Slik hjelper en diettist deg til et sunnere kosthold

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 08. jun 2021

Har du problemer med å gå opp i vekt? Eller kanskje du lider av noen sykdommer eller mangler som du bare ikke finner årsaken til?

Da kan svaret være skjult i kostholdet ditt!

De siste tiårene har oppfatning sakte begynt å endres i medisinvitenskapens verden. Du ser i mye større grad på hva som er på tallerkenen. For dietten har ganske stor innvirkning på om du er rammet av sykdommer .

Og det er her en klinisk diettist kommer inn i bildet!

I denne artikkelen vil du lære:

 • Hva en klinisk diettist er
 • Hvem kan ha nytte av en
 • Hvor du kan finne en diett
 • Typiske tips fra kostholdseksperter
 • Og hvordan en diettplan kan være et flott alternativ
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er en diett?

En diettist er kort sagt en person som kan hjelpe deg til et sunnere kosthold og et sunnere liv. En klinisk diettist er fagutdannet, og han / hun kan jobbe for den enkelte eller for samfunnet som helhet. De kan hjelpe deg med livsstilssykdommer og dårlige vaner.

Og så kan diettister fortelle deg - ned i minste detalj - hvordan du kan gjøre livet ditt bedre.

Du kan stole på de danske diettistene i Danmark, siden diettutdannelsen er en helsepersonell bachelorutdanning, og den krever autorisasjon for å praktisere innenfor landets grenser.

Hvem kan ha nytte av en diett?

Det korte svaret er at stort sett alle kan ha nytte av å besøke en diett.

Men hvor diettister spesielt viser seg å være gunstige, er livsstilssykdommer og vekttap.

Hvis du lider av:

 • forhøyet kolesterol
 • hypertensjon
 • diabetes
 • allergier
 • gastrointestinale sykdommer
 • levercirrhose
 • Crohns sykdom
 • og visse typer kreft

så bør du konsultere en diettist.

Mange av disse sykdommene er knyttet til kosthold, og spesielt hvis du er undervektig eller overvektig, er det en klar kobling.

Men selvfølgelig kan du også gå til en diettist hvis du egentlig bare sliter med fedme. Her ser du vanligvis gode og langvarige resultater.

Hvordan fungerer en diettist så konkret?

Den kliniske kostholdseksperten er ekspert på diett og ernæring. Han / hun vil hjelpe deg med å lage en riktig diettplan som tar hensyn til dine feil og preferanser.

Du vil bli spurt om mange spørsmål. Din høyde? Din vekt? Hva er problemene dine? Hva er dine mål? Hva liker du? Hvordan vil du helst leve?

Basert på personlige samtaler med deg, vil diettisten finne på hvordan du best kan leve det livet du drømmer om.

Gjør kostholdseksperten noe annet enn å snakke?

Ja, du kan tro det.

Men den personlige samtalen er nå det viktigste. Kostholdseksperten kan ikke tvinge deg til å gjøre noe. Du må gjøre det harde arbeidet selv. Alt en diettist kan gjøre er å legge ut kampplanen for deg.

Men diettisten sitter ikke bare på kontoret hele dagen. En diettist kan komme hjem til deg en gang i uken eller en gang i måneden, avhengig av hva du trenger. Han / hun vil kontinuerlig følge aktivitetene dine, og du vil alltid ha støtte for å finne motivasjon fra.

Så hvor finner du en klinisk diett?

Du kan finne diettister over hele landet.

Her er noen eksempler på gode slankere:

Her finner du en diettist i Århus:

 • Klinisk diettist Lykke Duvald finnes på Elkjærvej i Åbyhøj. Hennes spesialiteter er fedme og sportsnæring.
 • Dietitian & Health House har flere diettister du kan søke hjelp fra, og de kan hjelpe deg med diettplaner i forhold til vekttap.

Her finner du diettister i København:

 • I København er det nesten for mange diettister å nevne i denne artikkelen. Du kan i stedet finne en god oversikt over de forskjellige rutinene her.

Her finner du en diettist i Aalborg:

 • Du finner My Dietitian på Annebergvej i Nord-Aalborg. Kostholdsekspert Helle Brøcher har et spesielt fokus på sportsernæring og vekttap.
 • Kostholdsekspert Lone Bjerregaard Rosenkilde har en klinikk på KE Færgemannsvej, og hun er profesjonell innen kostholdsrådgivning og livsstilscoaching.

Her finner du diettister i Odense:

 • På Hunderupvej finner du diettist Mette Merlin Husted , som kan hjelpe deg med vekt, kolesterolnivå, blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, diabetes og mye mer.
 • I DiætistHuset i Odense vil du møte Pernille Plougstrup og Louise Blaabjerg, som kan hjelpe deg med vekttap, gastrointestinale problemer eller ønsket om å optimalisere energinivået ditt.

Men husk at dette bare er noen få eksempler. Du kan enkelt og raskt finne akkurat den diettisten du føler er best for deg.

Det er helt greit - men hva med å få pulsen opp?

Hvorfor fokusere så mye på kosthold og ikke trene?

Ja, trening er også viktig. Å få pulsen opp daglig er helt avgjørende i et godt balansert liv. Helsetilsynet anbefaler at du utfører minst like mye trening som en 50-minutters sykkeltur hver dag .

Men et sunt kosthold er enda viktigere. Mange eksperter mener at sunn livsstil består av 75% diett og 25% trening . Dermed kan kosthold være 3 ganger viktigere enn trening, og dette betyr at en diettplan kan være det første store skrittet mot et sunnere liv.

Hva om du bruker medisiner?

Hvis du bruker en eller annen type medisiner, ikke bekymre deg. En diettist vil vite om medisinene du bruker, samt vite om sykdommen og situasjonen. Dette gjelder også homøopatisk medisin og naturmedisin. Før en diettist utarbeider en diettplan, kan du være sikker på at det hele er tatt i betraktning.

Hvis du er allergisk eller ikke tåler spesifikke matvarer, unngår den kliniske kostholdseksperten dette.

Her er noen typiske tips fra kostholdseksperter

Så hva kan du forvente av en diett?

Det varierer mye fra person til person og fra hva målet ditt er. Imidlertid kan de aller fleste dietister være enige om disse prinsippene som vil hjelpe deg til et bedre kosthold:

 • Inntak av mange proteiner: Proteiner er kroppens byggesteiner. Protein er helt essensielt for en sterk og elastisk kropp, så sørg for at du får rikelig med protein til hvert måltid.
 • Spis frukt og grønnsaker: Det kommer nok ikke som en overraskelse, men det kan alltid være bra å gjenta: Sørg for at du får frukt og grønnsaker hver dag. Lag en dyd ut av å få minst 6 stykker om dagen
 • Ha minst 4 farger i maten: På tallerkenen din bør du alltid finne minst 4 naturlige farger. Det vil si at du må huske å spise et variert kosthold.
 • Lag plass til sukker og hurtigmat: Det høres kanskje veldig paradoksalt ut, men det fungerer faktisk! Hvis du lover deg selv at du bare får søtsaker eller hurtigmat en gang i uken, for eksempel noe fredagsglede, så kan du fortsatt leve et normalt liv med et sunt kosthold. En diettist forkynner ikke total avholdenhet - munker gjør det.

En diettplan kan være et godt alternativ

En profesjonell klinisk diettist vil hjelpe deg med et sunt kosthold og behandling av sykdommer. Men du kan også finne mye hjelp i en diettplan alene. Det er et hav av diettplaner tilgjengelig i dag, og du kan definitivt finne en som passer deg perfekt. Enten du vil gå ned noen kilo eller for eksempel stabilisere insulinnivået.

Du kan lese mye mer i vår omfattende guide til en sunn diettplan her .

Her er noen av de beste diettplanene

Gjennom årene har kostholdsplaner utviklet seg og fått popularitet over hele verden. Her er noen av de som har vist de beste resultatene:

La Arono skreddersy en diettplan

Har du ikke tid til å besøke en klinisk diett? Så la appen vår skreddersy en diettplan som dekker akkurat dine behov!

Du kan raskt og enkelt opprette deg selv som bruker, og deretter bare legge inn litt personlig informasjon om deg selv, samt hva dine mål for en diettplan er. F.eks. et vekttap .

Hvis du vil lære mer om sunn livsstil, kan du lese videre på Arono.dk. Her finner du artikler, guider og mye mer som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse.

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan