Slik hjelper LCHF dietten deg med å gå ned i vekt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

 Hvis du vil gå ned i vekt eller bare leve et sunnere liv, er LCHF bare kur for deg. Der de fleste kurer fokuserer på å ikke spise kjøtt, fett, meieriprodukter, etc., fokuserer LCHF-dietten på å skape en god balanse i kroppen din. Og heldigvis utelukker det ikke alt som gjør livet så kult!

LCHF står for 'Low Carb High Fat'. Du bør se på denne dietten mer som en livsstil i stedet for en diett - det kan være grunnen til at så mange har hatt suksess med LCHF . Med dette dietten må du spise veldig få karbohydrater og mye fett. Nyere forskning viser at fett ikke engang er så ille . Man kan si at diettpyramiden er snudd på hodet.

Denne typen diett er bra hvis du vil gå ned i vekt eller leve sunt, da det høye innholdet av naturlig fett i maten vil mettes i større grad.

Der alle andre kurer fokuserer på alt du ikke har lov til å spise, lar LCHF deg leve et sunt liv mens du spiser det du elsker. Som sådan er sukker (karbohydrater) bare den eneste synden du trenger å være klar over. Med andre ord, du må bare fokusere på den gode maten - og da trenger du ikke engang å telle kalorier.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva skal jeg spise?

LCHF oppskrifter består vanligvis av:

 • Mange grønnsaker, helst med overvekt av de som vokser over bakken.
 • Kjøtt, fjærfe, vilt, fisk og egg.
 • Fettsnittene, fettkanten på kjøttet og skinnet på kyllingen.
 • Kjøtt som har vært på gress siden det er bedre fettsyresammensetning.
 • Naturlig fett, som smør, olivenolje og kokosnøttolje - ikke palmeolje fra supermarkeder.
 • Meieriprodukter som er fete, som pisket krem, fete oster, rømme 38% og gresk yoghurt 10%.
 • Litt nøtter og bær.
 • For å slukke tørsten, drikk vann, dansk vann, kaffe og te.

Hva skal jeg holde meg unna?

Hvis du følger denne dietten, ikke spis:

 • Kornprodukter - som inneholder glutenfrie poteter, øl, sukker, fett av dårlig kvalitet,
 • Margarin, transfett, oljer med mye omega 6,
 • Solsikkeolje, soyabønneolje, maisolje, tistelolje, druefrøolje
 • Tilsetningsstoffer, kunstige søtningsmidler, lette produkter.

I forbindelse med denne kuren anbefales det å ikke konsumere mer enn 20% karbohydrat og optimalt bare 5%. Dette er imidlertid vanskelig hvis du ikke har en spesialisert diettplan.

Hvordan vil en typisk LCHF-frokost se ut?

En sunn LCHF-frokost vil vanligvis bestå av egg og grønnsaker, bønner og kokosnøttolje, men det kan også være noe så deilig som noen omslag med kylling, sopp, salat, avokado og sesamolje. Du finner mange LCHF-oppskrifter her . Kort fortalt handler det om å finne den rette balansen mellom godt fett, proteiner og karbohydrater.

Hvordan påvirker LCHF kroppen?

Det er mange gode grunner til å hoppe på LCHF-dietten. Det mest påfallende er selvfølgelig at du lever et generelt sunnere liv med LCHF-dietten og med LCHF-oppskrifter. Men det er mange andre fordeler også. Her er de to første mest overbevisende:

Stabilisering av insulinnivået

En av de mest overraskende effektene er at LCHF-diett bidrar til å stabilisere insulinnivået. Dette skjer hvis du spiser mye karbohydrater til daglig. Det skjer også hvis du har stillesittende jobb eller ikke får nok mosjon til daglig. Karbohydrater kan bidra til å øke insulinnivået, og dette vil føre til at du kan bli sukker kald. Kroppen din kan bli insulinresistent på sikt, ettersom kroppen produserer mer og mer insulin med for høyt karbohydratinntak. Dette kan føre til type 2-diabetes. Siden kostholdet fokuserer på få karbohydrater, er det bra mot diabetes. Kuren sikrer at insulinnivået holdes nede. Det store inntaket av fett i denne dietten fører til at kroppen begynner å bruke fett som den primære energikilden.

