Atkins dietten lover vekttap og deilig mat

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022
Atkins dietten handler om å spise godt med protein og fett, men samtidig kutte ned på karbohydratinntaket.

Drømmer du om å gå ned i vekt på en god og sunn måte? Men orker du ikke tanken på å starte en diett, da det sannsynligvis betyr sult og kjedelige retter?

Hvis du har denne frykten, ikke bekymre deg - det er normalt .

Men hva om det faktisk var en kul måte å oppnå vekttap på? En måte hvor du for eksempel må spise egg og bacon til frokost. Og laks til frokost? Og en stor, rød biff til middag?

Hva om den kur eksisterte?

Og det ble kalt Atkins Cure?

Ja, da vil du ha en sunn måte å gå ned i vekt mens du samtidig spiser (nesten) så gal som du vil.

I denne guiden til Atkins dietten vil du lære:

 • Hva Atkins kur er
 • Hvordan starte på en god måte
 • Og hvilken mat du kanskje spiser
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er Atkins-kur

Atkins-kuren er oppkalt etter en fyr som heter Atkins. Ingen overraskelse der.

Dr. Robert Atkins designet Atkins dietten på 70-tallet, og det minner veldig om kostholdene som går under det vanlige navnet "LCHF" . Den grunnleggende ideen med disse er at et lavt inntak av karbohydrater - og et veldig høyt inntak av proteiner og fett - vil føre til mange livsforbedringer.

Og det er faktisk noe med samtalen .

Det samme gjelder Atkins dietten. Og denne er spesielt merkbar når man snakker om vekttap.

Vent, hvordan kan mer fett føre til vekttap?

Du skjønner at skjønnheten til Atkins dietten ikke ligger i det høye fettinntaket alene.

Det skyldes heller det lave inntaket av karbohydrater.

Når du bruker en minimal mengde karbohydrater under Atkins dietten, vil du i stedet være full av protein og sunt fett. Og disse hjelper deg med å senke appetitten, noe som betyr at du vil spise færre kalorier .

I tillegg til det, med en LCHF-kur vil du også oppleve at kroppen din begynner å skille ut et biprodukt kalt "ketoner". Kroppen kan bruke den som drivstoff, samtidig som den forbrenner ekstra kroppsfett.

Og så viser nye studier faktisk at fett ikke er så ille i det hele tatt som vi har gjort tidligere . I stedet må du være forsiktig med hvitt sukker.

Dette skjer når kroppen ikke får karbohydrater

Normalt bruker kroppen karbohydrater til energi, og det er derfor karbohydrater blir referert til som "kroppens drivstoff". Når kroppen din ikke får veldig mange karbohydrater, begynner den å skille ut et biprodukt kalt "ketoner". Disse ketonene brukes som drivstoff i stedet for karbohydrater.

Det kalles å være i "ketose" når kroppen har funnet ut hvordan man bruker fett i stedet for karbohydrater til energi.

De 4 fasene av Atkins kur

Der Atkins-regimet er forskjellig fra andre LCHF-regimer, er at det er delt inn i fire faser.

Fase 1: Introduksjon

Til å begynne med bør du bare spise maksimalt 20 gram karbohydrater om dagen i 2 uker. Og 20 gram er ikke mye.

Dette betyr at du må spise mat med mye umettet fett og proteiner i. Når du endelig må spise karbohydrater, må du sørge for at de kommer fra grønnsaker og salat.

I denne fasen starter du kroppen, og du kan oppleve et vekttap på opptil 7 kg. Du må derfor også være forberedt på at det godt kan virke overveldende for kroppen.

Fase 2: Vekttap

I denne fasen må du kjøre nesten samme stil som i den første fasen. Imidlertid begynner du sakte å tilsette flere karbohydrater i form av nøtter, grønnsaker og frukt.

Målet med denne fasen er å finne ut hvor mange karbohydrater du kan legge til i kostholdet ditt før vekttapet stopper igjen.

Fase 3: Forhåndsvedlikehold

Når du har oppnådd det vekttapet du ønsker, kan du begynne å legge til litt mer karbohydrater i kostholdet ditt. På denne måten kan du forsiktig finne det punktet hvor du verken mister eller går opp i vekt.

Fase 4: Vedlikehold

Og, som navnet antyder, er den siste fasen også den fasen som må være permanent. Det vil si din ideelle tilstand, hvor du verken går ned i vekt eller går opp i vekt. Her trenger du bare å opprettholde et sunt kosthold og vektbalansen, og du kan spise like mange karbohydrater som kroppen din tillater.

Alt i alt kan du se at Atkins dietten er en slags "testkur" der du kan finne ut hva kroppen din trenger av karbohydrater.

Du kan imidlertid også velge å bruke denne kuren for å bare gå ned i vekt raskt. Hvis dette er målet ditt, er det bare å holde deg til den første fasen. Dette anbefales imidlertid ikke, da du vanligvis vil gjenvinne de tapte kiloene raskt.

Hva MÅ du spise på Atkins dietten?

Kjøtt.

Nei, ikke bare kjøtt. Men fremdeles overveiende kjøtt.

Atkins dietten handler om å få fett og proteiner. Og du får det gjennom:

 • Biff og svinekjøtt
 • Fjærfe
 • Fet fisk - laks, makrell og sardiner
 • Egg
 • Smør, yoghurt og ost
 • Mandler, valnøtter og solsikkefrø
 • Gode oljer, som oliven- og avokadoolje

Hva ikke å spise på Atkins dietten?

Hovedprinsippet til Atkins-kur er således:

"Ut med karbohydratene og inn med proteinene / fettene"

Men hvordan vet du hvilke matvarer som inneholder hva?

Ja, generelt kan du følge disse retningslinjene:

 • Sukker : Dette er en no brainer, men det må fortsatt nevnes. Sukker er et karbohydrat, og det er sjelden bra for noe. Unngå spesielt kaker, søtsaker, brus og juice.
 • Transfettsyrer : Selv om det var en kamp om fett før, var det bare "det gode fettet". Slik som umettet fett. Unngå transfettsyrer, som du vanligvis finner i bearbeidet mat og hurtigmat.
 • Korn : Du vil også finne karbohydrater i frokostblandinger, så unngå mat med for eksempel hvete i - som brød.
 • Ris : Som korn er det også mange karbohydrater i ris.
 • Grønnsaker og frukt : Du finner ikke bare karbohydrater i søtsaker og brød. Også i grønnsaker og frukt er det et høyt antall karbohydrater - som gulrøtter, poteter, bananer, epler, grapefrukt og mye mer.

Husk kosttilskudd hvis du ikke får nok ernæring fra kostholdet ditt

Det er viktig å være oppmerksom på å gi kroppen riktig mengde vitaminer og mineraler når du kutter visse matvarer i kostholdet. Dette gjelder også når du plutselig begynner å konsumere få karbohydrater, som med Atkins dietten.

Så du må sørge for at du er på en diett som er rik på forskjellige næringsstoffer. Og hvis du har problemer med å konsumere riktig mengde, f.eks. I den første fasen kan du med fordel spise forskjellige kosttilskudd.

Dr. Atkins anbefaler for eksempel å ta multivitaminer med B- og C-vitaminer, samt elektrolytter som magnesium og kalsium. Man kan også sikre kroppen mer fiber ved å ta frøplater.

Det gode med Atkins dietten

Dette er det som gjør Atkins dietten så populær.

I motsetning til mange andre restriktive dietter og diettplaner, lar Atkins dietten deg spise deilige retter med store røde biffer, sprø bacon, oster fra hele verden, ferske avokadoer, smørstekte omeletter og deilige laksesmørbrød.

Det er ingen grense for hvor mye du kan spise av dette.

Ikke tell kalorier eller følg en bestemt måltidsplan.

Du må bare unngå å få karbohydrater, og så må du tilpasse deg de 4 fasene.

Mister du vekt med Atkins-kur?

Som vi allerede har nevnt, kan du lett gå ned i vekt med Atkins-kur. Det er faktisk stor sannsynlighet for at du går ned +5 kilo i bare den første fasen.

Man kan altså påpeke at en Atkins-kur er ideell for personer som ønsker å gjennomføre et vekttap. Og hvem vil gjerne se resultater med en gang.

Spesielt Atkins dietten er veldig lik andre dietter basert på LCHF-prinsippet. Du kan derfor alltid starte på Atkins dietten og deretter gå videre til en annen LCHF diettplan når du har gått ned de første kiloene.

Bivirkninger / ulemper ved Atkin-kuren

Du vil mest sannsynlig endre en stor del av livsstilen din når du velger å følge Atkins diett, enten det er bare i 14 dager eller en lengre periode.

Det betyr også at du kan oppleve en rekke bivirkninger, ettersom kroppen din trenger å bruke litt tid på å venne seg til den nye diettplanen / dietten.

Følgende bivirkninger er vanlige når du endrer dietten til et lavkarbokosthold:

 • Stinkende pust (lukter ofte aceton) - bivirkningen forsvinner igjen etter hvert
 • Generelt ubehag, f.eks. tretthet, hodepine, konsentrasjonsvansker
 • Forstoppelse eller diaré
 • Muskelutmattelse
 • Redusert appetitt
 • Økt tørst

I tillegg kan du føle at Atkins-dietten er kjedelig hvis du ikke prøver å være litt kreativ med kostholdet, og tenker utenfor boksen i forhold til maten du får spise.

Man skal heller ikke undervurdere at det tar litt å holde øye med karbohydratinnholdet i all mat. Spesielt hvis du vil spise ute. Det er litt som å telle kalorier.

Lær mer om det sunne livet med Arono

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan leve et sunt liv, kan du lese videre på Arono.dk. Her finner du også mange andre dietter og diettplaner som du kan følge, samt mange artikler som vil hjelpe deg med kosthold og ernæring.

Du kan også raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål. F.eks. å miste deg 10 kg .

Få en gratis personlig diettplan!

Kritikk av Atkins Cure

Dessverre er det ikke uvanlig at Dr. Atkins kur har fått ganske mye kritikk underveis. Det er nettopp av denne grunn at andre lavkarbokosthold har dukket opp de neste årene. De minner alle om Robert Atkins kur, men med forskjellige endringer slik at de oppnår mindre kritikk.

Ikke alle kritikkpunkter er faktisk bevist eller avvist. Og felles for store deler av kritikken er at hvis du er klar over ulempene med kostholdet før du begynner, kan du redusere det meste.

Den største kritikken er at Atkins dietten er basert på at det til en viss grad strider mot de generelle retningslinjene for kosthold. Dette er nettopp fordi dietten anbefaler å kutte flertallet av karbohydrater. Flere av disse inneholder viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Og det fører oss til neste kritikkpunkt : at du ikke får riktig mengde næringsstoffer hvis du følger Atkins dietten i lang tid. Det er litt delte meninger om hvor ille dette er, siden du bare kan ta kosttilskudd.

Noen studier peker også på at det er en økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer hvis man følger Atkins-kur over lengre tid. Dette er imidlertid ikke bevist .

Ofte stilte spørsmål

Atkins dietten handler om å spise godt med protein og fett, men samtidig kutte ned på karbohydratinntaket. Det er altså et diett med lavt karbohydratinnhold og et bredt spekter av fordeler for kroppen.

Den første fasen introduserer kroppen din for kur, mens fase 2 og 3 lar deg tilsette litt ekstra karbohydrat i dietten. Fase 4 er ment som mer permanent. Les mer om de fire fasene i artikkelen.

Atkins dietten er ideell som diett, da tilstanden "ketose", som du oppnår når du ikke spiser karbohydrater, brenner godt sammen med fett. I tillegg er det enkelt å opprettholde den nye vekten hvis du holder på dietten.

Kort sagt, du bør først og fremst konsumere fett og protein på Atkins dietten, f.eks. kjøtt, egg, nøtter, sunt fett osv. Bli veiledet om hva du skal spise i de fire fasene av Atkins dietten i denne artikkelen.