KJ til kcal - Hvordan holde styr på vekten

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 08. jun 2021
Konvertering av KJ til Kcal kan enkelt gjøres med kalkulatoren vår

Hvis du - som så mange andre - sliter daglig med å opprettholde en god vektbalanse, er det nødvendig å kjenne begrepene kilojoules (kj) og kilocalories (kcal). Kort sagt, kcal og kj er to måleenheter for energien kroppen trenger for å fungere.


Det er kj og kcal i all mat, og hvis du vil gå ned i vekt, må du sørge for at kroppen din forbrenner mer kalorier enn du bruker.

Bruk kalkulatoren vår til å konvertere kj til kcal og omvendt.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hvordan konverteres kj til kcal og kcal til kj?

Både KJ og kcal er begge måleenheter for energien i dietten i forhold til ernæringen vi bruker. Begge begrepene brukes i Danmark, og kan beregnes med en enkel formel.

  • 1 kilojoule (kj) tilsvarer 0,239 kcal
  • 1 kalori (kcal) er 4,184 kilojoules (kj)

For å konvertere kj til kcal, multipliser 1 KJ med 0,239, deretter 1 KJ = 0,239 kcal.

Du konverterer kcal til kj ved å multiplisere 1 kcal med 4184. Så 1 kcal = 4,184 kJ.

Bruk Aronos-kalkulator for å enkelt konvertere kcal til kj eller omvendt.

Konverter kj til kcal

Tilsvarer: 358.5 kcal

Konverter kcal til kj

En mat inneholder både proteiner, karbohydrater og fett, og;

  • 1 gram protein inneholder 4 kcal / 17 kj
  • 1 gram karbohydrat inneholder 4 kcal / 17 kj
  • 1 gram fett inneholder 9 kcal / 37 kj

Ovennevnte bruker mange for å beregne 'makroer', slik at de kan holde rede på hvor mye protein, karbohydrat og fett de bruker.

Tilsvarer: 2092 kJ

Få en gratis personlig diettplan!

Hva betyr 'kcal'?

Kcal står for kilokalori. Mange bruker ordet "kalorier" om hverandre, men det rette begrepet er kilokalori når man snakker om kosthold og mosjon. Kroppen trenger kalorier ettersom de gir energi til kroppen. Kalorier er kroppens drivstoff, og de lar oss bevege oss, tenke og holde oss sunne.

Det er kalorier i alle matvarene våre, og du kan finne ut hvor mange kalorier som er i kostholdet ditt, ved å se på informasjonen på baksiden av en vare.

1 kalori er mengden varme som trengs for å varme opp 1 gram vann til 1 ° C. Med andre ord, kalorier beskriver både mengden energi vi bruker (trening) og mengden energi vi bruker (mat).

Hvis du vil vite mer om kalorier, kan du lese vår grundige guide her .

Kilo betyr 1000, noe som betyr at 1 'kcal' er det samme som 1000 'cal'.

Hva betyr KJ?

Kilojoule (KJ) er også en måleenhet for energi. Akkurat som det er to forskjellige måleenheter for avstand; kilometer og miles, så er det også to måleenheter for energi.

Kalorier (kcal) er faktisk ikke det riktige begrepet som brukes i fysikk, men bruker i stedet kilojoules. Kalorier hører heller hjemme i treningsverdenen.

Joule er mengden energi det tar å løfte 1 kg 10 cm. Som med kcal tilsvarer 1 KJ 1000 joule.

Og hva betyr alt dette da? Ærlig talt gjør det ingen forskjell om du bruker det ene eller det andre begrepet. Det som betyr noe er hvordan du bruker disse enhetene i praksis.

Gå ned i vekt ved å være i underskudd på kcal / kj

Å kjenne kilokalorier og kilojouler er det første trinnet på veien for å få kontroll over vekten din, ettersom du kan holde rede på kaloriinntaket.

Når du beveger deg, bruker du kalorier, og når du spiser mat, bruker du kalorier. Dette betyr at hvis kaloriinntaket og forbruket ditt er det samme, vil du verken gå opp eller gå ned i vekt , også kalt "likevektsinntak".

Hvis derimot kaloriinntaket ditt er høyere enn du forbrenner, vil disse kaloriene bli omgjort til fett, som lagres i kroppen din.

Hvis kaloriinntaket ditt er lavere enn du forbrenner, vil kroppen i stedet ta av fettlagrene hvis det ikke er kalorier å forbrenne, og dermed vil du gå ned i vekt. Du kan lese mye mer om dette i vår guide om kalorier her .

Det er utallige diettplaner og dietter, og det viktigste er å finne en som passer deg og din livsstil.
Se evt. kostholdsplanene våre, som er delt inn i hvor mange kalorier du spiser per dag. De kan være til god hjelp for å komme i gang med vekttap;

Hvor mange kalorier trenger kroppen?

Kroppens kaloribehov avhenger av vekten og hvor mye man forbrenner i løpet av en dag, og derfor vil den variere fra person til person.

En sunn mann eller kvinne mellom 18 og 60 år bør ha ca. 10 000 kilojoules per dag (tilsvarende ca. 2400 kcal) hvis de har en vekt på ca. 80 kg. og en stillesittende jobb.

Du kan også bruke tommelfingerregelen om at en voksen trenger 30 kcal per dag. kilo kroppsvekt per dag.

Er kroppsvekten din på 75 kg. ditt daglige kaloribehov beregnes som følger; 75 x 30 = 2250 kcal.

Unngå tomme kalorier

Hvis du vil gå ned i vekt, bør du unngå de tomme kaloriene som er matvarer som chips, søtsaker, is og brus. Vi bør unngå tomme kalorier, da de vanligvis bare inneholder fett og sukker, og de er vanligvis ikke nødvendige for kroppen.

Hvis du fortsatt ikke klarer å droppe søtten helt, er det selvfølgelig greit å spise litt en gang i blant. Det er opp til deg.

Men det er viktig at de tomme kaloriene bare utgjør en liten del av det totale kaloriinntaket ditt, f.eks. 7% av ditt totale inntak.

Så hva kan jeg bruke denne kunnskapen til?

Å vite kilokalorier og kilojouler er det første trinnet på veien for å få kontroll over vekten din. Nå kan du konvertere fra KJ til kcal.

Når du beveger deg, bruker du kalorier, og når du spiser mat, bruker du kalorier. Dette betyr at hvis inntaket og forbruket ditt er det samme, vil du verken gå opp eller gå ned i vekt .

Men hvis du derimot spiser mer enn du forbrenner, vil disse kaloriene bli omgjort til fett, som lagres i kroppen din. Du kan lese mye mer om dette i vår guide til kalorier her .

Få en gratis personlig diettplan!

Ofte stilte spørsmål

For å konvertere kilojoules (kj) til kalorier (kcal), multipliser kj med 0,239, deretter 1 KJ = 0,239 kcal. Derfor tilsvarer 1000 kj 239 kcal.

Når du skal konvertere kcal til kj, multipliserer du kcal med 4184, som 1 kcal = 4,184 kJ. Så 500 kalorier tilsvarer 2092 kilojoules.

Ja, kalorier og kilojouler er de samme, men to forskjellige måleenheter for energien maten inneholder. All maten inneholder energi slik at kroppen kan bevege seg, tenke og holde seg frisk.

Kroppen din forbrenner alltid en viss mengde kalorier, men jo mer aktiv du er, jo flere kalorier brenner du. Hvis du vil forbrenne mer kalorier om dagen, kan du øke aktivitetsnivået.

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan