Hvordan lage en diettplan for vekttap

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

 Solen står høyt på himmelen, men du står fremdeles foran speilet og irritert. Du hadde håpet at du før ferien ville ha mistet de ekstra kiloene. Men de er fremdeles der.

Heldigvis trenger det ikke å være en krig eller ta måneder å gå ned i vekt.

Hvis du begynner på en diettplan for vekttap, vil du oppleve resultater raskt og på en sunn måte.

I denne guiden vil du lære:

 • Den grunnleggende kunnskapen bak diett
 • Hvordan beregne kaloriforbruket
 • Hva de beste diettplanene er
 • Hvordan lage din egen diettplan for vekttap

Hvis du vil lære mer om diettplaner generelt, kan du lese vår ultimate guide til en sunn diettplan her .

Du kan også lære mye mer om vekttap her .

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Vektbalanse og kalorier

Før du kan kaste deg over en diettplan for vekttap, må du vite hvordan et vekttap faktisk fungerer.

Du må først og fremst vite om energi.

Kroppen trenger stadig energi. Energi til å bevege seg, energi til å puste, ja, til og med energi til å bare sove. Vi kaller denne energien "kalorier".

Du kan lese mye mer om kalorier i vår omfattende guide her .

Kalorier du får fra kostholdet ditt. Alt du spiser tilfører kroppen din energi. Noen matvarer er mer energiske enn andre, og noen kalorier er "bedre" enn andre. Det er disse gode kaloriene som en diettplan vil hjelpe deg med å få.

Vektbalanse er kaloriinntak og forbruk

Så hva kan du bruke denne kunnskapen til?

Kort sagt, hemmeligheten til en sunn balanse er veldig enkel: Du må konsumere det samme antall kalorier som du forbrenner.

Og hvor mange kalorier forbrenner du da?

Det nøyaktige antallet varierer fra person til person. Imidlertid har flere studier kommet til at det en gjennomsnittlig person bruker i løpet av en dag. Det avhenger av kjønn, alder og aktivitetsgrad i løpet av en dag. For eksempel vil en 20 år gammel mann forbrenne omtrent 2600 kalorier per dag med moderat trening .

Dette betyr at han også må spise mett i 2600 kalorier for å holde balansen.

Så hvorfor skal jeg konsumere færre kalorier?

Når du er på diett, er det viktig at du bruker færre kalorier enn du forbrenner. Når du gjør det, vil kroppen din begynne å forbrenne lagret fett på kroppen og dermed miste vekt.

Du kan beregne ditt eget forbruk ved å bruke Harris-Benedict-formelen. Imidlertid er det litt innviklet å bruke, og du kan i stedet bare finne en online kalkulator som denne .

Nå som du vet kaloriinntaket ditt, er det bare å spise noen færre kalorier for å gå ned i vekt. I utgangspunktet gå for 500 færre kalorier per dag.

Den beste måten å gjøre dette på er å kaste deg over en diettplan for vekttap.

Hva består en vekttap diettplan av?

Hvis du vil gå ned i vekt på en god og sunn måte, vil en diettplan ta hensyn til energibehovet ditt. Diettplanen vil bestå av oppskrifter som samsvarer med antall måltider du vil spise per dag.

Det er mange gode forskjellige diettplaner du kan kaste deg over. Noen gir raske resultater, andre jobber over tid, og så kan du finne en som passer perfekt til måten du vil leve på.

