Kolesterol - Hvordan senke kolesterolet på 5 sunne måter

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

 Kolesterol. Du har sikkert hørt dette ordet før. Kolesterolnivåer brukes ofte når vi snakker om livsstil og sykdommer. Det er et ord som brukes i mange sammenhenger, og det er mange forskjellige forslag til hvor godt / dårlig forhøyet kolesterol er, hva du kan gjøre, og om du i det hele tatt skal gjøre noe?

Svaret på de siste spørsmålene er både "ja" og "nei". Forskning på dette området har vist forskjellige resultater de siste mange årene. En ting er imidlertid sikkert: Hvis du tar et aktivt valg for å senke forhøyet kolesterol, vil du også leve sunnere og mer naturlig samtidig.

I denne artikkelen vil du lære:

  • Hva kolesterol er
  • Hva er faren for høyt kolesterol
  • Hvordan senke kolesterolet ditt
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et viktig stoff i kroppen vår som kort sagt har en rolle å spille i alle kroppens funksjoner. Det transporteres rundt i kroppen via blodbanen, og siden det er et fett, kan det ikke oppløses i blodet.

Kolesterol er en naturlig del av kroppen. Det er et fett som er tilstede i alle kroppens celler, og det hjelper til med å danne membraner av celler, vitamin D, gallsyrer og mye mer.

Kolesterol utvikles naturlig av kroppen selv, men vi får også kolesterol fra maten vi spiser. Spesielt fet mat. Fett er ikke dårlig for kroppen - tvert imot - men for mye mettet fett kan føre til at vi får mer kolesterol i kroppen enn vi trenger.

Siden kolesterol er et fett, kan det ikke løses opp i blodet og i stedet pakkes det inn i proteiner. Disse proteinene er delt inn i to typer: LDL ("dårlig" kolesterol) og HDL ("godt" kolesterol). Og som du sikkert gjettet, er det LDL-kolesterolet du må være forsiktig med.

Hvorfor er høyt kolesterol farlig?

Kolesterol er en naturlig del av kroppen, men for mye er unaturlig. Faren med kolesterol er at det kan tette blodårene. Dette betyr at du er i fare for å utvikle hjerte- og karsykdommer eller til og med få hjerneslag. Det er faktisk forskning som antyder at en økning i kolesterolnivået på bare 10% kan føre til 20% større risiko for hjerteproblemer. Og en av de mest plagsomme tingene med det hele er at du ikke en gang kan føle om du har for mye eller for lite i blodet. Det kan bare undersøkes ved en sjekk av legen.

Den gode nyheten er at det ikke er så vanskelig å unngå høyt kolesterol. Og da trenger du ikke engang å se på forskjellige dyre piller og undringsmedisin. Kolesterol i kroppen din er en helt naturlig ting, og dermed kan du også senke kolesterolnivået på en helt naturlig måte . Det handler i grunn bare om å senke det "dårlige" (LDL) ved å øke det "gode" kolesterolet (HDL).

Bare følg disse fem metodene:

Bruk mindre mettet fett og transfett

Som sagt kan kolesterolnivået økes hvis du spiser veldig fet mat. Og her er det spesielt tenkt på mat med mettet fett. Det kan være fettet du finner i kjøtt, i smør, palmeolje, meieriprodukter og egg. Som en tommelfingerregel skal bare 7% av de daglige kaloriene dine komme fra mettet fett.

Imidlertid er det ikke bare det mettede fettet som kan føre til forhøyet kolesterol. Du bør også være oppmerksom på transfettsyrer, som produseres mye i bransjen. Det er faktisk så ille at Danmark, som det første landet i EU, har regulert hvor mye transfett som må være i maten vår. Du vil vanligvis finne transfett i produkter som hurtigmat.

Kort sagt, du bør unngå fettet som du innerst inne vet at ikke er så bra for deg.

2. Kast også fettet på kroppen

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men størrelsen på kroppen din har også mye å si. Hvis BMI viser at du er overvektig , har du større sjanse for ulike livsstilsykdommer. Den gode nyheten er imidlertid at det egentlig ikke tar mye å endre kolesterolnivået. Forskning har vist at for hvert 4,5 kg du mister, senker du også kolesterolet med 8%.

Balansere kolesterolnivået med frukt og grønnsaker

Ute med det dårlige fettet; inn med sunn mat!

Det beste du kan gjøre er å fokusere på kostholdet ditt helt fra starten. Du kan fnuse og stønne nok på tredemøllen, men det hjelper ikke hvis du ikke får riktig energi inn i kroppen.

Du trenger ikke å være en fullverdig veganer for å balansere kolesterolet ditt. Imidlertid er det en direkte sammenheng mellom kolesterolnivået ditt og hvor mange frukt, grønnsaker, nøtter, bønner og generell plantebasert mat du spiser.

Du kan også fortsatt spise kjøtt, men du bør helt klart vurdere å erstatte en stor porsjon med fisk. Dette fordi Omega-3 beskytter mot hjertesykdommer, og derfor bør du spesielt ta en titt på laks, makrell og sardiner.

4. Imidlertid er det bare å hoppe på tredemøllen

Selv om kosthold er den dominerende faktoren, har trening fremdeles en effekt. Å få pulsen opp hver dag senker LDL-kolesterolet, men til og med en rask 15-minutters spasertur har også noe å si. Det er imidlertid en klar sammenheng mellom graden av hvor mye trening du trener og hvor god mat du spiser . Dermed kan daglig trening være en fin måte å primere deg selv for å sette mer fokus på maten som faktisk senker forhøyet kolesterol.

5. Bare slapp av

Det høres kanskje litt motstridende ut, men det er faktisk sant. Forskning har vist at stress har en effekt på kolesterolnivået. Det er ikke helt klart hvorfor, men langsiktige effekter på kolesterolet ditt har blitt observert hvis du opplever for mye stress. Jo sintere og mer irritert du blir på grunn av stress, jo større og verre blir kolesterolnivået.

Det gode med dette rådet er imidlertid at det faktisk passer godt sammen med de fire foregående rådene. Kroppen opplever generelt mindre stress hvis den behandles riktig med et sunt kosthold og daglig trening.

Alt i alt betyr dette at du kan få mye ut av å holde øye med kolesterolnivået og forhindre det med en sunn livsstil. Du kan lese mer om det sunne livet i Aronos mange guider og artikler, og du kan til og med få laget din egen diettplan med appen vår.

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan