Med dietten 5: 2 kan du raskt og sunt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 08. jun 2021

Hvis du er død lei av de mange kurer som krever at du holder deg unna visse matvarer, så er det noen gode nyheter: Glem det.

Eller det vil si på en måte.

Det er en kur som garanterer vekttap på den enkleste måten. Det handler ikke om å holde seg borte fra visse matvarer - det handler faktisk om å holde seg helt borte fra maten!

Men bare en stund. Denne kuren er kjent som "5: 2 kur", og den handler rett og slett om å faste. Du hørte riktig: "Å faste".

Som muslimene under Ramadan, akkurat som Gandhi under den britiske undertrykkelsen, og akkurat som en har gjort gjennom menneskehetens historie . 5: 2 dietten handler også om å faste, men du gjør det bare i korte og strukturerte perioder for å oppnå utrolige resultater.

I denne komplette guiden til 5: 2 dietten vil du lære:

 • Hvorfor 5: 2 dietten er så populær
 • Hva er fordelene med å faste?
 • Hvordan starte 5: 2 dietten
 • Hvordan komme gjennom faste dager
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hvorfor heter det i det hele tatt "5: 2"?

Dette er forståelig hvis du ikke akkurat føler deg hekta når du hører ordet "5: 2". Men sammenlignet med så mange andre kurer, dekker begrepet "5: 2 kur" ideen ganske bra.

Med denne kuren trenger du bare å faste 2 dager i uken, mens du kan spise normalt alle andre dager. I løpet av de to faste dagene må du også bare konsumere rundt 500 kalorier, og dermed er det ganske enkelt å forstå og huske 5: 2 dietten.

Denne kuren er imidlertid også kjent på engelsk som "intermittent fasting", fordi du regelmessig bytter mellom å faste og å spise normalt.

Hvorfor er 5: 2-dietten så populær i dag?

Hvis vi skal være ærlige, er det ikke noe nytt i det faktum at faste er populært. Som nevnt tidligere har faste blitt praktisert i praktisk talt alle kulturer, religioner og i alle århundrer. Det er først nå folk i et bredere helseperspektiv adopterer faste.

Dette er fordi det er mange fordeler forbundet med faste. Og så kan du ikke komme rundt det faktum at denne kuren virker mye mer innbydende enn så mange andre kompliserte kurer. 5: 2 dietten krever ikke at du holder deg til et strengt kosthold eller slår deg selv i hodet hver gang du forestiller deg en sjokoladekake. Og så er det bare mye som tyder på at faste er mye mer effektivt enn noen annen kur .

Hva er fordelene med 5: 2 dietten?

Så hva er det egentlig faste kan gjøre for deg? Ved første øyekast skal det være logisk at hvis du ikke spiser noe, så får heller ikke kroppen din den nødvendige ernæringen. Bare tenk tilbake på alle gangene du har blitt fortalt at frokost er dagens viktigste måltid. Eller alle gangene moren din har sagt: "Husk å spise grønnsakene dine, ellers blir du ikke så stor og sterk som faren din!"

Og det er riktig nok. Kosthold er grunnlaget for et sunt liv. Imidlertid er det en sammenheng mellom hva du spiser, når du spiser og - og dette er det interessante - når du ikke spiser.

Siden faste begynte å bli populær igjen, har forskning vist disse fordelene:

5: 2 dietten gjør deg tynn
Dette virker nå veldig åpenbart. Det er en ubestridelig logikk at hvis du bruker langt færre kalorier enn du forbrenner, så vil du også gå ned i vekt. Når kroppen ikke får inn den normale mengden ernæring, vil den i stedet begynne å ta på seg fettlagrene.

I tillegg hjelper 5: 2 dietten deg fortsatt med å få de riktige næringsstoffene i kroppen din. Tross alt spiser du fortsatt den samme maten som du ville gjort uansett. Imidlertid er det bare to dager mindre per uke hvor du spiser denne maten.

Faste hjelper deg med insulinnivået
Forskning har vist at faste har en positiv effekt på kroppens insulin. Når kroppen har faste, er det bedre å fortelle cellene at de trenger å absorbere mer glukose fra blodet. Dette betyr at det er økt insulinfølsomhet.

I 2005 ba noen britiske forskere forsøkspersonene sine om å faste i en periode. Etter bare to uker kunne de se betydelige forbedringer i reguleringen av insulin i kroppene til pasientene.

Kort fortalt kan faste hjelpe deg med å senke blodsukkeret, og dermed er det mindre risiko for å utvikle type 2-diabetes.

Kroppen din eldes saktere
Oksidativt stress er en form for forstyrrelse i balansen mellom frie radikaler og antioksidanter du har i kroppen din. Dette oksidative stresset hjelper til med å eldre kroppen din, og den fører med seg flere livsstilsykdommer. Forskning har vist at 5: 2 dietten gjør kroppen mer motstandsdyktig mot denne typen stress , og dermed bremser aldringsprosessen.

Faste gjør deg smartere
Eller det vil si at faste har en positiv effekt på hjernecellene dine. Som tidligere nevnt er faste bra for blant annet insulinnivå og oksidativt stress, og det har faktisk også en effekt på hjernen din.

Når du faste, øker du også produksjonen av nye celler , og dette skal ha en positiv effekt på hjernens prosesser. I tillegg kan faste også bidra til å styrke beskyttelsen av hjernen din i tilfelle hjerneslag.

Andre fordeler med en 5: 2 kur

De fire foregående eksemplene er trolig de mest populære når det gjelder fordelene med å faste. Men det er vitenskapelig bevis for mange flere, og kroppens faste prosesser blir stadig undersøkt.

I tillegg til dette kan faste også omfatte:

 • Hjelp til med å forhindre Alzheimers
 • Forleng livet ditt
 • Beskytt deg mot depresjon
 • Har en positiv effekt på kreft
 • Lavere blodtrykk
 • Lavere kolesterol
 • Gjør cellene bedre til å reparere seg selv

Hvordan kommer jeg i gang med 5: 2-diett?

Denne faste kur er veldig enkel. To dager i uken bør du bare konsumere 600 kalorier hvis du er mann, og 500 kalorier hvis du er kvinne.

Og det er ikke mye. Faktisk handler det bare om en fjerdedel av det du normalt bør konsumere.

Hvis du er i tvil om hva kalorier er, kan du lese guiden vår og lære alt du trenger å vite om kalorier .

Du bør planlegge uken slik at det er så lang tid som mulig mellom faste dagene. Så de skal ikke ligge rett i rap av hverandre. En god idé kan være å faste på søndager, da du sannsynligvis fortsatt ikke har mye å gjøre den dagen, så vel som på onsdager, så det er 2-3 dagers intervaller.

Det er forskjellige forslag til hvor mange kalorier du bør spise de dagene du ikke faste. Modellen som folk flest holder seg til er også den mest enkle og komfortable. Du trenger bare å spise antall kalorier som en normal person vil spise. Og så er det ingen begrensninger på hvilke typer mat du kan spise.

Hvor mange kalorier trenger jeg for å få fastetiden?

Som tidligere antydet skiller 5: 2-regimet seg litt fra den typiske fasteideen. Her må du spise litt. Omtrent 500-600 kalorier. Spørsmålet er hvordan du skal distribuere disse kaloriene over 24 timer og hvilken mat du bør spise.

500-600 kalorier er ikke mye. Hvis du tar noe så grunnleggende som et eple, har du allerede 52 kalorier der. Hvis du drikker et glass juice på 100 kalorier og tilsetter et stykke grovt rugbrød på 90 kalorier, så har du nådd halvparten av ditt daglige inntak.

Nettopp saften er verdt å legge merke til. Du vil bli overrasket over hvor mange kalorier som er i forskjellige drinker. Derfor bør du bare holde deg til vann, kaffe eller te.

Så du bør være veldig forsiktig med hva du har på tallerkenen din. En god idé på fastetiden kan være å distribuere kaloriene på denne måten:

 • En frokost med 150 kalorier
 • En frokost med 200 kalorier
 • En middag på 100 kalorier
 • Snacks på dagtid med 50-100 kalorier

Hvem skal ikke prøve dietten 5: 2?

Som med de fleste dietter og dietter, bør disse gruppene avstå fra å faste:

 • Gravid
 • Barn og unge i utviklingsfasen
 • Personer med diabetes
 • Mennesker som opplever problemer med fokus og svimmelhet

Kan jeg trene når jeg faste?

Mens det kan være vanskelig å trene regelmessig når du faste to ganger i uken, er det ikke farlig. Det beste du kan gjøre er å unngå å legge treningen på de faste dagene. Dette skal egne seg.

Hvis du fremdeles har tenkt å trene på faste dager, må du planlegge måltidene slik at du får noe å spise før og etter treningen. På den måten har kroppen bare litt å ta av. Og her kan du med fordel sørge for at det er et måltid med mye protein i. Cirka 15-20 gram protein er ideelt.

Det er klart at når du bruker bare 500 kalorier på en dag, så har kroppen langt mindre energi å kjøre på. Dermed kan du oppleve at du blir raskere sliten eller kan bli svimmel. Her er det viktig at du alltid drikker godt med vann i løpet av en slik rask tid.

Konklusjon

5: 2 dietten er en variant av det klassiske fastet. Her velger du to dager i uken, hvor du bare kan konsumere 500-600 kalorier. Alle de andre dagene må du spise helt som du vil.

Du bør legge de to faste dagene så langt fra hverandre som mulig. Og så må du distribuere 500-600 kalorier over frokost, lunsj, middag - kanskje en matbit eller to.

Denne faste kur har blitt utrolig populær fordi det er så mange påvist fordeler med denne kuren. Det kan blant annet hjelpe deg med å gå ned i vekt, balansere insulinnivået, få kroppen din til å eldes saktere og potensielt gjøre deg smartere.

5: 2 dietten er ideell for deg som enten vil gå ned i vekt, eller for deg som bare vil leve et sunnere liv. Her på Arono har vi også mange andre gode guider, artikler, tips og triks for hvordan du kan oppnå den beste versjonen av deg selv. Og så vil vi heller enn å lage den beste diettplanen spesielt for deg .

Du kan også lese vår gode guide om slanking for flere tips for å miste vekt.

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan