Kjenn fettprosenten din og kjenn til helsen din

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

 Hva er en fettprosent? Hvor mye fett skal du ha på kroppen din? Og hvordan finner du ut av det?

Du har utvilsomt stilt deg selv disse spørsmålene før. Og du er ikke alene! Mange tenker hver dag på hvordan kroppen deres ser ut og hvordan den skal se ut. Både "normalvekt", "undervekt" og "overvekt" . Men hvordan vet du hvilken gruppe du tilhører?

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Forskjell i fettprosent

"Fettprosenten" er kort sagt mengden fett du har på kroppen din sammenlignet med alt annet. Noen har en høy fettprosent, andre har en lav. Noen trener mye, andre spiser sunt, og så er det de som gjør begge deler - eller ingenting. Og det har en effekt.

Og i tillegg til det er det også forskjell på menn og kvinner (så også når det gjelder fettprosent). Kvinner har vanligvis en høyere fettprosent enn menn. Men ikke bekymre deg, det er slik naturen har ordnet oss på en sunn måte.

De ideelle fettprosentene

Gjennom studier av menneskekroppen har forskere funnet ut hva de ideelle fettprosentene skal være for menn og kvinner. Det er dermed mulig å finne ut hva som skiller den vanlige personen fra utøveren på 100 meter bane.

En normal fettprosent for menn og en fettprosent for kvinner vil være som følger:

Beskrivelse Kvinner Menn
Essensielt fett 10-13% 2-5%
Atlet 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Normal vekt 25-31% 18-24%
Overvektig 32% eller mer 25% eller mer

Kilde: American Council on Exercise

Kroppen trenger fett

Som det også kan sees fra bordet, er fett i seg selv ikke en dårlig ting. Kroppen trenger fett, akkurat som det trenger proteiner og karbohydrater. Fett beskytter organene og lagrer energi som du kan bruke til andre tider. Bare ikke ha for mye fett på kroppen, da det er en rekke helserisiko forbundet med dette.

Hvordan måles en fettprosent?

Det er forskjellige måter å finne ut hva fettprosenten din er.

- Du kan se på deg selv i speilet. Det tar imidlertid et trent øye å kunne se gjennom sin egen fettprosent. Men hvis du sammenligner deg med bilder av forskjellige kropper med tilhørende fettprosent, bør det gi deg et godt utgangspunkt.

- Du kan også gå til legen og få kontrollert fettprosent med fettpistol.

- Og så kan du få gjort en skikkelig DEXA-skanning av hele kroppen - dette er imidlertid et stort prosjekt som krever tid og ressurser.

Du kan også prøve å beregne BMI

BMI står for "Body Mass Index", og det er en formel som viser hvordan kroppsvekten din er i forhold til høyden din. Og så kan den også fortelle deg hva din ideelle vekt skal være.

BMI sier ikke noe spesifikt om fettprosenten din, men BMI kan brukes som utgangspunkt for å beregne fettprosenten din. Hvis du kjenner BMI, høyde, alder og kjønn (som skal være grei), er du klar til å trekke kalkulatoren ut av lommen.

Hvordan beregnes BMI-tallet ditt?

Du kan enkelt beregne BMI med Aronos gratis kalkulator.

 
 
 

 

De ideelle BMI-tallene

BMI er delt inn i forskjellige grupper som viser hvilken vektkategori du tilhører. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kun er til veiledning. Hvis du for eksempel er tungt bygget, kan BMI godt være over 25 uten at du er overvektig.

Klassifiseringen av BMI er som følger for voksne (+19 år og ikke gravide):

  • BMI under 18,5 = undervektig
  • BMI mellom 18,5-24,9 = normal vekt
  • BMI mellom 25-29,9 = overvektig
  • BMI mellom 30-39,9 = fedme
  • BMI over 40 = alvorlig fedme

Aronos egen BMI-kalkulator

Hvis du enkelt og raskt vil ha din egen BMI beregnet - uten å trekke kalkulatoren opp fra den støvete pappesken med alt grunnskoleutstyret ditt - så har vi her på arono.dk laget vår egen BMI-kalkulator. Du finner den her , og samtidig lese mye mer om BMI.

Så hvordan beregner jeg fettprosenten min?

Så du har nå beregnet BMI, og nå kan du gå videre til den faktiske fettprosenten. Formelen lyder som følger:

Fettprosent = 1,2 x BMI + 0,23 x alder - 10,8 x kjønn - 5,4

Her bør ”kjønn” erstattes med 1 hvis du er mann, eller 0 hvis du er kvinne.

Så hvis du er en mann med en BMI på 23,1 og har en alder på 30 år, vil beregningen se slik ut:

18,4% = 1,2 x 23,1 + 0,23 x 30 - 10,8 x 1– 5,4

Så du vil ha en fettprosent på 18,4%. Ikke verst!

Hva er risikoen for ikke å være normalvektig?

Å ha for høy fettprosent kan føre til mange helseproblemer . Et sunt BMI-tall kan blant annet bety bedre blodsirkulasjon, mindre trykk på hjertet, bedre søvn, mindre risiko for hjerte- og karsykdommer - og mye mer.

  • Hvis du er undervektig, er det en risiko for osteoporose, underernæring, tretthet, muskelsvinn, lavt blodtrykk, svimmelhet og redusert motstandskraft.
  • Hvis du er overvektig, er det en risiko for å utvikle hjerneslag, diabetes, hjerte- og karsykdommer, blodpropp, brystkreft og slitasjegikt.
  • Hvis du er i kategorien 'fedme', er det en veldig høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, hjerneslag og diabetes.

Lær mer om det sunne livet på Arono

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan leve et sunt liv, kan du lese videre på arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse.

Du kan også raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål - f.eks. å miste 5 kg .

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan