Med 8-timers kur kan du spise alt - og gå ned i vekt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Bare ordet "diett" kan gjøre det kaldt ned på ryggen på mange. Dette er sannsynligvis fordi de fleste dietter er veldig restriktive. De bestemmer hva du kan spise og ikke, og da må du vanligvis også telle kalorier.

Men ikke med 8-timers kur. Her kan du spise alt du vil, og i så ville mengder som du kan takle. Og så vil du til og med gå ned i vekt raskt!

Les mer om fordelene med 8-timers kur og hvordan du kommer godt i gang i denne artikkelen.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er 8-timers kur?

8-timers kur er også kjent som 8:16 kur, 16: 8 kur, periodisk faste, periodisk faste, periodisk faste osv. Kjære barn har mange navn. Det er imidlertid den samme tilnærmingen, uansett hva man velger å kalle kur.

Akkurat 8-timers kur er langt fra en ny og banebrytende kur. Faktisk har det vært utrolig populært i lengre tid.

8-timers kur er en faste kur - litt som 5: 2-kur . Imidlertid har den en litt annen struktur enn andre faste kurer. Det handler ikke om å faste en hel dag eller flere dager. I stedet, fast i 16 timer om dagen.

Kuren har altså en veldig enkel struktur: 8 timer om dagen kan du spise akkurat det du vil, mens du i løpet av de siste 16 timene på dagen må faste. Imidlertid kan du fortsatt drikke vann, kaffe eller te.

Slik fungerer 8-timers kur

Teorien bak 8-timers kur er at menneskekroppen egentlig ikke er designet for å måtte spise hele tiden. Når kroppen tilføres konstant energi og næringsstoffer, får den aldri roen til å reparere seg selv eller slappe av. Av denne grunn er det ideelt å bare spise 8 timer om dagen i stedet for å dele måltidene i flere timer.

Hold fast i 16-timers

Du bestemmer selv hvilken tidsperiode du spiser og når du faste. Det er bare viktig at du bare spiser i 8 sammenhengende timer om dagen - og dermed raskt i de resterende 16 timene.

For eksempel kan du velge å si at du kan spise fra klokka 10 om morgenen til klokken 18 om kvelden.

Generelt er det enklest hvis du kan utsette frokosten til kl. 10 slik at du kan spise lunsj kl 13 og middag kl 18. På den måten kan du få alle måltidene dine mens hoveddelen av faste perioden foregår mens du sover.

Dette gjør det litt enklere å holde kur, da du da ikke trenger å avstå fra mat for lenge av gangen.

Hvordan komme i gang med 8-timers kur

8-timers dietten er ikke så komplisert som mange andre dietter.

Men det krever likevel litt forberedelse. Dette er fordi det kan være et virkelig sjokk for kroppen din hvis du plutselig endrer spisevaner og daglige rytmer.

Du bør starte rolig i stedet. Velg 3 dager i uken - for eksempel mandag, onsdag og lørdag - hvor du bare har lov til å spise i en 8-timers periode.

Du kan deretter gradvis jobbe deg fremover uke for uke. Det endelige målet ditt er å oppnå en daglig rytme der du bare spiser 8 timer om dagen.

Hvis du er utålmodig og vil komme i gang raskt, kan du enkelt kaste deg direkte i det. Du må imidlertid være forberedt på at det krever en ryggrad i begynnelsen, og at du kan bli litt irritert osv. Mens kroppen din blir vant til å spise bare 8 timer om dagen.

Er det sunt å gå på en 8-timers kur?

Mange tror feilaktig at faste er farlig eller usunt. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Fastetider er ikke unormale, slik de har blitt gjort gjennom menneskehetens historie i praktisk talt alle kulturer og religioner .

Og som du vil kunne lese mer om i delen nedenfor, kan det være flere fordeler og positive effekter på kroppen når du ikke mater den mat hele tiden.

Man kan også argumentere for at dette faste-dietten er mer ideell enn andre, ettersom du bare må holde deg borte fra maten i 16 timer. Dermed vil du ikke ha tid til å føle deg for sulten med denne dietten.

Disse fordelene er der med 8-timers kur

Vi har nå funnet ut at 8-timers kur ikke er farlig eller usunn for kroppen din. Men hva er det da som gjør det så populært?

Du kan lese mer om dette nedenfor, hvor vi gir deg et innblikk i noen av fordelene med å spise bare åtte timer og faste de resterende 16 timene.

r

Hva skal jeg spise på 8-timers dietten?

I tillegg til fordelene ovenfor, er det en ting til som snakker godt om å prøve denne dietten: du kan spise hva du vil. Så du trenger ikke å tenke på ulike begrensninger på hvilken mat du kan spise eller hvor mange kalorier du kan konsumere. I løpet av 8-timersperioden kan du bli helt gal.

Eller ... Vi skal heller si at du kan bli gal til en viss grad. Du får ikke mye ut av faste hvis du bare spiser chips og sukker i løpet av perioden.

Spis akkurat det du vil - 8 timers diettregler

Faktisk kan du spise hva du vil når du følger denne kur. Det anbefales imidlertid at du fremdeles prøver å spise sunt og variert - spesielt hvis du vil kaste overflødig kilo.

Spis gjerne tre hovedmåltider i løpet av de 8 timene. Hvis du blir sulten mellom måltidene, ikke vær nervøs for å spise en matbit.

Det er egentlig ikke mange regler du må følge når du velger denne dietten. Dette er nettopp fordi det ikke er en viss mengde kalorier du trenger for å holde deg innenfor, eller at du bare har lov til å spise visse matvarer.

Du må imidlertid være klar over en regel: ikke spre timene. De åtte timene du faste må derfor være påfølgende timer.

Så hvis du f.eks. velg at du vil faste 16 timer mellom 18:00 og 10:00, du kan bare spise mat de resterende 8 timene. Selv om du glemmer et måltid, ikke bare ta det senere.

Det betyr også at du ikke kan presse på tidsperioden du vil faste. I hvert fall ikke uten å faste lenge om gangen. Av denne grunn må du bestemme fastetiden din på forhånd, slik at den passer optimalt med timeplanen din.

Disse matvarene er åpenbare å spise under faste dietten hvis du vil oppnå et vekttap

Som nevnt tidligere, kan du spise alt du ønsker på dette faste dietten i de 8 timene du ikke faste. Det anbefales imidlertid at du fortsatt spiser sunt og variert slik at du får riktig mengde næringsstoffer i fasteperioden.

Det er spesielt åpenbart å få en god mengde protein og komplekse karbohydrater slik at du holder deg mett lenge. Du kan med fordel velge følgende matvarer til:

 • Grønnsaker
 • Frukt
 • Magert kjøtt
 • Fisk
 • Meieriprodukter, helst lite fett
 • Nøtter og frø i begrensede mengder
 • Fullkornsprodukter
 • Drikk gjerne vann, kaffe eller te for å opprettholde væskebalansen

Du bør også drikke rikelig med vann når du er på faste diett. På den måten er du sikker på at kroppen din får nok væske, og da blir du ikke like sulten heller. Ved å drikke vann forhindrer du også hodepine og svimmelhet i å ramme deg i løpet av faste timer.

Du kan velge å drikke litt kaffe eller te om dagen - også i timene når du faste. Du bør imidlertid drikke svart kaffe og helst grønn te uten sukker eller melk.

8 timers kur - fungerer det?

Det er enighet om at 8-timers kur er en kur som fungerer. I løpet av og etter fasteperioden kan du dermed se en effektiv forbedring av energinivået, det er derfor du vil oppleve mer energi i hverdagen.

I tillegg vil ditt generelle helsenivå få et løft.

Du vil sannsynligvis også raskt oppdage at kroppen din ikke trenger så mye mat som du tror. Faktisk resulterer 8-timersregimet vanligvis i at du har et mer realistisk forhold til mat enn du hadde før du startet.

Dette kan også gjøre det lettere for deg å opprettholde vekttap. Så det er en åpenbar kur for deg som ikke bare vil gjøre noe godt for utseendet og helsen din, men også vil bli kvitt noe av overflødig fett - og ikke ta det på igjen!

Hvor mye kan du tape med 8-timers kur?

For å oppnå vekttap, må man være i kaloriunderskudd. Og helst over en lengre periode.

Det er således forskjellig fra person til person hvor stort vekttap man vil oppleve ved å følge 8-timersregimet. Dette skyldes i stor grad følgende faktorer som spiller inn:

 • Hvor lenge du følger 8-timersregimet
 • Hva du spiser i løpet av de timene du har lov til å spise
 • Hvor mye du veier før du starter behandlingen
 • Aktivitetsnivået ditt i løpet av kurset

Alle de ovennevnte faktorene påvirker hvor stort kaloriunderskudd du er i gjennomsnitt i løpet av 8-timers dietten. Du kan derfor forvente å se resultater relativt raskt hvis du veier godt, trener regelmessig og samtidig spiser sunt i stedet for å fylle deg med søppelmat, søtsaker og sukker.

Når det er sagt, vil de fleste oppleve vekttap når de prøver 8-timersregimet. Dette er nettopp fordi du generelt spiser mindre, fordi du "bare" har et spisevindu på 8 timer.

La Arono skreddersy den perfekte diettplanen for deg

Hvis du drømmer om å gå ned i vekt, er 8-timers kur et godt valg. Men du bør fortsatt ha riktig diettplan for hånden, slik at du kan få de riktige næringsstoffene, vitaminene og mineralene.

Arono kan hjelpe deg med det.

Du kan raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan nå dine mål med et vekttap.

Få en gratis personlig diettplan!

Ofte stilte spørsmål

8-timersregimet er veldig enkelt: du kan bare spise 8 timer, og må dermed faste de resterende 16 timene om dagen. På den måten samler du måltidene og lar kroppen din bli sulten.

En fasteperiode kan ha positive effekter på helsen din når du lar kroppen regenerere seg selv. Det resulterer også i at det forbruker fettlagrene for energi.

I utgangspunktet er 8-timersregimet en effektiv måte å oppnå vekttap på. Enten du vil ha en stor eller en liten av sitt slag. Dette er nettopp fordi livsstilen din og dårlige vaner endres.

Du er velkommen til å gå på treningsstudio mens du er på dietten. Du må imidlertid ta i betraktning at kroppen din ikke har like mye energi. Prøv gjerne å trene mens du har mat i magen.