurt

Snacks bør helst bestå av mellom 50 og 150 kalorier. Mengden matbit avhenger dermed av hva du velger å spise.

Kostholdsplan for effektivt kosthold

Som nevnt tidligere kan det i den grad anbefales å bruke en diettplan når du har et ønske om å gjennomføre et (effektivt) kosthold. Det kan være vanskelig å holde oversikt over nøyaktig hvor mange kalorier du spiser i løpet av dagen - med mindre du veier all maten.

Med en diettplan kan du raskt få oversikt over ditt daglige kaloriinntak. Og så blir du også lettere ved å fordele inntaket på de forskjellige måltidene, så du ikke spiser for mye for f.eks. middag, men ikke nok til frokost.

En fast diettplan resulterer også i at du ikke trenger å bekymre deg for hva du skal gjøre nå for de forskjellige måltidene hver dag. Tross alt er det bare å følge med på hva diettplanen indikerer at du skal spise.

Faktisk opplever mange også at de får mer mot til å fullføre dietten hvis de følger en diettplan, da de da har noe å holde på i løpet av prosessen.

Blir ikke en diettplan kjedelig å følge?

Det kan ikke benektes at du blir lei diettplanen din - spesielt hvis du har valgt å følge en som ikke gir mye variasjon. F.eks. det er noen som sverger til at du går ned i vekt mest effektivt hvis du spiser samme morgen, middag og kveld gjennom hele perioden. Men som sagt: det blir kjedelig i lengden.

Hvis du vil unngå en kjedelig diettplan, kan vi anbefale deg å laste ned Arono-appen på enheten din. Med denne appen får du tilgang til over 800 deilige oppskrifter, og så kan du enkelt sette sammen din fremtidige diettplan for rettene du liker. På den måten er kuren på ingen måte meningsløs - kanskje du til og med snubler over en ny favorittrett på Arono?

Trening og slanking

Kanskje du tror at du enkelt kan fullføre en diett og gå ned i vekt, uten bruk av trening? Det er sant at kaloriinntak er den største faktoren i vekttap, men trening spiller nå fortsatt en avgjørende rolle - både kondisjonstrening og styrketrening.

Trening hjelper bl.a. med det:

 1. Oppretthold en god forbrenning
 2. Bygg muskelmasse, noe som forbedrer stoffskiftet
 3. La deg nå målene dine raskere
 4. Stram kroppen din slik at du får enda mer ut av vekttapet
 5. Gi deg mer overskudd i hverdagen
 6. Hold motivasjonen oppe for å fortsette dietten

I tillegg lar regelmessig trening deg også spise litt mer de dagene du trener, hvis du har problemer med å holde deg innenfor kalorigrensen.

Selvfølgelig kan du også holde deg til det angitte kaloriinntaket, og i stedet nyte de ekstra kiloene som rasler av deg raskere.

Trener flere ganger i uken

Det er viktig å holde seg aktiv i hverdagen. Dette gjelder enten du vil gå ned i vekt eller ikke. Men når du vil gå ned i vekt, kan du ikke helt unngå å trene. Det trenger imidlertid ikke være alle ukedager. Trening noen ganger i uken kan ha stor innvirkning på vekttapet ditt.

Det er også helt opp til deg hvilken type trening du vil utføre. Er du mest ute etter en rask tempotur, en joggetur med en kjæreste eller en styrketrening på ditt lokale treningsstudio? Alle deler kan ha en positiv innvirkning på kroppen din, mentalitet og vekttap.

Vedlikehold av vekttap

Selvfølgelig vil du være utrolig glad for å se et vekttap når det er noe du har slitt med å få til. Dessverre kan man ikke si at det er et vellykket vekttap med mindre du også kan holde vekten av etterpå. Mange fullfører et vekttap, men får raskt kiloene igjen når de stopper på dietten. Og så kan du starte på nytt.

Av den grunn må du ikke bare tenke på hvordan du skal kaste kiloene innimellom, men også på hvordan du kan holde vekten av når du har mistet noen av de ekstra kiloene.

Vi kan spesielt anbefale at du ikke bare går tilbake til dine tidligere vaner, for det andre er du ferdig med kuren. Tross alt har kroppen din blitt vant til å spise mindre, så det er ikke nødvendig å fylle den med mat når behandlingen er stoppet.

Har du f.eks. fulgte et kosthold der inntaket av karbohydrater var veldig lavt, ikke begynn fra en dag til neste å konsumere hvitt brød, store mengder sukker osv. I stedet kan du tenke i de grove alternativene og sakte venne kroppen din til å spise mer karbohydrat.

Å gjøre drastiske endringer fra dag til dag kan føre til at du føler deg uvel, og du vil raskt føle at du legger på deg igjen.

Tenk på en livsstilsendring

Det høres veldig slitsomt ut å måtte tenke på en livsstilsendring når du nå bare vil ha et kort kosthold, men det er det som trengs for å holde vekten av etter et vekttap.

Vi sier ikke at du skal tilbringe hele hverdagen din som om du fremdeles hadde kosthold resten av livet. Men du kan med fordel implementere noen av de gode rådene fra kuren i ditt daglige liv i fremtiden, og dermed gjøre en mindre livsstilsendring.

F.eks. det er godt å holde seg til trening selv etter at kur er over, samt å fortsette å spise godt med grønnsaker og protein til måltidene. Dette vil sikre at du ikke er like sulten på snacks - og så har du lettere for å lage snackingen til noe spesielt i stedet for noe som skjer hver natt.

Ofte stilte spørsmål

Det er generelt tre grunner til at du ikke går ned i vekt: 1) du bruker mer kalorier enn du forbrenner, 2) du spiser for lite 3) du spiser feil næringsstoffer. Les mye mer i artikkelen.

Antall kalorier avhenger av målet ditt, din nåværende vekt og hvilket kosthold du velger. Generelt sett er det imidlertid åpenbart å holde rundt 500 kalorier under det normale inntaket.

Som sådan kan man ikke si at en eller to dietter er bedre enn andre. Det er forskjellig fra person til person hva man tjener på. Les artiklene våre og bli klokere på dietter.

Du MÅ ikke trene, men det anbefales på det sterkeste. Vanlige treningsresultater bl.a. i større motivasjon, bygging av muskelmasse, høyere metabolisme og mer fortjeneste i hverdagen.