En Y-plate er en enkel måte å leve sunnere på

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 08. jun 2021

Vil du leve sunnere? Kanskje enten for å gå ned i vekt eller sørge for at du får riktige næringsstoffer slik at du kan bygge muskler ?

Da krever det at du har riktig kosthold for hånden. Men hvis du også føler at det kan virke helt uhåndterlig å måtte danne en oversikt over kosthold og ernæring, så ikke bekymre deg.

Det er en mye enklere løsning:

En Y-plate.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er en Y-plate?

En Y-plate er en enkel modell for hvordan du velger riktig mat til måltidene dine. Tenk deg at platen din er delt inn i forskjellige deler i henhold til en Y-struktur.

På en Y-plate skal fordelingen være:

  • I den store venstre delen vil du ha karbohydrater - ris, poteter, brød og pasta
  • I den store høyre delen vil du ha grønnsaker og frukt
  • Og i den lille øvre delen vil du ha proteiner og fett - kjøtt, fisk og egg

Denne Y-platen sørger for at du får riktige mengder næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Hva består et sunt kosthold av?

Ideen om en Y-plate er basert på de vanlige kostholdsrådene som både ernæringsfysiologer og forskere er enige om. Hvis du vil leve sunnere og / eller gå ned i vekt, kan du fordele kaloriene på Y-platen slik:

  • 45-65% fra karbohydrater: Du bør gå for de komplekse karbohydratene ettersom det tar lenger tid for kroppen å fordøye og dermed gi en lengre metthetsfølelse. Du finner dem i grønnsaker, havregryn, ris, poteter og bønner. Unngå i stedet stivelse og hvitt sukker.
  • 10-25% fra proteiner: Proteiner er kroppens byggeplass. Det er helt essensielt å ha et proteinrikt kosthold hvis du både vil gå ned i vekt eller få muskler. Du finner gode proteiner, spesielt i kylling, fisk, egg, bønner og nøtter.
  • 20-35% fra fett: Imidlertid bare "det gode fettet". For alle formål bør du unngå transfettsyrer og i stedet kaste deg over fettet du finner i fisk, fiskeolje, nøtter, avokado og olivenolje.

Få Arono til å skreddersy den optimale diettplanen

Hvis du drømmer om å leve sunnere, krever det at du har riktig kunnskap og riktige verktøy for hånden.

Arono kan hjelpe deg med det.

Du kan raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy en deilig diettplan for deg, slik at du kan oppnå ditt personlige mål om f.eks. et vekttap.

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan