BMI - Den ultimate guiden til din ideelle vekt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Helse er et emne som fyller mer og mer av vår bevissthet. Og med god grunn. Nesten all forskning tyder på at jo sunnere du lever, jo større livskvalitet og lykke .

Spørsmålet er da bare hvordan man kan finne ut om man lever et sunt liv? Å trene og spise næringsrik mat er alltid en god start. Men hvis du vil ha et konkret svar, må du bare ty til vitenskap. Det finnes en rekke forskjellige metoder og verktøy som kan måle ens helse, men det mest brukte har alltid vært i å måle ens BMI.

BMI står for "Body Mass Index", og det er en formel som viser hvordan kroppsvekten din er i forhold til høyden din. Og så kan den også fortelle deg hva din ideelle vekt skal være. BMI blir beregnet ut fra høyde og vekt, og gjennom omfattende undersøkelser har forskere gjort nøyaktige målinger av hva en idealvekt skal være. BMI er en enkel måte å vurdere om du er undervektig, har sunn vekt, er overvektig eller om du er kategorisert som overvektig.

I denne artikkelen vil du lære alt om:

 • Hva BMI akkurat er
 • Hvordan beregne BMI
 • Hva din ideelle kroppsvekt er
 • Hva BMI-beregningen kan og ikke kan gjøre

Og så kan du til og med finne Aronos sin egen BMI-kalkulator.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hvordan beregnes BMI?

Man skulle tro at BMI er en veldig moderne og ny måte å beregne helsen på. Men dette stemmer ikke. Ikke i det hele tatt, faktisk. Kunnskap om BMI har eksistert i mer enn 150 år, og formelen for beregning av BMI ble utviklet i Belgia.

Og denne BMI-formelen er faktisk veldig enkel. Du trenger bare å vite din egen vekt (i kilo) og høyde (i meter). Du skriver deretter inn disse tallene i denne BMI-formelen:

BMI = kroppsvekten din i kg / (din høyde im) 2

Så hvis du for eksempel er en mann som veier 75 kg og har en høyde på 1,80 m, vil BMI være:

23,1 = 75 / (1,8) 2

Dette tallet kan du følge med på en tabell med standardene for hva en normal vekt BMI skal være.

Aronos egen BMI-kalkulator

Hvis du vil at din egen BMI skal beregnes enkelt og raskt - uten å trekke kalkulatoren ut av den støvete pappesken med alt grunnskoleutstyret ditt - så har vi her på Arono laget vår egen BMI-kalkulator.

Alt du trenger å gjøre er å angi vekt og høyde, og plutselig får du beregnet BMI.

BMI: 24.1

Ikke bli motløs hvis BMI kategoriserer deg som overvektig eller undervektig. Det er ikke så plagsomt å få en normal vekt som man skulle tro. Her på Arono har vi samlet all den kunnskapen du trenger hvis du vil leve et sunnere liv.

Ikke bare kan du finne mange svar i våre artikler og guider, vi kan også lage en skreddersydd diettplan for deg - med en gang. Bare klikk her .

Hvordan bruke BMI?

Ganske enkelt kan man si at for høy BMI er en indikator på at vekten din er for høy. Og det samme gjelder den andre veien. Hvis BMI er for lavt av standard, betyr det at du er undervektig. Så det er veldig spesifikke mål for hva vekten din skal være i forhold til alder, kjønn og høyde.

BMI kan brukes som et screeningsverktøy, men det kan ikke brukes helt til å diagnostisere fedme eller helse. Dette er fordi selve fettprosenten ikke måles direkte - det trengs litt mer.

Hva er et sunt BMI-nummer?

En av fordelene med BMI er at det er noen ganske nøyaktige tall for når man er i den sunne enden, og når man bør vurdere å gå på diett. BMI-målene sier det beste om menn og kvinner i alderen 20 år og oppover.

