Det er færre kalorier i egg enn du tror

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Det er ikke for ingenting at du finner egg i stort sett alle diettplaner og dietter. Egg er bare en fantastisk ingrediens som inneholder utrolig mye næringsstoffer.

Og så er det faktisk ganske mange kalorier i egg.

Enten du vil opprettholde en god vektbalanse, om du vil ha større biceps eller om du vil kaste noen ekstra kilo, er egg en viktig del av kostholdet ditt. Dette er fordi det både er sunne proteiner i egg, godt fett og mye vitaminer og mineraler. På den annen side er det praktisk talt ingen karbohydrater i egg.

Avhengig av størrelse varierer kaloriinnholdet i egg litt, men et godt estimat er omtrent 72 kcal.

Finn sunne oppskrifter med egg
Prøv Arono gratis og få tilgang til 300+ oppskrifter!

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Men først og fremst, hva er "kalorier"?

Kalorier (kcal) er noe som forteller oss om kroppens behov, inntak og forbruk. Det er et annet ord for energien som kroppen trenger for å kunne utføre alle sine mange funksjoner. Kroppen har hele tiden et kaloriforbruk fordi kroppen hele tiden gjør noe.

Kaloriene kommer fra maten vår. For eksempel når du spiser et egg, bruker du en viss mengde kalorier. Du kan finne ut hvor stor denne mengden er ved å se på baksiden av all mat. Her finner du en tabell som forteller deg hvor mye energi denne maten vil bidra med. Du kan lese mye mer om kalorier i vår omfattende guide:

Hva består egg av? Og er det mange kalorier i egg?

Som sagt er det en liten forskjell i størrelsen på egget og dermed energiinnholdet per egg. Du finner store egg på 50 gram, gigantiske egg på 63 gram og veldig små egg på 38 gram. Men hvis du tar et gjennomsnittlig egg på 50 gram, vil ernæringsinnholdet i et egg være som følger :

  • 71,5 kcal (299 kJ)
  • 44,7 kcal kommer fra fett
  • 25,2 kcal kommer fra proteiner
  • 1,6 kcal kommer fra karbohydrater

I tillegg til dette vil du også finne fettløselige vitaminer, som A, D og E. Det er imidlertid spesielt B2 og B12 du får mest av i et egg. Mineraler inkluderer kalsium, jern og natrium. Og selvfølgelig kolesterol, hvorav det er 211 mg kolesterol i egg.

Eggehviten og eggeplommen

I et egg finner du mesteparten av fettet, vitaminer, mineraler og kolesterol i eggeplommen. Denne delen utgjør også omtrent 55 av kaloriene, noe som gjør eggeplommen til den mest næringsrike delen. På den annen side er det nesten ikke noe fett i eggehviten, men til gjengjeld mye protein .

Ulike kalorier i forskjellige preparater

Hvordan du lager eggene dine er ganske viktig. Antall kalorier i egg kan øke eller reduseres drastisk, så derfor må du huske på hvilke mål du har for kostholdet ditt.

I et hardkokt egg vil du vanligvis finne 70 kalorier, noe som gjør det til den mest kalorifattige løsningen.

I eggerøre skjer det imidlertid noe av en økning da du kan få helt opp til 90 til 100 kalorier i egg her. Dette skyldes imidlertid matlagingen. Når du bruker oljer eller smør eller for eksempel tilsett melk, er det tydelig at du tilfører litt ekstra kalorier.

Fordeler med å spise egg

Et typisk kaloriforbruk i løpet av en dag kan være rundt 2500 kalorier. Dette betyr at egg utgjør en veldig liten del av de daglige kaloriene dine. Men til gjengjeld tilfører egg mange gode proteiner, fett, mineraler og vitaminer.

Ernæringsinnholdet i egg kan føre til:

- Bedre bygging og vedlikehold av muskler : Proteinene i egg er av så god kvalitet at stort sett alt kan absorberes og brukes av kroppen.

- Forbedret hukommelse og hjerneaktivitet : Kolin, som er et B-vitamin, har vist seg å ha en positiv effekt på nevrologiske prosesser i hjernen.

Så hvor mange egg om dagen har du faktisk lov til å spise?

Imidlertid er det også en ulempe med egg. Som nevnt tidligere vil et gjennomsnittlig egg inneholde 211 mg kolesterol. Og det er ikke så bra. Faren med kolesterol er at det kan tette blodårene. Dette betyr at du er i fare for å utvikle hjerte- og karsykdommer eller til og med få hjerneslag.

Det er imidlertid ikke helt sikkert hvilken effekt egg har på kolesterolnivået. Det har lenge vært antatt at for mange egg er usunne, men ny forskning antyder at det egentlig ikke er så enkelt engang. Faktisk viser noen studier at ja, egg får kolesterolnivået til å stige - men bare "godt kolesterol" .

For folk som ikke allerede sliter med kolesterolnivåer, bør det ikke være fare for egg. Du kan lese mer om hva kolesterol betyr for kroppen her .

Så hvis du må gi et estimat på hvor mange egg om dagen du kan spise, så vil opptil 3 egg være et godt estimat.

Lær mer om sunn livsstil

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan leve et sunt liv, kan du lese videre på arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse.

Du kan også raskt opprette deg selv som bruker, hvoretter appen vår skreddersyr en personlig diettplan for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål - f.eks. å gå ned i vekt .

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan