Slik fører et glutenfritt kosthold deg til et sunnere liv

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Gluten og glutenallergi er noe det er nesten umulig å unngå i disse tider. Supermarkeder bugner av glutenfri mat, annenhver artikkel i magasinene handler om glutenfrie dietter, og i USA har så mange som 30% av befolkningen begynt å kutte ned på mengden gluten .

Likevel vet få mennesker hva gluten er i det hele tatt. Og hva er fordeler og ulemper med et glutenfritt kosthold.

Du vil imidlertid lære dette i denne artikkelen, der vi ser på:

 • Hva gluten er
 • Hvorfor du bør vurdere glutenfri mat
 • Og hvordan man kan sette sammen et glutenfritt kosthold
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er gluten i det hele tatt?

Et glutenfritt kosthold er - ingen overraskelse - et kosthold der du har tatt et aktivt valg for å redusere gluten. Eller helt unngå gluten.

Men hva er "gluten"?

Gluten er et protein. Eller egentlig en hel familie av proteiner. Proteiner spiller en viktig rolle i kostholdet og kroppen vår, og du får proteiner fra mange forskjellige typer mat - og ikke bare kjøtt.

Gluten har også en rolle å spille i kostholdet, men om det er en god eller dårlig rolle, ja, det er mye uenighet om det i dag.

Hvilken rolle spiller gluten?

Man kan lure på hvorfor glutenfrie dietter er så populære når det gjelder å kutte ut et naturlig næringsstoff, for å si det sånn.

Men det er fordi glutenens rolle egentlig ikke er så prangende. Faktisk bidrar ikke gluten mye annet enn litt energi til kroppen vår. På den annen side er det gluten som for eksempel får brød til å heve seg. Og det er gluten som gjør brødet sprøtt og deilig.

Som sådan bidrar ikke gluten mye mer enn litt ekstra energi og estetikk - på den annen side viser noen studier at gluten faktisk kan ha en negativ effekt i kroppen.

Det er derfor noen velger gluten fra

Selv om gluten er et helt naturlig næringsstoff som finnes i mange korn, har flere og flere faktisk begynt å spise glutenfrie .

Og dette skyldes hovedsakelig to ting:

 • Noen mennesker lider av glutenallergi og kan rett og slett ikke fordøye gluten ordentlig
 • Noen velger gluten fordi flere studier har vist at et glutenfritt kosthold generelt er et sunnere valg

Ettersom det blir mer og mer fokus på glutenfri mat, vil det også komme flere og flere alternativer til gluten i supermarkeder. Og det vil da føre til mer fokus, og så videre og så videre.

Hva er glutenallergi

"Glutenallergi" er faktisk et feil ord å bruke.

I stedet bør vi heller kalle det "glutenintoleranse" - som laktoseintoleranse - eller det mer riktige ordet "cøliaki". For når du lider av denne sykdommen, er du overfølsom overfor proteiner som finnes i visse korn.

Hvis du spiser mat med gluten i, vil en lokal reaksjon utløses i tynntarmen. Denne reaksjonen kan føre til at kroppens evne til å absorbere andre næringsstoffer reduseres betydelig.

Omtrent 5000 danskere har fått diagnosen glutenintoleranse. Det anslås imidlertid at ti ganger så mange mennesker lider av sykdommen uten å vite det .

Hvorfor er et glutenfritt kosthold sunnere?

Så hvis bare rundt 50 000 danskere lider av glutenintoleranse, hvorfor blir det lagt til flere og flere glutenfrie produkter?

Dette er fordi et glutenfritt kosthold faktisk er et ganske sunt kosthold.

Maten som vanligvis inneholder gluten er vanligvis også maten som egentlig ikke bidrar med så mye ernæring. Hvis du da velger å kutte all mat med gluten i, må du finne noen alternativer. Og disse alternativene vil mest sannsynlig være mye sunnere.

I stedet for hvitt brød vil du sannsynligvis velge grovt brød. Og når det gjelder mel, kan du velge noe som faktisk inneholder langt mer protein, fiber og vitaminer - det kan for eksempel være quinoamel og mandelmel.

Forskning har vist at gluten ikke er bra for kroppen

Imidlertid er det ikke bare sunnere alternativer som lokker så mange til den glutenfrie siden.

Det har også vært noen undersøkelser som har vist at gluten kan ha noen negative effekter.

En studie har for eksempel trukket en sammenheng mellom mat som inneholder gluten og lider av irritabel tarmsyndrom . En annen studie har vist at gluten også kan bidra til å skape betennelse i kroppen .

Og så har det vært betydelige forbedringer hos mennesker som lider av Alzheimers og epilepsi etter å ha startet et glutenfritt kosthold .

Så spørsmålet nå er hvordan du kommer i gang med et glutenfritt kosthold?

I disse matvarene finner du gluten

Heldigvis er det ikke så vanskelig å kaste deg over glutenfri mat. Det er faktisk så enkelt som alt kan være: du må bare kutte ut all mat med gluten!

Likevel kan det være vanskelig å starte et anstendig glutenfritt kosthold, ettersom utrolig mye av maten vår inneholder dette proteinet. Gluten kommer hovedsakelig fra følgende matvarer:

 • Hvetemel
 • Durumhvete
 • Grahamflour
 • Rugmel
 • Rugkjerner
 • Havregryn
 • Bulgur
 • Couscous
 • Dinkel hvete

Men gluten kan også gjemme seg i de merkeligste matvarene, som disse:

 • Stekt løk
 • Frysepizza
 • Matlagingskrem
 • Is
 • Fylt sjokolade
 • Vingummi
 • Kakao
 • Øl

Så det krever at du aktivt tar en titt på innholdet i maten din og at du er villig til å inngå kompromisser.

Hvordan konvertere dietten til glutenfri

Å måtte starte et glutenfritt kosthold kan være et stort skritt. Men det kan gjøres!

Det krever bare at du er villig til en diettendring . En diettendring handler om å ta en kritisk titt på maten du spiser til daglig. Du vil finne ut om du får riktige næringsstoffer og riktig mengde kalorier . Og så endrer du dietten.

Du kan velge å søke profesjonell hjelp fra en diettist .

En diettist er noen som kan hjelpe deg med et sunnere kosthold og et sunnere liv. Du vil få beskjed om hvordan du kan gjøre livet sunnere, og så vil du også få en konkret diettplan slik at diettendringen blir så enkelt som mulig.

Selvfølgelig kan du også endre dietten uten annen hjelp enn den du leter etter på nettet - som på Arono.dk.

Les mer om diettplaner uten gluten

Du kan prøve disse glutenfrie oppskriftene

Hvis du vil spise etter et glutenfritt kosthold, kan du enten velge alle glutenholdige matvarer fra, eller du kan finne alternativer. Og det er mange av dem. Det er stort sett et glutenfritt alternativ til alt i dag.

Derfor er det ikke så vanskelig å lage mat etter glutenfrie oppskrifter.

Internettet bugner av glutenfrie oppskrifter, og her er noen gode steder å starte:

 • På det amerikanske nettstedet Health.com tar de som oftest en vitenskapelig basert tilnærming til kosthold, og her finner du gode glutenfrie oppskrifter.
 • Hvis du leter etter et litt mer uformelt forhold til mat, har stjernekokk Jamie Oliver også noen deilige forslag
 • På dansk scene er det heller ikke vanskelig å finne gode muligheter. Matbloggen MadforLivet mener at “ glutenfri mat absolutt ikke trenger å være tørr og kjedelig. Med de rette ingrediensene, noen få teknikker og gode oppskrifter, kan det være helt fantastisk. ”

Lær mye mer om det sunne livet på Arono.dk

Hvis du er nysgjerrig på mer kunnskap om glutenfritt kosthold og hvordan kroppen fungerer, kan du lese videre på Arono.dk.

Her kan du også lære å lage en diettplan som passer deg akkurat . Og så har vi mange artikler og guider som hjelper deg med vekttap, muskelbygging og det gode kostholdet.

Best av alt, du kan lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen - for eksempel et glutenfritt kosthold.

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan