Plutselig vektøkning? Se de 7 tingene du trenger å endre!
Har du gått opp i vekt, men ikke forstår hva som forårsaker denne vektøkningen? I så fall kan du lese denne artikkelen mens vi forklarer hva som kan ligge bak vektøkningen. Dette kan ha noe å gjøre med din livsstil eller en sykdom.
Men det er ikke nødvendig å få panikk! Vi veileder deg også om hvordan du kan unngå vektøkning, slik at du lettere kan holde vekten utenfor.
7 grunner til plutselig vektøkning
Vi har sannsynligvis alle prøvd det på et tidspunkt: du stiller opp på skalaen med forventning om at du har gått ned i vekt (eller i det minste fortsatt har samme vekt), men tallet på skjermen forteller en helt annen historie. Man begynner å lure på hva som kan ha skjedd for at denne plutselige vektøkningen skal ha funnet sted.
I avsnittene nedenfor gir vi deg et innblikk i 7 vanlige årsaker til at du plutselig går opp i vekt. Det kan hjelpe deg å finne ut hvor du har "gått galt".
1) Du bruker mer kalorier enn du forbrenner
Kort sagt, du legger på deg fordi du bruker mer kalorier enn du forbrenner per dag. Og kan ha gjort det en stund. Du får ikke automatisk 500 kcal som du bare har overspist - akkurat som du ikke mister 0,5 kg umiddelbart når du kutter ned på inntaket.
Derfor bør du først og fremst se på ditt daglige inntak av kalorier hvis du opplever en rask vektøkning. Bruk om nødvendig en kaloriteller / kalkulator hvis du trenger hjelp til å holde orden på inntaket ditt.
Jeg går ikke ned i vekt til tross for kaloriunderskudd - hva gjør jeg?
Mister du ikke vekt selv om du opprettholder et optimalt kaloriunderskudd? Det kan være flere grunner til at det ikke fungerer for deg. Først og fremst spiser du kanskje for lite. I et slikt tilfelle går kroppen i "defensiv stilling", noe som resulterer i at den lagrer fett og brenner muskelmasse. Dette er ikke åpenbart når du prøver å gå ned i vekt.
Det er også mulig at du spiser for mye av feil ingredienser. Se i så fall om du kan klippe f.eks. mer karbohydrater fra og i stedet spiser mer protein. I tillegg er grønnsaker bra.
En annen grunn kan også være at du har problemer med en eller flere av følgende årsaker. Når du har kaloriunderskudd, vil du ikke gå opp i vekt, men du vil ikke gå ned i vekt heller.
2) Du har skrudd opp treningen - og tar kanskje kosttilskudd
Hvis du har begynt å trene (eller trene mer enn før), kan du ha fått muskelmasse. Muskel veier mindre enn fett, men det veier fortsatt. Så det kan godt være at du har lagt på deg fordi du har økt muskelmasse.
En annen grunn kan også være at du tar forskjellige kosttilskudd som fører til at du spiser mer kalorier enn du bare tenker. Kosttilskudd og større inntak av protein kan også ha en positiv effekt på muskelmassen.
3) Du spiser for mye salt
Det er ikke bare sukker og fett som er store syndere. Salt kan også ha en negativ effekt på vekten din, så du begynner å gå opp i vekt. Dette er fordi salt binder væske i kroppen, noe som kan føre til at du går opp i vekt i perioder. Du må derfor tenke på hvor mye salt du bruker i hverdagen, f.eks. hvor mye du legger til maten din.
Vær oppmerksom på at salt faktisk er viktig for kroppen da det regulerer væskebalansen og hjelper til med å stabilisere nervesystemet. Derfor skal du ikke kutte salt helt. I stedet kan du prøve å redusere inntaket. Det anbefales at du bruker maksimalt 5 til 6 gram salt om dagen. Behovet er imidlertid 1,5 gram salt, slik at du enkelt kan redusere inntaket.
4) Du drikker for mye alkohol
Alkohol inneholder utrolig mye kalorier. En flaske vin inneholder f.eks. som +550 kalorier. Det er omtrent 1/3 til 1/4 av det anbefalte kaloriinntaket for en voksen (avhengig av om du er mann eller kvinne).
Du kan derfor tenke deg å redusere alkoholinntaket hvis du opplever vektøkning. Det vil heller ikke være unormalt å legge på seg hvis du fester mye.
5) Tarmsystemet ditt henger etter
Noen få kilo kan enkelt lagres i tarmsystemet, som bare venter på å passere gjennom kroppen. Hvis du har problemer med å bli kvitt avføring, kan det føre til vektøkning.
Hvis det bare er en kort periode hvor du ikke går på toalettet nok, vil det fungere. Imidlertid, hvis det er et tilbakevendende problem, vil vi anbefale at du oppsøker lege. Legen kan veilede deg til avføringsmidler eller piller som kan hjelpe deg med problemet.
6) P-pillen din påvirker kroppen din
P-piller og minipiller kan føre til at du legger på deg når du begynner å ta dem. Det er ikke slik at alle legger på seg når de tar denne typen prevensjonsmidler, men det er en risiko for flere.
Vektøkning menstruasjon
Vekten din vil mest sannsynlig svinge helt frem til, under og etter mensen. Dette gjelder uansett om du bruker prevensjonsmiddel eller ikke. Det er langt fra unormalt, så det er ikke nødvendig å få panikk om denne typen vektøkning.
Vektøkningen kan også komme av å spise litt mer usunt i perioden du har mensen. Noen mennesker opplever økt sukkerbehov i denne perioden.
7) Du er stresset
Du spiser generelt ikke veldig bra når du er stresset. Dette er fordi du er mer sannsynlig å konsumere usunn mat og spise i større mengder. Samtidig er det vanskelig å holde seg borte fra de søte tingene når man er stresset.
Vektøkning oppstår i overgangsalderen
Når kvinner treffer overgangsalderen, kan det få store konsekvenser for helsen og velvære. F.eks. Hetetokter, leddsmerter og muskelsmerter, humørsvingninger og søvnvansker er noen av de vanligste problemene som oppstår i overgangsalderen.
I tillegg vil flere også oppleve å gå opp i vekt. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men det er en vanlig årsak til plutselig vektøkning for kvinner i overgangsalderen.
Typiske sykdommer som kan føre til vektøkning
Flere sykdommer kan være årsaken til at du lettere går opp i vekt eller definitivt opplever en plutselig vektøkning. Vi vil anbefale deg å kontakte din egen lege hvis du mistenker at det er en sykdom som er skyld i vektøkningen. Dette er fordi det i flere tilfeller ikke er nok bare å redusere kaloriinntaket.
Hypotyreose
Lavt stoffskifte, også kalt hypotyreose, er en av grunnene til at du går opp i vekt. Tilstanden skyldes mangel på hormonproduksjon av tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Tyroksin brukes til å kontrollere metabolismen, dvs. metabolismen av næringsstoffer i kroppen.
Det er i stor grad kvinner som er rammet av lavt stoffskifte, men menn kan også få det. Legg spesielt merke til følgende symptomer og la legen din ta en blodprøve hvis du ikke er sikker på om du har lavt stoffskifte:
- Tretthet og økt søvnbehov
- Forkjølelsessår
- Tørr hud og hår
- Treg mage
PCOS
PCOS står for PolyCystic Ovarian Syndrome, og kan resultere i lettere vektøkning. Symptomene på PCOS er hormonelle lidelser, f.eks. manglende eller sparsom menstruasjon, unormal hårvekst, kviser, infertilitet, etc.
Det er en ganske vanlig sykdom, men folk flest har bare en mild form for PCOS, og det er derfor det ikke skaper overdreven beinspenning i hverdagen.
Ulike kreftformer
Noen kreftformer kan føre til at du føler deg oppblåst og opplever økt vekt. Dette skyldes for eksempel væske som akkumuleres i kroppen. Hvis du tar mye på ett sted på kroppen din, kan det være lurt å spørre legen din om råd.
Hvordan unngå vektøkning
Det er vanskelig å gi en nøyaktig løsning på hvordan du kan unngå å gå opp i vekt - annet enn å måtte forbrenne så mange kalorier som du spiser. Men som du kanskje allerede har lest, er det flere faktorer som spiller inn i en plutselig vektøkning.
Nedenfor kan du lese noen av tiltakene i hverdagen som kan hjelpe deg til en sunn livsstil der du ikke går opp i vekt.
- Spis regelmessig: Først og fremst anbefales det at du spiser regelmessig slik at du holder den lille snacksen i sjakk. Det anbefales å spise tre hovedmåltider og to til tre snacks. Det bør spises omtrent hver tredje til fjerde time
- Spis mett: Sørg for at du blir mett til hvert måltid, da det forhindrer deg i å spise for mye. Spis godt med grønnsaker til måltidene. I tillegg må du tenke på balansen mellom protein, karbohydrater og fett, da det vil gi mer energi
- Vær aktiv: Hold deg aktiv så du ikke går opp i vekt, selv om du spiser litt ekstra mat i ny og ne. F.eks. det er åpenbart å ta vanlige turer, ta sykkelen til jobben, løpe en tur, gå på treningsstudio osv. Det er opp til deg hvor mye du vil tjene på det, men fysisk aktivitet hjelper til en sunn livsstil
- Drikk godt med vann: Vann metter og holder kroppen hydrert. Det er en type væske som ikke inneholder kalorier, så du kan bare gå for det
- Kutt ned på alkoholinntaket: Et økt inntak av alkohol kan føre til økt vekt, da alkohol inneholder mange kalorier. Det anbefales derfor at du drastisk reduserer alkoholinntaket
- Snakk med legen din: Det kan være mange årsaker til vektøkning, f.eks. sykdom, stress, tarmproblemer, prevensjonsmidler osv. Vi kan derfor anbefale at du snakker med legen din dersom du opplever økt vekt, noe som ikke skyldes det du stikker i munnen.
Unngå vektøkning når du blir eldre
Selvfølgelig bør du alltid være oppmerksom på vekten din slik at du ikke blir overvektig. Det er imidlertid ekstra viktig for eldre å unngå å bli overvektig, da det kan føre til livstruende sykdommer. Eldres metabolisme er også tregere, og det er derfor det er relativt enkelt å legge på seg når man blir litt eldre.
Eldre kan med fordel følge ovenstående råd for å unngå vektøkning. I tillegg anbefaler vi også å implementere følgende:
Hold hjernen skarp
Du bør prioritere aktiviteter som stimulerer hjernen. På denne måten kan du redusere risikoen for minneproblemer. Det anbefales spesielt å lese og spille forskjellige strategiske spill, f.eks. sjakk. I tillegg kan du også utføre kryssord eller sudoku.
Spis gjerne flavonoider
Flavonoider hjelper til med å holde vekten rett, eller til og med miste den hvis du samtidig har kaloriunderskudd. Det kan derfor lønne seg å spise flavonoider daglig. Disse inkluderer forskjellige bær, som blåbær og jordbær, epler, brokkoli, løk og mer. En kopp te kan også være full av flavonoider.
Sjekk helsen din regelmessig
Sørg for å sjekke helsen din med jevne mellomrom når du blir eldre. På den måten kan du kvitte deg med eventuelle problemer raskt slik at de ikke får tid til å utvikle seg til en livstruende tilstand.
Ikke sitte stille hele dagen
Det er viktig å holde hjernen i gang, men du bør fortsatt ikke sitte stille hele dagen. Finn om nødvendig en turpartner slik at du også får litt mosjon hver dag.