2. Med LCHF er vekttap garantert

Flere studier har vist at et lavkarbokosthold er ideelt hvis du vil gå ned i vekt . Og det kommer nok ikke som noen overraskelse. Når du drastisk reduserer forbruket av karbohydrater (for eksempel sukker), skjer det noe i kroppen. Karbohydrater brukes til å stimulere insulinproduksjonen, og når det er høyt, kan fett lagres bedre. Kort sagt, jo færre karbohydrater, jo mindre insulin, jo mindre fett.

I tillegg til det har tilsetning av sukker også gjort oss sultnere. Kroppen er designet for å fortelle oss når vi er veldig sultne, men det moderne, overdrevne inntaket av sukker har fullstendig ødelagt denne mekanismen for oss. Vi må tilbakestille oss selv slik at vi kan vite igjen når vi faktisk er sultne.

Andre fordeler med LCHF

I tillegg til et mer stabilt insulinnivå og vekttap (og selvfølgelig et generelt sunnere liv), er det disse fordelene med LCHF:

 • Færre mageproblemer. Personer på LCHF-dietten opplever vanligvis at de har mindre luft i magen, mindre magesmerter og mindre tynn mage (dvs. på vannet måte).
 • Mindre kviser. Forskning viser at det er en sammenheng mellom mengden karbohydrater og kviser i huden (som de fleste tenåringer sannsynligvis kan logge på).
 • Mer utholdenhet. Karbohydrater gir deg energi et kort øyeblikk, men det sunne kroppsfettet ditt kan gi deg energi i flere dager. Derfor opplever idrettsutøvere at de presterer bedre når de er på LCHF. (Les nedenfor at LCHF ikke nødvendigvis er bra for idrettsutøvere)
 • Mindre risiko for fettlagring: Dette gjelder spesielt rundt hjertet, noe som ellers i verste fall kan føre til hjerteinfarkt
 • Bedre utnyttelse av fett: Fettet du bruker og det som vanligvis er en del av kroppen din, vil bli brukt som den primære energikilden. Det vil føre til vekttap og større muskler.
 • Nedsatt appetitt: Fettet du spiser fordøyes saktere og proteinet er spesielt mettende.
 • Senke blodtrykket: Det er mulig at blodtrykket vil bli senket. Vær imidlertid oppmerksom på natriuminnholdet i bacon og annet bearbeidet kjøtt og oster.
 • Du trenger ikke være sulten selv om du er kur: Denne kuren er bra hvis du vil gå ned i vekt eller leve sunt uten å være sulten hele tiden. Hvis du ikke føler at delene er store nok, så gjør du bare delene større.
 • Redusert stress i fordøyelsessystemet: Kroppen trenger ikke å jobbe så hardt, ettersom du i større grad vil konsumere kostfiber og i mindre grad bearbeidet mat.
 • Positive effekter av noen alvorlige sykdommer: Denne kur har vist seg å ha en sunn effekt på mennesker med type 2-diabetes, Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

I tillegg til dette er det for tiden også forskning på om LCHF til og med kan ha en positiv effekt på sykdommer som ADHD og epilepsi.

Kan alle være på denne kur?

Denne kuren er ikke for alle. Det er noen unntak fra hvem som skal være med på denne kur. Du bør ikke gå på denne kur hvis du:

