Slik hjelper livet deg til et sunnere liv

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 08. jun 2021

Du må ta hensyn til detaljene.

Eller rettere sagt: Du må holde et øye med midjen.

Midjen din sier mer om helsen din enn du kanskje tror. Kunnskap om midjen din er utrolig viktig, da for mye magefett kan føre til en rekke bivirkninger .

I denne hurtigveiledningen vil du lære hva midjemålingen din sier om deg, hvordan du måler den og hvordan du kan kvitte deg med magefettet.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er en midjemål?

En midjemål er en måte å finne ut hvordan helsen din er.

Det er mange forskjellige måter å måle helsen din på. En av de mest populære over tid er en BMI-beregning , da du på denne måten kan finne ut om du er normal, undervektig eller overvektig.

Problemet med BMI er bare at det ikke sier noe om hvor fettet ditt ligger på kroppen. Det har stor betydning. Hvis en stor del av fettet ligger rundt livet, kan det utgjøre en alvorlig risiko.

Derfor bør du måle midjemålingen din!

Hvordan måle midjemålingen

Heldigvis er det ikke vanskelig å måle midjemålingen din. Alt du trenger er et målebånd for å måle midjen riktig.

  • Stå opp med beina litt fra hverandre og pust rolig
  • Plasser målebåndet vannrett mellom nedre ribbein og øvre del av hoftebenet
  • Ta en rolig pust ut - så ingenting å blåse opp eller blåse opp magen
  • Mål deretter midjemålingen før du puster inn igjen
  • Husk å ikke stramme målebåndet for mye eller holde det for løst

Du bør ikke måle etter navlen, da det ikke er sikkert at navlen er i midten. Du får derfor en misvisende måling hvis du bruker navlen som målestokk. I stedet er det viktig at du finner midtplassen mellom nedre ribbein og øvre del av hoftebenet.

Det er også mulig å foreta en måling av midje-hofteforhold der du beregner midjen og deretter hoften for å sette dem i forhold til hverandre. Dette er åpenbart hvis du har brede hofter.

Hva skal midjemålingen din helst være?

Akkurat som med BMI, er det noen konkrete tall for hva midjemålingen din skal være. Du bør prioritere å ha en normal midjemål, da det ellers kan ha konsekvenser for helsen din.

Imidlertid bør vi heller nevne at noen mennesker kan avvike litt fra retningslinjene nedenfor for en sunn midjemål. Dette gjelder spesielt for personer som er spesielt høye, både menn og kvinner, da midjemålingen kan være litt større enn anbefalt.

Midje måling kvinner

For kvinner er en normal midjemåling under 80 cm, og hvis du beveger deg over 88 cm, vil du lide av alvorlig overvekt. I et slikt tilfelle bør du reagere umiddelbart, og gjøre en livsstilsendring slik at du blir kvitt en overdimensjonert midjemål. Mange kvinner opplever å ha en usunn epleform når de har så stor midjemål.

Hvis midjemålingen er mellom 80 og 88 cm, bør du også være oppmerksom. Dette er fordi du er moderat overvektig, og dermed har en moderat økt risiko for følgevirkninger.

Midje måling menn

For menn er den normale midjemålingen under 94 cm, mens alvorlig overvekt er over 102 cm. Du øker risikoen for sykdom hvis du er mellom de to tallene, så prøv å redusere ditt livsmål.

Og hva skjer hvis midjemålingen din er i kategorien "alvorlig overvektig"?

Risikoen for å ha for høyt midjemål

Når midjemålingen er for høy, øker risikoen for å utvikle komorbiditeter. Dette er fordi fettfordelingen din først og fremst har lagt seg rundt mageområdet, noe som skaper høy risiko for en rekke livsstilssykdommer.

Disse sykdommene kan omfatte:

  • Hypertensjon
  • Hjerte- og karsykdommer
  • Diabetes

Faktisk kan du vanligvis se at midjemålingen din er for høy, uten å måle den i det hele tatt. Hvis du har den såkalte "epleformen", der du buler ut i magen, er det ikke noe godt tegn. Da har du for mye magefett og det kan være vanskelig å bli kvitt.

Heldigvis er det imidlertid en måte å bli kvitt dette magefettet og dermed gjøre midjen mindre.

Du skal heller ikke være undervektig

Vi må heller heller skynde oss å nevne at det heller ikke er optimalt å være for tynn. Det er ikke slik at du blir sunnere jo tynnere du er. Fordi det også er økt risiko for livsstilssykdommer / følgetilstand hvis du har for smal midje / veier for lite.

Av denne grunn bør du prioritere å holde deg innenfor det som anses å være “normalvekt”.

Hvordan gjøre midjen mindre

Du må både spise og trene for en mindre midjemål. Magefett kommer enten fra å spise for usunt eller være for inaktiv - eller begge deler.

Du bør spise et kosthold der du får 500 færre kalorier daglig enn kroppen din normalt trenger. På den måten vil du få et optimalt kaloriunderskudd for å fullføre et vekttap. Du mister omtrent 0,5 kg per uke.

Og så må du unngå sukker, unngå raske karbohydrater og øke proteininntaket .

I tillegg til det, må du gjøre noen enkle mageøvelser. Ikke fordi du isolert sett kan "slå" magefettet ditt, men fordi en trent mage kan bidra til å forhindre at magefettet kommer tilbake en dag.

Beregn likevektsinntaket ditt

For å være sikker på at du har et optimalt kaloriunderskudd, må du først gjøre en beregning av likevektsinntaket ditt. Du kan gjøre dette ved hjelp av Aronos-kalkulatoren, som du finner her .

Kalkulatoren gir deg et mer nøyaktig bilde av hvor mange kalorier kroppen din forbrenner på en vanlig dag enn mange andre formler. Det er fra dette antallet kalorier du bør trekke fra 500 kcal. Men hvis du er veldig aktiv, kan du komme i kaloriunderskudd, uten å spise mindre.

Tren for en sunnere midje

Vi kommer ikke rundt at du bør være mer fysisk aktiv hvis du har høy BMI (Body Mass Index) og / eller at målebåndet indikerer for bred midje. Selvfølgelig kommer du langt med å spise sunt, men for å holde hele kroppen sunn er det også viktig at du bruker den i hverdagen.

Vi bør heller begynne med å si: du kan ikke trene på poeng. Dermed bør du ikke bare fokusere på midjemålingen. I stedet bør du gjøre både kondisjonstrening og styrkeøvelser slik at du øker kondisjonen og muskelmassen. Dette sikrer også bedre forbrenning.

Forskning viser at praktisk talt alle treningsformer er gode når det gjelder økt helse og vekttap. Hvis du ikke er så mye på treningsstudioet, kan du lett nøye deg med gode turer . En rask spasertur kan lett sikre en lavere risiko for overbelastning av hjertet og lungene, i tillegg til at du kan gå ned i vekt.

Få deg en skreddersydd diettplan mot magefett

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan gjøre midjemålingen mindre, kan du lese videre på Arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som hjelper deg med kosthold, trening og god balanse.

Du kan også raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy en sunn og deilig diettplan for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål - f.eks. en smalere midje.

Få en gratis personlig diettplan!

Ofte stilte spørsmål

Midjemålingen måles med et målebånd mellom den nedre ribben og den øvre delen av hoftebenet. Det skal ikke måles av navlen. Husk å ikke blåse opp eller inhalere - sjekk været rolig.

WHO anbefaler at midjemålingen skal være under 80 cm for kvinner og 94 cm for menn. Da har du god helse da fettet ikke er konsentrert rundt magen. En høyere midjemål er ikke sunt.

Ja det kan det. Og derfor forteller midjemålingen også noe om helsen din. Fordi du har økt risiko for livsstilssykdommer, f.eks. hjerte- og karsykdommer og diabetes, med for mye magefett.

BMI gir sjelden realistisk innsikt i helsen din, da tallet ikke inkluderer en rekke faktorer. Du bør derfor ta en nærmere titt på midjemålingen, da det tar hensyn til hvor på kroppen fettet befinner seg.

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan