En kalorikalkulator hjelper deg med vekten

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

 

Du kjenner det sikkert godt. Vekten vil bare ikke vise antallet du vil så mye. Og det er uansett hvor sunn mat du spiser og hvor mye du trener. Hvorfor kan du ikke oppnå resultatene du kjemper så hardt for?

Ja, svaret kan faktisk være veldig enkelt: Du vet ennå ikke hvor mange kalorier kroppen din bruker. Men heldigvis kan du finne ut av det ved hjelp av en kalorikalkulator. Vil du beregne kaloriforbruket ditt akkurat nå?

Denne BMR: 1569

SE OGSÅ: Prøv Aronos gratis kalorikalkulator her.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Først av alt: Hva er kalorier?

Enten vi snakker om "energi", "kalorier" eller "kilojoules", er det faktisk det samme vi tenker på. Det er noe som forteller oss om kroppens behov, inntak og forbruk. Kalorier er et mål på energien kroppen trenger for å utføre alle dens mange funksjoner. Kroppen har hele tiden et kaloriforbruk fordi kroppen hele tiden holdes i gang.

Kaloriene kommer fra maten vår. For eksempel når du spiser et egg, bruker du en viss mengde kalorier. Antall "kcal", som er angitt på baksiden av all mat, forteller oss hvor mye energi denne maten vil bidra med.

(Forresten, du kan lese hvor mange kalorier det er i egg her ).

Hvorfor er det viktig å vite om kalorier?

Enkelt forklart, kroppen forbrenner kaloriene du spiser. Hvis du spiser nøyaktig samme antall kalorier som tilsvarer stoffskiftet, ja, så gir beregningen 0. Det vil si at du verken har gått opp eller gått ned i vekt. Hvis du derimot forbruker færre kalorier enn du forbrenner, vil kroppen din begynne å forbrenne fett på kroppen din og deretter gå ned i vekt.

Og det er her en kalorikalkulator kommer inn i bildet.

Så mange kalorier om dagen du trenger å konsumere

Som du vil være i stand til å lese mer om i de senere avsnittene, er det vanskelig å komme med en nøyaktig figur på hvor mange kalorier om dagen som skal konsumeres. Dette er fordi det er forskjellig fra person til person hvor mye kroppen brenner i løpet av en dag.

I gjennomsnitt sies det imidlertid at menn forbrenner ca 2200 kcal om dagen, mens kvinner er litt lavere med 1800 kcal om dagen. Dette gir en ganske god indikasjon på at kvinner generelt trenger å spise litt mindre enn menn, ettersom de ikke brenner så mye.

Men som sagt, det eksakte antall kaloriforbrenninger svinger mye. Så selv om tallene ovenfor kan brukes som en tommelfingerregel, må du beregne dine daglige kaloribehov.

Husk også at kaloribehovet ditt endres, spesielt når du gjør endringer i hverdagen. I tilfelle du går ned i vekt, må du regelmessig beregne kaloribehovet ditt for å være sikker på at du forbrenner mer kalorier enn du bruker.

Hva kan en kalorikalkulator brukes til?

Så hvordan vet du hvor mange - eller rettere hvor "få" kalorier du skal spise? Du kan lese mer om dette i avsnittene nedenfor, der vi fokuserer på hva du faktisk kan bruke en kalorikalkulator til og hvorfor det lønner seg å være klar over hvor mange kalorier du forbrenner i gjennomsnitt på en dag.

Beregn kaloribehovet ditt

En kalorikalkulator kan gi deg svar på hvor mange kalorier du omtrent forbrenner på en dag. Når du vet dette tallet, er det bare å spise færre kalorier enn dette, og dermed vil du oppleve vekttap. Du kan lese mye mer om dette i vår komplette guide til vekttap her .

Det er forskjellig fra person til person hvor mange kalorier som forbrennes på daglig basis. Vanligvis beregnes det nøyaktige tallet basert på informasjon som kjønn, alder, vekt, høyde og hvor aktiv du er, etc.

Dermed må du også beregne kaloribehovet ditt på nytt hvis noen av disse parameterne endres, f.eks. din vekt. Hvis du har gått ned 5-10 kilo, vil kaloribehovet ditt ha endret seg.

 

Hvordan bruke en kalorikalkulator

Nesten alle kalorikalkulatorer har det til felles at du må oppgi informasjonen ovenfor (kjønn, alder, vekt, høyde, aktivitetsnivå) for å få en nøyaktig beregning. Du blir ikke tvunget til å bruke en kalorikalkulator, da du også kan velge å bruke bestemte formler, f.eks. Harris-Benedict-formelen.

Imidlertid er det mye mer komplisert og komplisert å beregne kaloribehovet på denne måten, og det er derfor mange enkelt og greit velger den enkle løsningen via en kalorikalkulator online, for eksempel denne kalorikalkulatoren . Det er både enkelt å håndtere, og så viser det deg hvor mange eller hvor få kalorier du bør konsumere, avhengig av hva målet ditt er.

 

Bruk kalorikalkulatoren for vekttap

Det er spesielt åpenbart å bruke en kalorikalkulator når du vil utføre et vekttap. Dette er fordi det kan være vanskelig å holde rede på mengden kalorier man må ha underskudd uten hjelp.

Ved å legge inn den generelle informasjonen om deg, samt hvor raskt du vil oppnå et vekttap på f.eks. 10 kg, kan kalkulatoren vurdere hvor stort kaloriunderskudd du må være i for å oppnå riktige resultater innen den angitte tidsperioden.

Hold deg i kaloriunderskudd

Det er utrolig viktig at du holder deg i kaloriunderskudd over en lengre periode når du vil oppnå et vekttap. Dette er fordi kroppen trenger tid til å konsumere kroppens fettlagre.

Du bør imidlertid heller ikke være i for stort kaloriunderskudd, da det kan ha motsatt effekt. I så fall vil kroppen gå i en "defensiv stilling", og i stedet lagre fett. Det er nettopp derfor en kalorikalkulator er god, da den informerer deg om hva du omtrent trenger å konsumere for å holde deg i god helse, men likevel ha kaloriunderskudd.

Hvor mange kalorier må jeg gjøre uten å miste 1 kg i uken?

En kilo fett tilsvarer i gjennomsnitt mellom 7000 og 7500 kcal. Dette betyr at du må ha et kaloriunderskudd på rundt 1000 kalorier daglig hvis du vil gå ned 1 kg per uke. Imidlertid må du fortsatt sørge for at du forsyner kroppen med de nødvendige næringsstoffene, slik at den har riktig mengde energi og motstandskraft for å fullføre vekttapet.

Juster mengden kalorier til aktivitetsnivået ditt

Enten du vil gå ned i vekt, beholde vekten eller gå opp i vekt, må du også vurdere fysisk aktivitet i beregningen. For som vi allerede har nevnt, må du spise færre kalorier enn du forbrenner hvis du vil gå ned i vekt - og omvendt hvis du vil gå opp i vekt. I stedet bør de to grovt gå ut på en hvis du vil holde vekten din ( et likevektinntak ).

Så når kalorikalkulatoren din sier at du trenger å forbruke 1600 kcal om dagen, er dette ikke nødvendigvis med en nøyaktig innsikt i treningen. Du skriver godt inn hvor aktiv du er i hverdagen, men det er ikke helt så nøyaktig, ettersom du ikke skriver hvor mange kalorier du forbrenner ved å være aktiv.

Av denne grunn kan det være lurt å også overvåke treningene og den generelle metabolismen som er knyttet til aktiviteten. I så fall kan du bedre finne ut hvor mye ekstra du kan spise de dagene du trener. Det er viktig å huske å spise næringsrik mat når du har en aktiv livsstil, da kroppen trenger energi for å kunne brenne.

Gå ned i vekt med en diettplan

Nå som du har brukt en kalorikalkulator, kan du lage en diettplan. En diettplan er en slags kampplan for hvordan du kan nå målet ditt. Hvis du for eksempel vil kaste noen kilo, spis en diettplan som bruker færre kalorier.

Kostholdsplaner er utrolig populære i dag. Det er ikke bare fordi folk vil gå ned i vekt eller se bedre ut. Mange velger også å leve etter en diettplan fordi den bringer en viss struktur inn i livet. Når det er et visst sett med regler å leve etter, er det også mindre kaos i hverdagen din. Du har tatt et aktivt valg om å leve bevisst, og det gir sjelefred.

Påvirke kaloribehovet ditt

Du kan praktisk talt dele kaloribehovet i tre parametere: hvilemetabolisme, fordøyelse og daglig aktivitet. Nedenfor kan du lese mer om de enkelte aspektene og hvor mye de betyr hver for din daglige forbrenning.

  • Hvilemetabolisme - 50 til 70%: Hvilemetabolisme, også kalt basalmetabolisme, er helt klart den avgjørende faktoren for hvor mye vi brenner. Noen mennesker har et godt stoffskifte, og det er derfor det kan utgjøre så mye som 70 prosent av det daglige stoffskiftet, mens andre er lavere. Flere faktorer avgjør hvor god forbrenning du har. Det spesielle med hvilemetabolismen er at vi egentlig ikke trenger å gjøre noe for å forbrenne kalorier. Dette er fordi energi brukes til å opprettholde alle kroppens funksjoner - faktisk går det meste av energien til dette
  • Aktivitet - 15 til 50%: I aktivitetsblokken kan du faktisk inkludere generell aktivitet, for eksempel rengjøring, å stå opp ved skrivebordet ditt, ta trappene eller strømmen, men også fysisk hard aktivitet, dvs. trening. Hvis du har en jobb som krever at du går mye rundt, vil en stor del av din daglige forbrenning ligge i dette innlegget. Hvis du derimot sitter stille hele dagen, vil det ikke komme høyere opp - med mindre du også er fysisk aktiv med trening
  • Fordøyelse - 8 til 15% : Det krever naturlig energi for å holde kroppen i gang. I tillegg krever det også energi for å absorbere næringsstoffer fra maten. Av den grunn vil du øke stoffskiftet når du spiser. Prosessen tilsvarer godt nok "bare" mellom 8 og 15 prosent for det meste av det daglige energiforbruket, men har fortsatt en enorm innvirkning på forbrenningen. Det er nettopp av denne grunn at det anbefales å spise regelmessig for å holde fordøyelsen i gang, samt å spise dietter som fordøyes over lengre tid, f.eks. protein og kostfiber

Bruk kalorikalkulatorappen vår

Vi ønsker å få lov til å slå et slag for kalorikalkulatoren vår. Du får tilgang til den ved å laste ned Aronos-appen til enheten din. Når du logger på, kan du skrive inn din personlige informasjon, som vekt, kjønn, høyde osv., Slik at kalorikalkulatoren vår beregner nøyaktig.

I tillegg kan du også direkte i appen indikere hvor mye du vil gå ned i vekt og hvor fort du vil se resultater. Deretter tilpasser vi det anbefalte daglige kaloriinntaket til denne informasjonen.

En annen klar fordel med å velge Arono er at du får tilgang til over 800 deilige oppskrifter, som er tilpasset anbefalt inntak for deg. Så det er lett å holde seg til det anbefalte antall kalorier om dagen når du bruker Arono.

Lær mer om sunn livsstil

Her på Arono kan du raskt og enkelt opprette deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for vekttap. På den måten kan du oppnå dine personlige mål, f.eks. å miste 10 kg .

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan leve et sunt liv, kan du også finne mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og riktig balanse.

Få en gratis personlig diettplan!