Hvordan finne din ideelle vekt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Ser du noen ganger på deg selv i speilet og tenker: "Jeg skulle ønske jeg var tynnere"? Eller kanskje omvendt: "Jeg kunne bare ikke legge på meg noen kilo til"?

Da er du ikke alene .

Men i virkeligheten bør du faktisk stille deg selv et helt tredje spørsmål, nemlig:

"Hvor mye skal jeg veie?"

Og det er et svar på det: Din ideelle vekt.

I denne guiden vil du lære hva idealvekt og BMI er, samt hvordan du beregner din egen idealvekt.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er en idealvekt?

Din ideelle vekt er - som navnet antyder - det spesifikke nummeret du bør veie. Det er imidlertid ikke et konstant antall gjennom hele livet. Alt avhenger av din høyde, alder, kjønn, kroppsbygning og fettprosent i forhold til muskelmasse.

Du bør ikke se din ideelle vekt som det endelige målet. At du bare må oppnå. I stedet kan du tenke på gode ting i livet: Hvis du er langt fra din ideelle vekt, bør du trene mer og spise sunnere mat. Hvis du er godt på vei til idealvekt, kan du slappe av mer.

Hvordan beregne din ideelle vekt

Det er ingen spesiell måte å beregne din ideelle vekt på. Det er faktisk ganske mange, der noen er mer kompliserte enn andre. Noen fokuserer bare på midje-hofteforholdet, mens andre bare ser på fettprosenten . BMI er imidlertid en av de mest brukte måtene å beregne idealvekt på. Du kan enkelt beregne BMI med Aronos BMI-kalkulator.

 
 
 

 

BMI står for "Body Mass Index" , og det er en formel som viser hvordan kroppsvekten din er i forhold til høyden din. Gjennom omfattende forskning har forskere faktisk gjort nøyaktige målinger av hva en idealvekt skal være. Dette betyr at du kan bruke BMI til å undersøke om du er under-, normal- eller overvektig i forhold til standardene.

Prøv en BMI-kalkulator: Den ultimate guiden til din ideelle vekt

Hva sier BMI om din (dårlige) helse?

DR News har undersøkt hva BMI egentlig betyr som din helse. I videoen forklarer forskningssjef Jens-Christian Holm hvorfor BMI ikke alltid sier noe om hvor sunn du er.
 

BMI er imidlertid ikke alt

Du bør imidlertid være oppmerksom på at BMI bare er en måte å finne din ideelle vekt. Og det blir også ofte kritisert for å være for enkelt.

For å få det beste bildet av din ideelle vekt, bør du kombinere en BMI-beregning med en beregning av muskelmasse / fettprosent og fordelingen av fett på hofter og midje.

Hva er en sunn idealvekt?

Din helserisiko øker bare litt hvis det er noen få poeng fra det optimale. Dette betyr at selv om vekten din er +/- 6 kg fra din ideelle vekt, er vekten fortsatt innenfor det optimale området.

Oppnå din ideelle vekt
Prøv en personlig diettplan - 100% gratis!

Hva gjør jeg hvis jeg veier for lite i forhold til idealvekten?

Hvis vekten din er 5-8 kg under, ikke øk vekten din med fet mat - det vil bare øke fettprosenten din. I stedet øker du muskelmassen. Du gjør dette ved å spise sunn mat og trene som aktiverer musklene dine.

Hva gjør jeg hvis jeg veier for mye i forhold til idealvekten?

Hvis BMI er over 30; hvis du har lav muskelmasse; og hvis du har noen livsstilsykdommer, for eksempel diabetes type 2; bør du vurdere å gå på diett .

Har kroppsbygningen min betydning for min ideelle vekt?

Kroppen din (dvs. skjelettet) kan påvirke kroppsvekten med 6-8%. Av denne grunn har de fleste beregninger av idealvekt en innebygd justering på +/- 8%.

Er det andre faktorer som påvirker idealvekten min?

Hvis du er røyker eller tidligere røyker, bør BMI være litt høyere enn ikke-røykere. Dette er fordi røykere risikerer å utvikle comorbiditeter (f.eks. KOLS). En tidligere røyker vil være mer sannsynlig å bekjempe en sykdom hvis kroppsvekten er i overvekt eller normalområdet i stedet for undervekt.
Din ideelle vekt vil også øke når du blir eldre. Eldre mennesker må imidlertid huske på at de fortsatt trenger å kunne bevege seg og være mobile.

Lær mer om det sunne livet med Arono

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan oppnå din ideelle vekt, kan du lese videre på Arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse. Du kan også raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå vekttap - og i beste fall nå din ideelle vekt.

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan