Laktoseintoleranse - Hvordan være sunn uten laktose

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Får du noen ganger dårlig mage rett etter å ha spist litt mat? Så virkelig dårlig? Så ille at du må løpe på toalettet så raskt som mulig fordi tarmen din har valgt å forråde deg på verst mulig måte?

Hvis du ofte opplever dette, kan du spise noe du ikke tåler. Og det "noe" kan bare være det som så mange millioner mennesker over hele verden ikke tåler heller:

Laktose.

Hvis du lider av laktoseintoleranse, kan du lese denne guiden og lære:

 • Hva laktoseintoleranse er
 • Hvorfor laktose kan være farlig
 • Hvis du lider av laktoseintoleranse
 • Og hvordan leve uten laktose

Du kan også raskt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål - for eksempel å unngå laktose.

Få en diettplan uten laktose
Få tilgang til mange oppskrifter uten laktose - 100% gratis

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er laktoseintoleranse?

Laktoseintoleranse er et begrep som brukes mye i disse dager. Nesten like mye som glutenfritt . Men ikke alle vet nøyaktig hva det faktisk dekker - og om de selv lider av laktoseintoleranse.

Laktoseintoleranse betyr - ganske enkelt - at kroppen din ikke tåler laktose. At den rett og slett ikke kan fordøye laktose og at det kan føre til ubehag - som diaré.

Men før vi kommer så langt, må vi ha fått på plass hva laktose i det hele tatt er.

Og hva er laktose da?

Laktose er en bestemt type sukker som finnes i melk. For at laktose skal fordøyes, må man ha enzymet laktase i tarmene. Dette enzymet bryter ned laktose i mindre deler - inkludert glukose - og det blir deretter energien kroppen din trenger for å fortsette.

Men du kan også få denne energien fra mange andre steder . Dette er en av grunnene til at så mange er skeptiske til meieriprodukter , da de for eksempel ikke ser en god grunn til å drikke melk.

Hva er problemet med laktose?

Som sådan er det ikke noe problem med laktose.

Laktose er en helt naturlig del av den kjemiske sammensetningen av visse matvarer - akkurat som proteiner og fiber.

Problemet er bare at ikke alle kan fordøye laktose på samme måte.

Noen tarm kan rett og slett ikke produsere det enzymet som trengs for å bryte ned laktose. Og det betyr at litt av laktosen vil løpe gjennom tarmsystemet og begynne å utvikle seg i uheldige retninger.

Derfor er laktose farlig

Hvis du lider av laktoseintoleranse, betyr det at du ikke kan fordøye meieriprodukter.

Og det kan føre til noen veldig ubehagelige problemer. Som sådan er ikke laktoseintoleranse livstruende, men det kan føre til en utrolig dårlig mage.

Typiske symptomer på laktoseintoleranse er:

 • Flatulens
 • Magekramper
 • Oppkast
 • Diaré

Så selv om laktoseintoleranse ikke er livstruende, er laktose fortsatt en alvorlig bekymring for de som ikke tåler det.

Hvordan teste deg for laktoseintoleranse

Det kan være vanskelig å bedømme om kroppen din kan fordøye laktose ordentlig.

Spesielt fordi vi lever i en tid der det har blitt fasjonabelt å kjøpe laktosefrie produkter. Det kan ha en negativ effekt da mange feilaktig kan tro at laktose er dårlig for kroppen.

Du kan imidlertid teste deg selv og finne ut om du lider av laktoseintoleranse. Du må rett og slett velge å unngå meieriprodukter i noen uker. Så introduserer du sakte laktose i kroppen din igjen, og hvis du oppdager symptomene forbundet med laktose, vel, så bør du sannsynligvis begynne å revurdere kostholdet ditt.

Selvfølgelig kan du også ta en mer nøyaktig blodprøve av legen din.

Hvorfor lider noen mennesker av laktoseintoleranse?

Laktoseintoleranse er ikke et sjeldent problem.

Faktisk lider opptil 250 000 danskere av laktoseintoleranse . Og årsaken til det urolige forholdet til laktose kan skyldes mange ting.

Noen ganger kan laktoseintoleranse oppstå etter en sykdom, for eksempel influensa. Andre ganger kan det være som en bivirkning av en operasjon i tarmene. Og så er det rett og slett bare mange mennesker som er født med det, eller som utvikler det i ung alder fordi laktoseintoleranse går i familien.

Laktoseintoleranse er ikke det samme som melkeallergi

Mange tror feilaktig at de lider av melkeallergi i stedet for laktoseintoleranse.

Det er imidlertid en stor forskjell mellom disse. Laktoseintoleranse er dårlig - men til en viss grad. Her er trolig diaré det verste fallet.

Melkeallergi er dårlig - veldig dårlig.

Hvis du har melkeallergi, er du definitivt allergisk mot melk. Eller rettere sagt det spesielle proteinet som er i melk. Og som med mange andre typer allergier, er symptomene dårlige:

 • Magesmerter
 • Diaré
 • Klø
 • Svimmelhet
 • Hevelse i halsen
 • Pusteproblemer

Imidlertid lider et mye mindre antall dansker av melkeallergi. Bare om lag 2% av danske barn utvikler melkeallergi . Hvis du ikke er sikker på om du har melkeallergi, bør du konsultere legen din og ta en blodprøve.

Hva skal jeg gjøre hvis du ikke tåler laktose?

Det korte svaret er at du bør unngå laktose.

Det kan imidlertid variere hvor mye eller hvor lite du tåler. Noen mennesker lider av laktoseintoleranse, men kan fortsatt fordøye små mengder laktose. Spesielt hvis meieriproduktene inntas sammen med andre matvarer.

Men hvis du lider av alvorlig laktoseintoleranse, bør du helst unngå alle meieriprodukter. Dette er imidlertid ikke den verste nyheten, for i dag er det heldigvis mange alternativer.

Hvordan sette sammen et laktosefritt kosthold

Hvis du bare ikke kan leve uten ditt daglige glass melk, kan du alltid drikke laktosefri melk. Du vil sannsynligvis ikke engang merke det hvis kompisen byttet glass melk til et laktosefritt alternativ.

Men det er også andre måter å få inn kalsium og vitamin D. Du kan sette sammen et laktosefritt kosthold, og dette inkluderer spesielt følgende matvarer:

 • kål
 • Brokkoli
 • Bønner
 • Tofu
 • Mandler
 • Egg
 • Lever
 • Makrell, tunfisk og laks

Hva skal du unngå hvis du vil unngå laktose?

Laktose er som sagt et helt naturlig sukker som finnes i meieriprodukter. Derfor, hvis du lider av laktoseintoleranse, bør du helst unngå disse matvarene:

 • Melk
 • Smør
 • Melkepulver
 • For det meste bakevarer
 • Sjokolade

Du bør alltid være i stand til å lese på baksiden av maten om den inneholder melk eller laktose.

Du kan lage disse rettene uten laktose i

Å leve laktosefritt bør ikke være et problem.

Faktisk det stikk motsatte. I dag kan du finne hundrevis av laktosefrie produkter, og da vil du også enkelt kunne lage deilige retter som ikke en gang har vært i nærheten av melk.

Det krever ikke mye mer enn et raskt Google-søk, og du vil ha et hav av oppskrifter innen fingertuppene. På nettsteder som spenner fra Jamie Oliver til BBC, kan du finne gode tilbud på retter for de som lider av laktoseintoleranse. Du kan også finne mange oppskrifter på dette danske oppskriftsnettstedet .

Trenger du melk i det hele tatt?

Det har faktisk blitt mye lettere i dag å finne laktosefrie produkter og gode alternativer til melk. Dette er fordi flere og flere velger meieriprodukter fordi de mener at mennesker som sådan ikke trenger melk .

Men er dette sant? Svaret er både ja og nei.

Skarpt kuttet, folk som sådan trenger ikke å drikke melk. Melk er en god kilde til kalsium, vitamin D og protein - men det er også mange andre matvarer. Så du kan enkelt sette sammen et godt, variert kosthold og fremdeles få næringsstoffene du trenger.

Er laktose og melk dårlig for kroppen?

I en annen grøft ligger de som mener at melk er direkte skadelig for menneskekroppen.

At vi rett og slett ikke er designet for å måtte drikke melk. Dette argumentet blir vanligvis fulgt av det populære poenget at "mennesket er det eneste pattedyret på jorden som drikker melk fra andre pattedyr".

Noen tror for eksempel at melk kan være en årsak til kreft. Det er ikke bevist .

Andre mener at melk og laktose fører til svakere bein. Det er heller ikke bevist .

Alt i alt skal det ikke være noen grunn til å frykte melk - med mindre du har laktoseintoleranse eller lider av melkeallergi.

Lær mye mer om kosthold og helse med Arono

Hvis du vil vite mer om hvordan du lager det beste dietten - muligens uten laktose - kan du lese vår komplette guide til en diettplan her .

I tillegg kan du finne mange artikler og guider på Arono.dk som hjelper deg med vekttap, en sunnere livsstil og et godt kosthold.

Du kan også raskt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål - for eksempel å unngå laktose.

Få en diettplan uten laktose
Få tilgang til mange oppskrifter uten laktose - 100% gratis

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan