Hvordan øke fettforbrenningen din med kostholdet ditt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Du drømmer sannsynligvis - som så mange andre - om å ha den perfekte kroppen. Slank, smidig og godt trent. Og du kan få det også - du trenger bare å vite de grunnleggende prinsippene - som fettforbrenning.

Du kan bare få kroppen til å se perfekt ut når du har fått overflødig fett bort fra kroppen. Du trenger bare å vite om fettforbrenning, og denne artikkelen er din guide til hvordan du kan øke fettforbrenningen din - uten å tilbringe alle timene på dagen i et treningsstudio.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Først av alt: Hva er fettforbrenning?

Fettforbrenning er faktisk det kroppen din gjør hele tiden. Det forbrenner fett for å få energi. Og den energien kroppen trenger for å fortsette hele tiden.

"Kalorier" er et annet ord for energi. Vi får kalorier fra kostholdet vårt , og kaloriene kommer fra de tre viktigste næringsstoffene: proteiner, karbohydrater og fett.

Og det er spesielt kaloriene fra fettene som er den viktigste energikilden.

Hva skjer egentlig i kroppen?

Fettforbrenning i kroppen skjer ved det som kalles "metabolisme". Metabolisme er prosessen som finner sted når det store maskineriet som kalles "kroppen" omdanner mat til energi, hvoretter energien blir et bankende hjerte og oppblåsende lunger.

Fettforbrenning skjer hele tiden - selv når du ikke løper maraton.

Hvorfor er noen så overvektige og andre har normal vekt?

Så hvorfor er det at noen mennesker har mer kroppsfett enn andre?

Det kan være mange grunner til dette. Kosthold spiller en utrolig viktig rolle, og det typiske svaret er at du spiser mett i mer kalorier enn du trenger i løpet av en dag.

Men gener spiller faktisk også en stor rolle. Og nei, det er ikke en eufemisme for noe annet. Studier har vist at for noen kan gener være ansvarlige for opptil 80% av vekttap , mens kosthold bare spiller en veldig liten rolle.

Og så er det selvfølgelig de ytre faktorene som kan føre til fedme. Du er veldig påvirket av miljøet ditt. For eksempel, hvis moren din røykte mens du var baby, eller hvis skolen din var nær McDonalds, kan det ha innvirkning på helsen din.

Heldigvis kan du overvinne alt dette - du må bare øke fettforbrenningen!

Du trenger ikke trene for å øke fettforbrenningen

Du trenger ikke å tilbringe alle timene på dagen med å løpe maraton - faktisk tvert imot.

Din fettforbrenning er størst med BMR, som er en forkortelse for basal metabolisme. Du kan lese mye mer om BMR her .

Opptil 80% av fettforbrenningen din skjer når du ikke gjør noe. Regelmessig trening og styrketrening påvirker bare omtrent 15-30% av fettforbrenningen.

Så hva kan du gjøre i stedet for å øke fettforbrenningen? Ja, du kan øke stoffskiftet gjennom kosthold. Les mer om det i et senere avsnitt.

Jo mer muskelmasse, jo høyere metabolisme

Selv om trening ikke er det eneste som kan påvirke hvor mye du forbrenner, vil vi likevel anbefale at du prioriterer trening. Dette er fordi du generelt styrker kroppen og musklene, og får pulsen opp. I tillegg vil du ofte føle at du får mer overskudd og energi når du gjør trening til en vanlig del av hverdagen.

Samtidig er regelmessig trening med på å sikre høy forbrenning. Dette er fordi jo mer muskelmasse du har, jo mer vil du kunne brenne i løpet av dagen.

Du bør prioritere både styrketrening og kondisjonstrening når du trener. På den måten får du kroppens styrker på alle parametere.

Intervalltrening er bra for stoffskiftet

Det er fordeler med både trening med lav og høy intensitet. Du kan derfor enkelt veksle mellom intensiteten i treningstidene dine. Nedenfor kan du lese litt om fordelene med hver type trening:

 • Høy intensitet: Jo høyere intensitet, jo mer skyver du kroppen din. Ved trening med høy intensitet skal det være så vanskelig at du ikke kan være på for lenge. Du kan dermed kalle det en rask fettforbrenning, der du laster musklene maksimalt. Spesielt HIIT- trening har blitt populær
 • Lav intensitet: Du kan også velge å trene med lavere intensitet. I så fall må du imidlertid trene i lengre tid for å forbrenne en god mengde kalorier. Ved lav intensitet forblir pulsen relativt lav gjennom hele treningen, men du vil fortsatt ende opp med et høyt energiforbruk til slutt. Trening med lav intensitet kan f.eks. være en tur, rolig sykkeltur, rolig kjøre el

Hvis du vil ha en ekstra effektiv fettforbrenning, kan du innlemme intervalltrening.

Med et treningsprogram som består av intervalltrening, skyver du kroppen gjennom forskjellige pulssoner. Dermed vil pulsen din synke og øke, noe som øker energiforbruket. Hvis du har problemer med å finne de rette intervallene for deg eller velge de beste øvelsene, kan du alltid få hjelp av en personlig trener.

Øk fettforbrenningen din med kostholdet ditt

Riktig kosthold er en av de beste måtene å øke fettforbrenningen din.

Du må fokusere på å få mat med lav GI og GL.

"GI" står for glykemisk indeks, og den forteller om hvor mye visse matvarer som får blodsukkeret til å stige. Du vil ikke at den skal stige. "GL" står for glykolytisk belastning, og dette betyr at selv om noen matvarer har høy GI, er det ikke så ille så lenge det er i riktige mengder.

I tillegg til dette, bør du også spise mat med mye protein i, da de kan beskytte deg mot å bli insulinresistent. Hvis du er insulinresistent, vil kroppen din gjøre sitt beste for å produsere så mye insulin som mulig, og insulin har en tendens til å lagre fett i kroppen.

Og hva betyr alt dette da?

Kort sagt, det er noen spesifikke matvarer du kan spise for å øke fettforbrenningen.

Dette er hva du trenger å spise for å øke fettforbrenningen

Du kan spise disse matene daglig for å øke fettforbrenningen:

 • Havregryn
 • brun ris
 • Bønner
 • Linser
 • Kikerter
 • Kylling
 • Fisk
 • Oliven olje
 • Nøtter
 • Frosk
 • Gurkemeie
 • Chile
 • Ingefær
 • Grønn te

Du kan også velge å investere i noen spesielle fettforbrenningspiller hvis du vil øke stoffskiftet / fettforbrenningen. De såkalte fettforbrennerpiller inneholder ofte noen av ovennevnte matvarer, så det er en naturlig fettforbrenning.

Det er åpenbart å ta slike piller sammen med et måltid i en kortere periode, spesielt hvis du sliter med vekt og trenger hjelp til å kickstarte vekttapet.

Når starter fettforbrenningen?

Fettforbrenning starter når kroppen ikke bare har fått mye karbohydrater som den trenger for å bryte ned. Forbrenningen pågår hele dagen, men ofte vil en stor del gå på nedbrytning av karbohydrater. Da kutter du ned mengden karbohydrater, du vil automatisk øke forbrenningen av fettlagrene.

Du kan også øke fettforbrenningen ved å faste i perioder - det trenger ikke være mer enn noen få timer om morgenen. Du oppnår også et høyere stoffskifte ved å bevege deg rundt i hverdagen, gå i kalde bad, spise proteinrikt osv.

Øk stoffskiftet ditt med LCHF- eller Keto-dietten

Hvis du vil være fokusert på å forbrenne fett fra fettbutikkene dine i stedet for bare å se på total metabolisme, bør du vurdere å følge en diett med lavt karbohydratinnhold med høy fett - eller Keto. Denne typen diett kutter alt unødvendig karbohydrat fra dietten, så i stedet fokuserer det på å forbrenne mye fett som drivstoff.

På keto dietten vil du f.eks. få kroppen din i tilstanden "ketose", der stoffskiftet går helt opp og kroppen skiller ut ketoner, som ganske enkelt sørger for en enda høyere forbrenning av fett.

Komponer den optimale diettplanen for fettforbrenning

Hvis du drømmer om å bli slank og i form , må du øke fettforbrenningen. Og det krever at du har riktig kunnskap og riktige verktøy for hånden.

Arono kan bare hjelpe deg med det.

Du kan raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg , slik at du kan oppnå dine personlige mål - for eksempel å øke fettforbrenningen.

Ofte stilte spørsmål

Begge kan ha en positiv innvirkning på fettforbrenningen din og sikre at du forbrenner mer. Hvis du vil gjennomføre et vekttap, bør du både tenke på hva du spiser og trener i hverdagen.

Kroppen bruker fett som energikilde når det går tom for karbohydrater. Du kan derfor med fordel kutte ned på inntaket av karbohydrat, slik at kroppen din har muligheten til å forbrenne fett.

Studier viser at du ikke kan trene poeng som sådan. Hvis du vil miste fett i magen, må du derfor spise sunt og trene - helst trene der pulsen kommer gjennom flere pulssoner.

Bli brent godt med fett fra fettlagrene og bruk et raskt kosthold med LCHF- eller Keto-dietter. De sørger for optimal fettforbrenning ved å redusere inntaket av karbohydrater. Les mer her.