BMI er delt inn i forskjellige grupper som viser hvilken vektkategori du tilhører. Du bør imidlertid være oppmerksom på at det kun er til veiledning. Hvis du for eksempel er tungt bygget, kan BMI godt være over 25 uten at du er overvektig.

Klassifiseringen av BMI er som følger for voksne (+19 år og ikke gravide):

 • BMI under 18,5 = undervektig
 • BMI mellom 18,5-24,9 = normal vekt
 • BMI mellom 25-29,9 = overvektig
 • BMI mellom 30-39,9 = fedme
 • BMI over 40 = alvorlig fedme

Hva med muskelmasse og fettprosent?

BMI er en fin måte å få et innblikk i hvor sunn du er. Men det er ikke den eneste måten. Hvis du vil ha et sant bilde av kroppen din, trenger du mer enn BMI. For eksempel, når du beregner BMI, tar det ikke hensyn til muskelmassen din. Så du kan lett kategoriseres som overvektig i forhold til BMI, selv om du trener mye og derfor har større muskler. Det er noen forskjellige måter du kan få et mer nøyaktig bilde av hva fettprosenten din egentlig er.

For eksempel kan du beregne det ved å se på deg selv i speilet og sammenligne deg med bilder av andres kropper med samme BMI. Du kan også bruke den mer detaljerte formelen utviklet av US Navy.

Et tredje alternativ er å beregne fettprosenten din basert på en kombinasjon av BMI og alder . Dette er også en formel, men det er bare litt mer komplisert. Formelen lyder som følger:

Fettprosent = 1,2 x BMI + 0,23 x alder - 10,8 x kjønn - 5,4

Her bør ”kjønn” erstattes med 1 hvis du er mann, eller 0 hvis du er kvinne. Som sagt er denne formelen litt mer komplisert, men det kan være mulig å få et litt mer nøyaktig tall for hva fettprosenten din faktisk er.

Så hvis du er en mann med en BMI på 23,1 og har en alder på 30 år, vil beregningen se slik ut:

18,4% = 1,2 x 23,1 + 0,23 x 30 - 10,8 x 1– 5,4

Så du vil ha en fettprosent på 18,4%. Ikke verst!

De ideelle fettprosentene

Gjennom utallige studier av menneskekroppen har forskere funnet ut hva de ideelle fettprosentene skal være for menn og kvinner. Det er dermed mulig å finne ut hva som skiller den vanlige personen fra utøveren på 100 meter bane.

En normal fettprosent for menn og kvinner vil være som følger:

Beskrivelse Kvinner Menn
Essensielt fett 10-13% 2-5%
Atlet 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Normal vekt 25-31% 18-24%
Overvektig 32% eller mer 25% eller mer

Kilde: American Council on Exercise

Fra diagrammet kan du se at forholdet mellom helse og fettprosent også avhenger av kjønn. For eksempel har kvinner en tendens til å ha mer kroppsfett enn menn.

Basert på dette diagrammet kan du sammenligne din egen fettprosent med standardene. Hvis vi fortsetter med eksemplet fra før, vil en mann med en fettprosent på 18,4% bli erklært som gjennomsnitt. Imidlertid er det ikke langt fra gjennomsnittet for treningsguruen, og dermed kan denne mannen klappe seg på de muskuløse skuldrene.

Hvis jeg som idrettsutøver - eller bare en person med høy muskelmasse - har BMI over 25, er jeg fortsatt overvektig?

Hvis du følger standardene som er nådd gjennom undersøkelser, er svaret "ja". Hvis du har en BMI på 25-29,9, blir du ansett som overvektig, og hvis du har en BMI over 30, blir du klassifisert som overvektig.

Men som nevnt tidligere, er dette ikke nødvendigvis sant. Du kan imidlertid fortsatt ha høy BMI selv om du har en stor muskelmasse i stedet for en høy fettprosent. For å få et definitivt svar på hvor sunn du er og hvilke risikoer det kan være, bør du sjekkes av helsesøster.

Fungerer BMI på samme måte for barn og tenåringer som for voksne?

Ja, BMI fungerer på samme måte for barn og tenåringer som for voksne. Imidlertid er alder og kjønn også viktig når man beregner BMI for barn og tenåringer. Dette er fordi det begge er endringer i kroppsfett med alderen, og da varierer mengden fett mellom jenter og gutter.

Også her kan det være mer nøyaktig å ty til den mer avanserte BMI-formelen, der du inkluderer både alder og kjønn.

Hvor god er BMI som en indikator på kroppsfett?

Det er en stor sammenheng mellom BMI og kroppsfett, men selv om to personer har samme BMI, betyr det ikke nødvendigvis at nivået av kroppsfett er det samme.

Generelt må disse reservasjonene tas:

 • Ved samme BMI har kvinner en tendens til å ha mer kroppsfett enn menn.
 • Ved samme BMI har eldre mennesker i gjennomsnitt en tendens til å ha mer kroppsfett enn yngre voksne.
 • Ved samme BMI har idrettsutøvere mindre kroppsfett enn ikke-idrettsutøvere.

Er det andre måter å estimere fettprosenten utover BMI?

Det er flere måter å estimere fettprosenten utover BMI. Du kan gjøre dette ved hjelp av en tang, hvor du undersøker tykkelsen på hudfoldene 2-4 steder på kroppen. Du kan også gjøre dette med en bioimpedansmåling, en DEXA-skanning eller ved isotopfortynning. Disse metodene er imidlertid ikke veldig tilgjengelige, de er dyre, og da bør de helst utføres av noen som er opplært i dette feltet.

Hva sier BMI om din (dårlige) helse?

Er det noen ulemper med BMI?

Å beregne BMI - og holde seg til disse tallene alene - er ikke helt uten ulemper:

 • BMI tar bare hensyn til vekt og høyde. To personer kan lett ha samme høyde og vekt, men de trenger ikke være like sunne. Den ene kan ha høy muskelmasse der den andres kropp har en høyere fettprosent.
 • BMI vurderer ikke hvor farlig fedme er. Hvis fettet ditt sitter rundt livet, er det farligere enn om fettet satt rundt lårene.
 • Vekten din er ikke det eneste som indikerer om du er sunn. Genene, livsstilen, hjertefunksjonen, aktivitetsnivået osv. Er også viktig å vurdere når du vurderer helsen din.
 • Hvis du beregner BMI og velger at du vil endre livsstil basert på dette og gå ned i vekt, kan du etter en måned ha samme BMI, selv om du har gått ned i vekt. Dette er fordi fettet ditt har blitt erstattet av muskler.
 • BMI er mer et statistisk verktøy enn en diagnose. BMI ble samlet på 1800-tallet for å sammenligne forskjellige befolkningsgrupper, og det er derfor ikke laget for å avgjøre om man er sunn eller ikke.

Kort fortalt er et av problemene med BMI at det er for enkelt. Når du bare måler høyde og vekt, kan du lett bli kategorisert som noe du faktisk ikke er. Og det er et stort problem. Flere og flere leger advarer mot å bruke BMI . Som nevnt tidligere, kan det kreve flere forskjellige metoder hvis du vil skape et sikkert bilde av helsen din.

BMI på tvers av kulturer

BMI er lett å forstå i den forstand at det tar hensyn til både alder og kjønn. Imidlertid tar målene ikke hensyn til alle etnisiteter og kulturer. Med andre ord: En typisk voksen mann i Danmark ser sannsynligvis litt annerledes ut enn en typisk voksen mann fra Thailand. Hvis du er afrikansk eller asiatisk etnisitet, bør du være oppmerksom på at en BMI på 23 kan være i fare. Derfor bør du alltid satse på et BMI under 25 - helst 23.

BMI er opprettet basert på studiene som er gjort i de vestlige landene, så det er også noe du må ta hensyn til.

Hvorfor er det viktig å vite om BMI?

Som nevnt tidligere er det sådd tvil om hvor nøyaktig BMI egentlig er. Kan du til og med bruke BMI til noe hvis det ikke er 100% sant? Svaret er ja. Det er sant at BMI alene sannsynligvis ikke er helt omfattende, og derfor bør du bruke BMI-målingene i forbindelse med andre studier - som å måle med en tang.

Men det faktum at du har vist interesse for BMI er et super godt tegn!

Dette betyr at du har vist interesse for fettprosent og helse. Og det er nødvendig fordi det er et stort antall problemer forbundet med overvekt (og undervekt).

Hva er risikoen for ikke å være normalvektig?

Å ha for høy fettprosent kan føre til mange helseproblemer . Et sunt BMI-tall kan blant annet bety bedre blodsirkulasjon, mindre trykk på hjertet, bedre søvn, mindre risiko for hjerte- og karsykdommer - og mye mer.

 • Hvis du er undervektig, er det en risiko for osteoporose og underernæring.
 • Hvis du er overvektig, er det en risiko for å utvikle hjerneslag og diabetes.
 • Hvis du er i kategorien 'fedme', er det en veldig høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, hjerneslag og diabetes.

Nyere forskning peker på mindre risiko for overvekt

Det er veldig greit når man ønsker svar på hva et sunt BMI-nummer er. Man må bare se på tabellen fra tidligere hvor det er klart at normalvekten er et BMI mellom 18,5 og 24,9. Hvis du overskrider dette, vil du bli kalt "overvektig", og hvis du overskrider et BMI på 30, vil du bli karakterisert som avgjort "fett".

Imidlertid er disse tallene satt i tvil.

En stor dansk studie fra 2016 , som har strukket seg over 40 år, har vist at "overvekt" faktisk lever lenger enn "normalvekten". De danske forskerne har samlet inn data fra mer enn 100 000 voksne i Danmark, og resultatet er at det egentlig ikke er så mange ulemper ved å være overvektig.

Dette betyr imidlertid ikke at du bare må kaste deg på sofaen med fem Big Mac-maskiner og rent sukker som dessert. Imidlertid understreker det bare at en BMI-måling alene ikke er nok. Man må virkelig se på hele sammenhengen.

Konklusjon

 • BMI er altså en metode som lar deg beregne om du er normal, undervektig eller overvektig. Det vil si at hvis du er i tvil om helsen din, trenger du bare å beregne BMI basert på høyde og kroppsvekt.
 • Det er noen faste standarder å sammenligne deg med. Hvis du er kvinne og har en fettprosent på 25-31%, så er du helt normal. Det samme gjelder en mann med en fettprosent mellom 18% og 24%.
 • Fettprosenten beregnes ved at enten en helsesøster sjekker deg med en tang, eller du kan beregne det selv ved hjelp av en litt mer komplisert formel.
 • BMI er imidlertid ikke det endelige svaret på alle problemene dine. Mange anser BMI som for enkelt og ikke rettferdig nok, siden BMI bare fokuserer på høyde og vekt. To andre forskjellige mennesker kan med andre ord lett ha samme BMI, selv om den ene er dobbelt så rund som den andre.
 • Dermed bør BMI brukes som utgangspunkt. BMI kan gi deg et førstehåndsinnblikk i helsetilstanden din, og deretter kan du gå til en ekspert hvis du vil ha et mer omfattende svar.

Beregning av BMI er det første trinnet på veien hvis du vil være sikker på at du oppnår din ideelle vekt. Derfor har vi i Arono gjort det litt enklere for deg ved å utvikle vår egen BMI-kalkulator. Når du har sjekket BMI, kan du dykke ned i våre mange guider til et sunnere liv, eller du kan bare få oss til å skreddersy din helt personlige diettplan for deg.

Det er så enkelt!

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan