Med Dukan-kuren går du ned i vekt raskt og lenge

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Hvis du drømmer om en slankere kropp, er du definitivt ikke alene.

Stadig flere velger å starte en diett, da det er en rask måte å gå ned i vekt. Og så er det også en sunn måte å strukturere livet hans på.

Men hvordan finner du den kur som fungerer best for deg?

Ja, du kan starte med å lese vår ultimate guide til sunne spiseplaner her .

Hvis raskt vekttap er målet ditt, bør du absolutt prøve Dukan-dietten.

Denne dietten handler om å ordne livet ditt i 4 faser. I disse fire fasene utsetter du kroppen din for et litt variert kosthold, som i stor grad fokuserer på noen få karbohydrater og mye proteiner. Og så lover det permanent vekttap.

Denne guiden er snarveien din til hvordan du kommer i gang med Dukan-dietten på en god måte.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Så hva er egentlig Dukan-kur?

Det er vanskelig å gå ned i vekt. Ingen tvil om det.

Dette er grunnen til at så mange mennesker kaster seg over raske dietter, men problemet er bare at disse raske kostholdene sjelden er permanente.

Dukan-kuren vil endre det.

Denne kuren er opprettet av franskmannen Dr. Pierre Dukan. Han har hele livet spesialisert seg på vekttap, og han har faktisk jobbet med denne kuren siden 70-tallet. Han ble inspirert av en pasient som på mirakuløst vis kunne gå ned i vekt så lenge han bare spiste kjøtt - og ikke noe annet.

Dukan har siden eksperimentert med dette, og etter årtusenskiftet har han vunnet mer og mer støtte, noe som har hatt gode resultater med Dukan-kur.

Les også om Alkaline dietten

Fin nok historie. Men hva er egentlig en Dukan-kur mot?

Det er veldig enkelt.

Du må konsumere en stor mengde protein og en veldig lav mengde karbohydrater. I begynnelsen må du faktisk bare spise kjøtt. Det høres veldig morsomt ut, spesielt fordi vi er vant til å bli fortalt at vi må spise mye grønnsaker.

Men ikke i Dukan-kur.

Du må organisere livet ditt etter fire faser, hvor de to første handler om et proteinrikt kosthold, hvoretter de to siste handler om å stabilisere kroppen din.

Hva skjer når du bare spiser protein?

Der effekter har blitt sett, er det bare sett positive effekter. Noen kvinner har opplevd vekttap så høyt som 15 kg på bare 8-10 uker .

Og hvordan kan det være?

Dette skyldes delvis at proteiner stimulerer stoffskiftet i kroppen. Og så gir protein deg også en følelse av at du er mer mettet enn karbohydrater og fett gjør deg. Dette betyr at du vil ha mindre trang til å spise for mye.

I tillegg vil et høyt inntak av proteiner også føre til en prosess som kalles "glukoneogenese". Det skjer bare hvis det er et lite antall karbohydrater, for da begynner kroppen å omdanne proteiner til glukose - og den prosessen forbrenner mange kalorier .

Les også om LCHF-kur

Slik fungerer Dukan-kuren

Det er ikke bare mye protein og få karbohydrater som er nøkkelen til vekttap.

Du må gjennomgå 4 faser i Dukan-regimet. De to første fasene handler om vekttap, mens de to siste handler om å opprettholde resultatet. Lengden på disse fasene avhenger helt av hvor mange kilo du vil gå ned.

Fase 1: Angrepsfase
Den første fasen handler som sagt om å gå ned i vekt. Det varer vanligvis mellom 1 og 7 dager, men det kan lett være lenger. Imidlertid bør 3-5 dager være nok til å miste deg minst 5 kilo.

Du må spise så mye magert kjøtt som du vil. Uendelig mye. Men ingenting annet. Ikke mer enn en og en halv spiseskje havre om dagen. Og så bør du også drikke 1,5 liter om dagen, samt gå en tur på minst 20 minutter.

Fase 2: Alternerende faser
Denne fasen kan vare opptil 12 måneder. I denne fasen må du ganske enkelt veksle mellom å spise et høyt proteinholdig kosthold en dag og deretter protein og grønnsaker neste dag. Imidlertid ikke grønnsaker med mye stivelse.

Her bør du imidlertid også ha to spiseskjeer havre hver dag, og da bør du gjerne trene 30 minutter om dagen.

Fase 3: Konsolideringsfasen
Nå kommer vi til den delen der du må vedlikeholde og stabilisere kroppen din. Lengden på denne fasen varierer veldig. Du må utvide denne fasen med 10 dager for hvert kilo du har mistet i de to foregående fasene.

I denne fasen må du spise uendelige mengder protein og grønnsaker, og deretter også litt karbohydrater og fett. Spis bare protein minst en gang i uken. Hver dag, i sin tur, må du spise 2,5 ss havre.

Fase 4: Stabiliseringsfasen
Dette er den siste fasen, og den trenger egentlig bare å være permanent resten av livet ditt. Her må du i utgangspunktet følge de samme reglene som i forrige fase. Men du kan lett leve mer fritt her, så lenge du bare ikke begynner å gå opp i vekt igjen.

Den eneste regelen du trenger å følge hver dag er å spise hele tre ss havre hver dag.

Så hva kan du spise under Dukan-dietten?

"Proteinrik mat" og "få karbohydrater" er ikke akkurat et nøyaktig forslag til en diettplan. Og så høres det også begrensende ut.

Men bare ro deg ned. I Dukan-dietten kan du faktisk spise mange forskjellige ingredienser og retter. Og så er det bare riktig i de to første fasene at kostholdet ditt er spesielt begrenset.

Hvis du leter etter en liste over hva du har lov til å spise, er dette nettstedet en god innsats .

Lær mer om det sunne livet på arono.dk

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan leve et sunt liv, kan du lese videre på arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse. Du kan også raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål.

Få en gratis personlig diettplan!