Hver diettplan har sine egne prinsipper, men hvis du leter etter noen veldig generelle regler å følge, må du huske på disse:

 • Spis mye frukt og grønnsaker
 • Spis moderate mengder kjøtt
 • Drikk melk og yoghurt
 • Velg de gode fettsyrene
 • Spis enkelt
 • Drikk mye vann
 • Sørg for at du får færre kalorier enn du forbrenner

Her er noen av de beste diettplanene

Diettplaner for vekttap har utviklet seg gjennom årene og fått popularitet over hele verden. Her er noen av de som har vist de beste resultatene:

 • Palæo-dietten: Denne diettplanen kalles også "Stone Age-dietten", og den er i dag en av de mest populære diettplanene. Dette er fordi du i utgangspunktet må spise som du gjorde i steinalderen. Denne kuren er spesielt bra for vekttap, for å stabilisere blodsukkeret og for bedre fordøyelse.
 • LCHF-dietten: LCHF står for 'Low Carb High Fat', og her trenger du å spise få karbohydrater og mye (sunt) fett. Med LCHF-dietten vil du oppleve et stort vekttap og stabilisering av insulinnivået.
 • 5: 2 dietten: Dette er bygget opp etter at du må spise normalt 5 dager i uken mens du faste de siste 2 dagene. Effekter sett med faste inkluderer vekttap, stabilisering av insulinnivået og en positiv effekt på hjernens aktivitet.
 • Det ketogene dietten: Dette handler om å sette kroppen i en slags "ketosetilstand", som vil føre til at du umiddelbart begynner å bryte ned store mengder fett. Dette er en kortsiktig diettplan som kan hjelpe deg med å kickstarte vekttapet.
 • Dukan Cure: Dette er en veldig streng diettplan. Her må du begrense deg til en liste over matvarer du kan spise uendelig mye av. Dette er imidlertid en kortsiktig diettplan som kan føre til raske resultater.
 • Atkins dietten: Denne diettplanen legger alvorlige begrensninger på hvor mange karbohydrater du kan konsumere. Når du velger bort karbohydrater, begynner kroppen din å brenne fett i stedet. Denne diettplanen er spesielt god hvis du vil oppleve en eksplosiv start på dine fremtidige vekttaprutiner.

Trenger jeg en diettplan for vekttap?

Hvis du vil gå ned i vekt, kan du følge en diettplan. Det vil gjøre vekttapet ditt mer håndterlig. I stedet for å måtte telle kalorier selv, vil du med en diettplan kunne holde rede på antall måltider om dagen du ønsker. Og så kan du også få en oversikt over alle kaloriene som er i hver av de deilige oppskriftene.

Imidlertid er en diettplan ikke bare bra for vekttap alene. En diettplan sørger også for at du lever et sunnere og mer strukturert liv. Og vi kan alle trenge det en gang i blant!

Hvor kan jeg få min egen diettplan?

Hos Arono kan vi tilby deg en diettplan som tar hensyn til dine behov og ønsker. Denne diettplanen består av antall måltider med deilige oppskrifter per dag du ønsker. Hvis det er noen oppskrifter du ikke vil lage, kan du alltid bytte til en annen rett.

Disse diettplanene er bygd opp av forskjellige dietter - denne dietten velger du selv, eller vi velger for deg, slik at du får akkurat det du vil.

Hvordan lage en diettplan for vekttap?

I tillegg til kjønn, alder, høyde, nåværende vekt og ønske om å gå ned i vekt, tas andre faktorer i betraktning:

 • Helse: Hvis du lider av f.eks. diabetes eller høyt kolesterol, vil dette også være inkludert i utarbeidelsen av diettplanen din.
 • Allergier: Selvfølgelig bør du ikke få allergiske reaksjoner hvis du ikke tåler en av ingrediensene. Du kan derfor fylle ut matallergier når du utarbeider en diettplan.
 • Serveringsstørrelse: Det er viktig at du blir mett selv om du vil gå ned i vekt. Du kan derfor velge ønsket porsjonsstørrelse - enten du spiser vanlige, små eller store porsjoner.
 • Matinnstillinger: Det er viktig at du faktisk har lyst til å følge en diettplan. Ta derfor hensyn til om det er noe du ikke liker når du utarbeider diettplanen din.
 • Energibehov: Det er viktig at du har nok energi om dagen, selv om du vil gå ned i vekt. Dette er inkludert i diettplanen. Derfor er ditt daglige aktivitetsnivå også en del av diettplanen.

 

Få en gratis personlig diettplan!