 • Er en idrettsutøver: Selv om mange crossfit-entusiaster for tiden er på dette regimet, betyr det ikke at det er sunt. Hvis du er en idrettsutøver eller kroppsbygger, trenger du et kosthold som består av 30-50% karbohydrater. Derfor vil ikke denne kuren være sunn for deg å følge.
 • Tidligere vært på "høyt karbohydrat diett": Hvis du tidligere har vært på dietten der du må konsumere et høyt antall karbohydrater - og hvis du har hatt suksess med det og ikke har fått noe overflødig kroppsfett - vil denne kuren ikke være for deg. Men hvis kuren derimot fikk deg til å føle deg oppblåst, sløv, tåkete og generelt bare ikke bra, kan denne kuren være bare for deg.
 • Tidligere på "low-carb diet": Hvis du tidligere har vært på "low-carb diet" og følt deg lat og sløv, bør du vurdere en annen kur. Hvis du derimot har følt deg full av energi, så kan LCHF-kur være kur du bør velge.
 • Å være overvektig eller syk: Du bør alltid konsultere legen din før du begynner på et ekstremt kosthold. Hvis du lider av insulinresistens eller diabetes, bør du kunne dra nytte av denne kuren da det er få karbohydrater. Dette passer også hvis du er overvektig.

Er det noen ulemper med LCHF-diett?

Du bør være oppmerksom på at hvis du begynner på denne kuren, vil energinivået ditt mest sannsynlig synke de første 7-10 dagene, ettersom kroppen må tilpasse seg den nye livsstilen. I denne tilpasningsfasen kan du også oppleve slapphet, hodepine, søvnløshet og en følelse av tyngde i kroppen din. Mange opplever også økt tørst. Dette er fornuftig når hvert gram karbohydrat binder tre gram vann.

I tillegg kan du oppleve at sosiale begivenheter ikke er bygget etter at du er på LCHF-dietten. Kuren er ikke umulig. Det krever skam bare å venne seg til, forberedelser og tålmodighet. Du vil raskt lære hvordan du best kan håndtere denne kuren.

Hvorfor skal jeg spise få karbohydrater?

Karbohydrater består av stivelse, sukker og fiber. Når du inntar stivelse, vil stivelsen bli omdannet til glukose i kroppen. Denne glukosen, som sukker, får blodsukkeret til å stige. Ved å minimere forbruket av karbohydrater, vil det bidra til å holde blodsukkeret og insulinnivået stabilt. Dette vil bidra til å øke fettforbrenning og metthet.

Hvordan fungerer LCHF i sosiale sammenhenger?

Det som er bra med LCHF er at kuren ikke setter så mange restriksjoner på ditt normale liv. LCHF-oppskrifter ligner forvirrende på hva en vanlig dansker ville spist - det er bare mer bevisst. Derfor bør du heller ikke være nervøs for å ta inn byen når du er på en LCHF-kur.

Her er noen tips og triks:

 • Be om litt ekstra smør / olje: Du kan alltid få litt ekstra olje som du kan helle over salaten din, eller litt ekstra smør som du kan smelte på kjøttet. '
 • Drikk vin eller vodka: Et forfriskende glass rødvin har langt færre karbohydrater enn en øl. Hvis det er utsikter til en vill natt, så ikke frykt for den sterke spriten heller. Hvis du ikke blander det sammen med noe søtt, inneholder ren whisky eller vodka ingen karbohydrater.
 • Bytt brød og pasta. Du kan alltid be om ekstra salat i stedet for pommes frites. Og hvis de ikke har noe alternativ til burgerbunen din, kan du spise burger uten brød - biffen er fortsatt super deilig.

Konklusjon

LCHF handler om å snu diettpyramiden. Du kan spise all deilig mat du vil ha - du må bare unngå karbohydrater. En god blanding av grønnsaker, kjøtt, fisk og naturlig fett vil sikre at du lever et sunnere liv.

LCHF er perfekt for deg som vil gå ned i vekt. Men det er også mange andre fordeler, for eksempel bedre insulinnivå og mer utholdenhet.

Kuren er ikke for alle, og det kan være noen ulemper helt i begynnelsen. Men til slutt er LCHF for deg som ønsker å leve et sunt liv, uten å gå på akkord med det fettlivet.

Lær mer om det sunne livet på arono.dk

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan leve et sunt liv, kan du lese videre på arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse.

Du kan også raskt og enkelt lage deg som bruker, og da vil appen vår skreddersy en sunn diettplan for vekttap .

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan