Gå ned i vekt raskt »10 effektive tips for raskt vekttap (2023)

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 03. apr 2023

Å miste vekt kan være vanskelig. Virkelig vanskelig, faktisk . Og mange sliter hver dag med å oppnå en kropp som vil gjøre livet mer tilfredsstillende . Problemet er bare at mange ikke kjenner til den helt grunnleggende kunnskapen som kreves for å kunne oppnå vekttap .

Hvis du har stilt deg selv spørsmålet: "Hvordan gå ned i vekt raskt?", Så finner du svaret i denne korte guiden. Det er mulig å gå ned i vekt raskt, mens man lever et sunnere liv.

I denne guiden for å gå ned i vekt raskt vil du lære:

  • Den grunnleggende kunnskapen bak kroppen og kostholdet
  • Hvorfor man skal gå ned i vekt
  • Og hvilke måter du kan gå ned i vekt raskt
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hvordan går jeg ned i vekt raskt?

Vil du ha hjelp til å gå ned i vekt raskt? Det viktigste er å holde en god kaloribalanse, men følg med og les våre 10 tips. De vil øke vekttapet ditt og gi deg raske resultater.

1: Kaloribalansen - Få kaloriunderskuddet

Den eneste måten å oppnå vekttap er å forbrenne mer kalorier enn du bruker. Du oppnår derfor resultater når du generelt spiser mindre enn du vanligvis gjør. Det er imidlertid ingen grunn til å sulte deg selv. I stedet handler det om at du er klar over ditt daglige kaloriinntak, samt hvor mye kroppen din faktisk brenner på en dag.

Det er åpenbart å bruke en slags kalorikalkulator eller strøm, da du da kan få en følelse av hvor mange kalorier du bør konsumere per dag. Noen mennesker må forbruke 2000 kalorier på grunn av størrelsen, mens andre kan nøye seg med mye færre kalorier om dagen. Når du har en indikasjon på hvor mange kalorier du bør konsumere for å holde vekten, kan du bedre justere måltidene slik at du i fremtiden holder deg X antall kalorier under - det vil si kaloriunderskudd.

Vær også oppmerksom på at det ikke er nok å være i kaloriunderskudd en dag eller to. Du må holde deg i kaloriunderskudd en stund for at det skal påvirke vekttapet ditt.

Server maten på mindre tallerkener

Et veldig godt tips for å spise mindre til hvert måltid er å servere maten på mindre tallerkener. På den måten virker det ikke som om du spiser mindre porsjoner. Det er en metode som til en viss grad lurer hjernen til å tro at den blir mer enn den faktisk gjør. Du kan også ha nytte av å spise saktere, da det tar litt tid for hjernen å oppdage at den er full. Så du gir det tid til å registrere metthet ved å tygge og spise saktere.

2: Spis regelmessig

Hvis du vil gå ned i vekt raskt, så er det ikke en optimal løsning å hoppe over måltider. I stedet må du spise regelmessig for å holde fordøyelsessystemet og stoffskiftet i gang hele tiden. Det anbefales å spise omtrent hver tredje til fjerde time. Spis derfor i stedet for som flere ganger om dagen.

Ikke spis et hovedmåltid hver tredje til fjerde time. Hold deg i stedet for hovedmåltidene frokost, lunsj og middag - samt bruk snacksmat mellom disse måltidene. Dette vil også hjelpe deg til ikke å føle deg sulten om dagen, og at du ikke spiser like mye til hovedmåltidene.

3: Spis protein hvis du vil gå ned i vekt raskt

Det anbefales at du spiser godt med protein hvis du vil gå ned i vekt raskt. Dette er fordi et proteinrikt kosthold kan bidra til å gi en god metthetsfølelse. På den måten kan du kutte ned på noen av de "dårlige" karbohydratene. Protein finnes hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, fisk, fjærfe, egg og meieriprodukter. Du finner dem også i vegetabilske kilder, som erter, bønner, nøtter, linser og fullkorn.

Spis egg til frokost

Det anbefales på det sterkeste å spise egg til frokost når du prøver å gå ned i vekt. Flere studier viser at appetitten påvirkes av å spise egg som frokost, og det er derfor du ofte vil konsumere færre kalorier i løpet av de neste 36 timene. Dette gjelder også andre kilder som er rike på protein. Prøv derfor gjerne litt skyr med müsli og et egg til frokost.

4: Spis riktig type fett og karbohydrat - og i riktige mengder

Som sådan bør du ikke unngå fett og karbohydrater - de er tross alt viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Men du må sørge for at du bruker riktig type karbohydrater og fett, samt å konsumere riktig mengde av det. Så hele kostholdet ditt bør ikke være basert på fett eller karbohydrater, men i stedet være en god blanding mellom næringsstoffene protein, karbohydrat og fett.

Gå gjerne etter komplekse karbohydrater ettersom de brytes ned saktere i kroppen. Dette er bedre for blodsukkeret og gir kroppen energi over lengre tid. Du bør også holde deg unna sukkerholdige produkter og tomme kalorier. Husk også å skaffe deg litt kostfiber, som finnes i fullkornsprodukter, rugbrød, havregryn, grove grønnsaker, nøtter og frø.

I tillegg må du prioritere sunt fett. Dette kan bl.a. kommer fra nøtter, frø, fete meieriprodukter (f.eks. ost), fet fisk, olje, avokado, etc. Det er også åpenbart å bruke kokosnøttolje til matlaging, da det reduserer appetitten og er et bedre alternativ enn annet fett.

5: Kostholdsplan for å gå ned i vekt raskt

Det kan være gunstig å få hjelp til vekttap hvis du trenger det. F.eks. det kan være vanskelig å finne de riktige oppskriftene til hvert måltid uten at maten blir desidert kjedelig. En skreddersydd diettplan kan hjelpe deg med dette, da du da blir veiledet i hvilken type mat du bør spise. Du vil også få inspirasjon til retter med mye grønnsaker og et optimalt innhold av protein, fett og karbohydrater.

En diettplan vil også sikre at du blir mett av maten du spiser. Samtidig slipper du å telle kalorier på samme måte, ettersom de fleste diettplaner indikerer hvor mange kalorier som er i hver tallerken.

6: Gå ned i vekt ved å drikke rikelig med vann

Tenk gjerne på vann som din beste venn når du vil gjennom et vekttap. Først og fremst holder du kroppen din hydrert, og du vil ikke være sulten på andre typer drinker på samme måte. Regelmessig inntak av vann vil dermed garantere at du har lettere for å holde deg borte fra f.eks. sukker vann, juice, etc. Vann er også med på å øke fordøyelsen, slik at du forbrenner mer kalorier.

I tillegg hjelper vann også til å gi en metthetsfølelse. Og hvis du vil ha et ekstra effektivt vekttap, kan du veldig godt forbruke 0,5 liter vann omtrent 30 minutter før et måltid. Dette fordi det reduserer appetitten, slik at du lettere kan redusere mengden mat - og dermed gå ned i vekt raskere.

7: Finn alternativer til det usunne godteriet

Vi kan alle bli påvirket av søtsugstrangen, men hvis du vil implementere et raskt vekttap, må du holde deg borte fra alle usunne og sukkerholdige ting så mye som mulig. Men hva gjør du når trang til sukker eller matbit oppstår? Ja, du sørger ganske enkelt for å ha alternativer til det usunne godteriet innen rekkevidde. På den måten kan du raskt stoppe trangen før det blir vanskelig å kontrollere.

Sunne alternativer kan bl.a. være frukt, nøtter, et lite stykke sjokolade med mørk kvalitet, skyr med müsli eller frukt, proteindrikker / barer etc. I tillegg er det mange protein- og sukkerfrie alternativer i supermarkeder som du kan vurdere hvis ovenstående ikke er nok. Bare vær sikker på at du holder øye med innholdet - og konsumerer bare litt slik at du holder deg innenfor "kalorigrensen".

8: Hold deg aktiv

Gå ned i vekt raskt og effektivt ved å forbrenne kalorier mens du bruker færre kalorier i din daglige rutine. Regelmessig trening er et av de beste rådene vi kan gi deg hvis du ønsker raske resultater i forbindelse med vekttap. Men før du går helt i panikk, må vi skynde oss å si: det trenger ikke være intensiv styrketrening 7 ganger i uken.

I stedet er det bare å sørge for å bevege deg omtrent 30 minutter hver dag. Dette kan være alt fra en sykkeltur, gå, at du tar trappene i stedet for heisen osv. Men vi vil nå også anbefale at du trener, noe som får pulsen opp minst to til tre ganger i uken - f.eks. styrketrening, løping, dansetrening osv. For hvis du gjennomfører trening sammen med et sunnere kosthold, vil du definitivt miste overflødig fett. I tillegg vil du bygge muskelmasse og øke stoffskiftet ytterligere.

Trening er også bra for kropp og sinn, ettersom du får mer energi i hverdagen. Det vil mest sannsynlig også gi deg mer motivasjon i hverdagen når du kan se bedre resultater fra ditt harde arbeid. Hvis du holder deg til treningen, vil du være enda mer sannsynlig å ha et varig vekttap.

9: Start forbrenningen med sterk mat

Det anbefales at du spiser sterk mat hvis du vil øke stoffskiftet ytterligere - men med måte. Så hvert måltid trenger ikke å bestå av sterke krydder. Du kan bruke chili, cayennepepper, ingefær, gurkemeie, hvitløk etc. i matlagingen din. Alle disse ingrediensene vil øke kroppens stoffskifte og til en viss grad redusere appetitten.

10: Prioriter en god natts søvn

Kanskje du nå tenker: "hva har søvnen min å gjøre med et raskt vekttap?". Faktisk ganske mye, viser det seg. Det er lettere for deg å holde motivasjonen oppe og motstå fristelser hvis du også sover godt. Dette er fordi kroppen kommer seg under søvnen og derfor har mer energi når den får den optimale mengden søvn. Du har lettere for å falle tilbake til dårlige vaner hvis du ikke får nok søvn eller sover dårlig. Vi kan derfor bare anbefale deg å prioritere søvnen din.

Den grunnleggende kunnskapen bak vekttap

Å miste vekt raskt er ikke så komplisert. Det er vanskelig, ja, men ikke nødvendigvis komplisert. Det er mange studier innen dette feltet, men det viktigste for deg er egentlig bare å vite kaloribalansen. Det vil si at du ikke må konsumere mer kalorier enn du forbrenner, som nevnt i avsnittet ovenfor. Og hvis du vet hvor mange kalorier du trenger på en dag, så kan du bare spise noen færre kalorier for å gå ned i vekt.

Men hva er kalorier?

Kalorier er betegnelsen på energien kroppen trenger . Kroppen trenger stadig energi fordi kroppen bruker mye energi for å holde deg funksjonell og i live. Energien / kaloriene (forkortet KJ / kilojoule eller kcal) kommer fra kostholdet vårt via næringsstoffene protein, karbohydrat og fett. Når du for eksempel spiser en biff, grønnsak, drikker melk osv., Får du en viss mengde kalorier i kroppen. Du kan se nøyaktig antall kalorier på alle typer mat.

Vekttap = å spise færre kalorier enn du forbrenner

Hvis du vil gå ned i vekt raskt, må du bare sørge for at du får færre kalorier enn kroppen din brenner. Du kan finne ut hvor mange kalorier du trenger ved å bruke en online kalorikalkulator - som denne .

Så hvor mye mindre bør du spise hver dag? Det er litt opp til deg. Vanligvis anbefales det å spise omtrent 500 kalorier under antall kalorier som kroppen trenger for å få inntaket og metabolismen går til null. 500 kalorier er ikke så overveldende for kroppen, men sørger samtidig for at du går ned i vekt relativt raskt. Faktisk vil 500 færre kalorier om dagen havne i et vekttap på omtrent et pund i uken.

Er det ikke nok?

Så er det heldigvis mange gode dietter som kan hjelpe deg med å gå ned i vekt raskt og på en sunn måte.

Gå ned i vekt raskt med disse diettene

Tror du ikke at en halv kilo i uken er nok? Da kan du i stedet prøve et bestemt diett, da de kan hjelpe deg med å gå ned i vekt raskt. Ofte vil slanking handle om å konsumere få karbohydrater mens du spiser mye grønnsaker. Prøv noen av disse diettene om nødvendig. Hvem vet? Kanskje det er en som passer deg perfekt:

  • LCHF : LCHF står for 'Low Carb High Fat'. Det vil si at du trenger å spise veldig få karbohydrater og mye (sunt) fett. Når dette skjer, vil du føle deg mett i lang tid, og kroppen din vil begynne en helt utrolig forbrenningsprosess.
  • 5: 2 dietten : For 5: 2 dietten bør du spise normalt 5 dager i uken mens du faste de siste 2 dagene. I de fem dagene er det bare å spise det du vanligvis spiser uten å legge på deg. På fastetiden, ikke spis mer enn 500 kalorier
  • Atkins dietten : Atkins dietten er en annen diett som fokuserer på et høyt fettinntak. Forskjellen med dette er imidlertid at du må gjennom noen forskjellige faser. Det smarte er at den første fasen kan føre til et vekttap på 7 kilo på 2 uker
  • Dukan Cure : Med Dukan Cure må du også organisere livet ditt i 4 faser. Men i stedet for å fokusere på fett, handler dette om protein i stedet. Noen har opplevd vekttap på opptil 15 kilo på 8 uker med denne kuren
  • Suppediet : Suppediet er for deg som ikke vil kaste deg i karbohydrater, fett eller proteiner. Nei, denne kuren handler ganske enkelt om å erstatte det meste av kostholdet ditt med suppe fordi suppe inneholder veldig lite kalorier

Når det er sagt, hvorfor skal du i det hele tatt gå ned i vekt raskt?

En av de største grunnene til at et vekttap flopper, er at du ikke mister / ser resultatene raskt nok. Det hjelper til med å ødelegge ens motivasjon, og resulterer i en større tendens til å begynne å spise usunt igjen, droppe treningen, etc. Av denne grunn kan det hjelpe hvis du ser raske resultater på din egen kropp innen første avsnitt. Det gir lyst til å fortsette å spise grønnsaker, holde kaloriinntaket nede, gå daglige turer osv.

Det er heller ikke helt elementært å leve usunt. En usunn livsstil kan føre til mange livsstilsykdommer, og hvis du ikke tar ordentlig vare på kroppen din - og spesielt hjertet - kan det til slutt få alvorlige konsekvenser.

Men det som er enda verre er at forskning faktisk viser at vi lever et mer deprimert liv hvis vi lever usunt . Så det kan knapt gå fort nok til å endre kostholdet ditt og gå ned i vekt raskt, da det mest sannsynlig også vil gi deg litt livslyst tilbake - spesielt hvis du sliter med fedme.

Raskt vekttap versus livsstilsendring

Gå ned i vekt raskt med en livsstilsendring! Vi sier ikke dette for å lure deg til å spise grønnsaker resten av livet - eller ... Ja, til en viss grad. Samlet sett vil en livsstilsendring til det bedre bety mye mer grønnsaker og sunne næringsstoffer på tallerkenen. Men det vil også føre til at du går ned i vekt raskt i begynnelsen. Som du har vært i stand til å lese i ovennevnte tips om hvordan du går ned i vekt raskt, er noen av tipsene rettet mot kostholdet ditt. Og hvis du dropper en ukentlig takeaway-dag og i stedet fokuserer på å spise sunt, bør vekten sannsynligvis begynne å gå ned.

Selvfølgelig kan du gå tilbake til den gamle livsstilen din når du har gått ned i vekt, men det anbefales at du i stedet tenker på en livsstilsendring fra begynnelsen. Da kan du alltid implementere noen (og ja, bare noen få) av de "dårlige" vanene, mens du fortsetter å spise sunnere, trene, få nok vann om dagen, sove godt om natten og mer. Hvis du bare går tilbake til de gamle mønstrene, vil du mest sannsynlig gå opp i vekt igjen, og da trenger du bare en ny "kur" senere. Hurtig vekttap er altså forbundet med en generell livsstilsendring.

Hvor mye kan du tape på en uke?

Som sådan er det ingen grenser for hva du kan miste på en uke. Går du på en rensende / avgiftende behandling, som for eksempel juice eller faste, så vil du sannsynligvis gå ned mye kilo på en uke. Men teller det hvis du legger dem på igjen uansett? Nei egentlig ikke. Gå derfor for et mer realistisk vekttap i stedet, hvor du kaster vekten raskt, men også kan holde den av etterpå.

Derfor er et vekttap på ett kilo per uke verdt å streve etter

Det er optimalt å gå for et vekttap på mellom 0,5 og 1 kg per uke. Dette er fordi kroppen kan gå inn i en form for ”selvforsvar” hvis du mister mye mer. I et slikt tilfelle vil kroppen lagre fett for å forbli elastisk. Samtidig, i stedet for å bruke overflødig fett til energi, vil det begynne å spise bort kroppens muskler. Vi vil helst ikke ha det. For å oppnå et raskt og effektivt vekttap, må du dermed gå ned i vekt på en god måte - og det er maksimalt ett kilo. Men hei! Det er også 4 kg på en måned.

Gå ned i vekt raskt med Arono

Hvis du vil vite mer om hvordan du raskt kan gå ned i vekt på en sunn måte, kan du lese videre på Arono.dk. Her finner du mange gode guider om hvordan du går ned i vekt raskt. Du finner også et bredt spekter av artikler som kan hjelpe deg med kosthold, trening og å finne riktig balanse.
Du kan opprette deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den optimale diettplanen for deg, slik at du kan oppnå et raskt vekttap på dine egne premisser.

Få en gratis personlig diettplan!