Matpyramiden gjør det enkelt å leve sunt

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 08. jun 2021

Vi drømmer alle om å leve litt sunnere. Og det gir god mening, fordi et sunnere liv vanligvis også er forbundet med et lykkeligere liv .

Så hvorfor er det så mange som lever usunt? Hvorfor er omtrent 47% av den voksne befolkningen overvektig ? Svaret kan bli funnet i det faktum at det rett og slett er for uhåndterlig å måtte starte på et sunnere liv.

Heldigvis har du råd til det - du kan bare ta en titt på matpyramiden!

På den måten får du raskt oversikt over hva du bør - og ikke bør - spise, og så kan du fra en dag til den neste komme til å leve sunnere og lykkeligere.

I denne guiden til matpyramiden vil du lære:

  • Hva matpyramiden er
  • Hvordan bruke matpyramiden
  • Hvilke andre typer matpyramider er det
  • Og hvordan du kan sette sammen en god diettplan selv
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er matpyramiden?

Kort sagt, matpyramiden er en modell for å hjelpe deg - og alle oss - med å ta sunnere valg. Modellen representerer en trekant / pyramide, som er delt inn i flere forskjellige lag. I hvert lag finner du noen spesifikke matvarer, og poenget er at du lett skal kunne finne ut hva du bør spise mest av og hva du bør spise minst av.

Bunnlaget er også laget som fyller mest, og dermed må du spise mest mat fra dette laget. Det øverste laget er derimot det minste laget, og det betyr ... ja, du kan nesten finne ut av det selv.

Dette betyr at hvis du handler og spiser fra matpyramiden, vil du sørge for at du spiser sunnere og mer variert.

Hvor kommer matpyramiden fra?

Matpyramiden er ikke en ny oppfinnelse, og den er ikke en av de utallige superkurene som presenteres hver uke i landets mange magasiner og tidsskrifter. Nei, ideen om matpyramiden går faktisk langt tilbake. Ja, du kom sannsynligvis over det da du gikk på barneskolen.

Matpyramiden ble utviklet av FDB - slik vi kjenner den i dag som Coop - og den ble først introdusert i 1976. Men den går faktisk flere år tilbake, da vi faktisk bare lånte ideen fra Sverige.

På den tiden ville det være en enkel og billig diettplan som kan hjelpe innbyggerne til å ta bedre valg. Og dermed ble denne modellen oppfunnet, som i sin enkelhet illustrerer de vanlige kostholdsrådene som de fleste dietister og eksperter er enige om . Matpyramiden - som det offisielle kostholdsrådet - har åpenbart endret seg siden 70-tallet. De har blitt vurdert på nytt og oppdatert, men de grunnleggende prinsippene er fortsatt de samme.

Hvordan bruke matpyramiden

Du må bruke matpyramiden når du er ute og handler eller står på kjøkkenet ditt og bestemmer deg for hva du skal legge på tallerkenen.

Du kan ha bildet av matpyramiden lagret i minnet, eller du kan være helt upraktisk og velge å skrive det ut som et fysisk ark du kan ta med deg på handleturen. Det viktigste er bare at du velger å distribuere maten din i henhold til matpyramiden:

  • Du bør ha det meste av (det nederste laget): fullkornsprodukter, rugbrød, poteter, vann, grønnsaker og rotgrønnsaker.
  • Du bør ha moderat av (mellomlaget): brød, pasta, melk, frukt og nøtter.
  • Du må ha minst (det øverste laget): Oksekjøtt, kylling, ost, oljer, egg og fisk.

Det kule med matpyramiden er at den bare viser hva du skal spise. Det viser ikke hva du skal holde deg unna. Dette er fordi det er en god idé å spise variert, og derfor trenger du virkelig å ha litt av alt.

Matpyramiden lag for lag

Matpyramiden er altså delt inn i tre forskjellige lag - men det er faktisk enda mer inndeling å ta hensyn til.

I hvert lag blir maten ikke bare kastet i hull for bolter. Noen er høyere oppe eller lavere enn andre. Så selv om agurken er nede i bunnlaget, er den faktisk høyere enn gulrot. Dette betyr at hvis du er mellom å måtte plukke en håndfull agurker eller en håndfull gulrøtter, så må du velge sistnevnte.

Og i mellom- og bunnlaget er det også en tydelig inndeling av høyre og venstre side. På høyre side finner du all frukt og grønnsaker, mens på venstre side er det stivelsesholdig mat. På den måten kan du se hva du foretrekker å velge innen hver kategori.

Matpyramiden og kostholdsrådene

Spørsmålet er da, hvordan kom man i det hele tatt til denne matpyramiden? Hvem bestemte at noe skulle spises mer enn noe annet?

Svaret er at matpyramiden i stor grad gjenspeiler de 10 offisielle kostholdsretningslinjene :

Spis variert, ikke for mye og vær fysisk aktiv - Du spiser automatisk variert hvis du følger matpyramiden.

2. Spis frukt og mange grønnsaker - Du vil spise over 600 gram frukt og grønnsaker, som alle over 10 år bør spise hver dag .

3. Spis mer fisk - Matpyramiden antyder at du spiser fisk 2-3 ganger i uken

4. Velg fullkorn - Når det gjelder brød og pasta, bør du velge fullkornsvarianten, og du kan spise 500 gram av den om dagen.

5. Velg magert kjøtt og kjøttpålegg - I matpyramiden tar kjøtt bare en liten del, og derfor bør du bare gå i ca 100 gram om dagen.

6. Velg meieriprodukter med lite fett - Her må du velge de fettfattige variantene.

7. Spis mindre mettet fett - Matpyramiden viser at du generelt bare må spare på kjøttet som har mye fett i seg.

8. Spis mat med mindre salt - Generelt sett må vi bli bedre til å spare på salt, og derfor er salt mat også mindre enn matpyramiden

9. Spis mindre sukker - Matpyramiden foreslår at bare 10% av energien kan komme fra sukker.

10. Drikk vann - Vann har også blitt inkludert i matpyramiden fordi det alltid er det sunneste alternativet.

Den veganske matpyramiden

Matpyramiden passer imidlertid ikke nødvendigvis til alle typer mennesker. For eksempel vil folk som lever en laktosefri, vegansk eller vegetarisk livsstil ikke ha så mye nytte av den tradisjonelle matpyramiden.

Matpyramiden kan imidlertid til en viss grad varieres og tilpasses. For eksempel kan du velge å leve i henhold til den veganske matpyramiden, der du ikke bare trekker ut de animalske produktene, men hvor du også legger til nye lag.

Det laveste laget kan således for eksempel være der væsken er: vann, te og kaffe - men ikke melk. Det neste laget er alle grønnsakene og fruktene, og det vil trolig ha størrelsen på ca 600-700 gram om dagen. Mellomlaget er der kornprodukter og poteter kommer fra. Det neste topplaget er alle produktene som forsyner kroppen din med proteiner - bønner, soya og nøtter - og det tilsvarer omtrent 200 gram om dagen. Og til slutt er det det øverste og minste laget der vegetabilske fettstoffer blir plassert. Dette er fett som olivenolje og rapsolje.

Matpyramiden kan dermed også fungere som en modell for hvordan lignende matpyramider kan bygges opp.

Den CO2-nøytrale matpyramiden

Matpyramiden trenger imidlertid ikke å handle bare om mat. Faktisk kan det også tjene som modell for hvordan du kan leve sunnere uten å skade miljøet.

Matpyramiden er i utgangspunktet relativt miljøvennlig, da den lar deg spise mer grønnsaker og mindre kjøtt. Produksjonen av kjøtt er skyld i utrolig mye CO2-utslipp .

Den CO2-nøytrale matpyramiden tar bare ett skritt videre. Det plasserer ikke bare kjøtt - biff, svinekjøtt, kylling og fisk - på det øverste laget, men også produkter som ris, rødvin og ost. De avgir større mengder klimagasser enn du kanskje tror.

I mellomlaget finner du kornprodukter, akkurat som i den opprinnelige matpyramiden, men også produkter som egg, agurker, tomater og kaffe. De er alle moderat klimaskadelige.

I det nedre laget - og dermed også det største laget - finner du mange grønnsaker og frukt, men også produkter som sukker og øl. Dette er produkter som er ganske bra for miljøet, og som du bør fylle handlekurven med mest.

Den CO2-nøytrale matpyramiden hjelper deg ikke nødvendigvis å spise sunnere, men heller hvordan du belaster miljøet minst mulig - og da kan det også være litt øyeåpner.

En diettplan etter matpyramiden

Hvis du vil spise etter matpyramiden, er den enkleste løsningen å legge ut en diettplan. For selv om matpyramiden er designet for å gjøre det enkelt, kan det likevel vise seg å være vanskelig å leve etter. Hvor begynner du, hva er de riktige porsjonsstørrelsene, og hvilke ingredienser er de nøyaktig ?

Derfor bør du legge en diettplan. I vår komplette guide til diettplaner kan du lese hva en diettplan er og hvordan du kan sette en sammen selv. Det viktigste er å være klar over målene dine, samt å kjenne forholdet mellom kalorier og energiforbruk .

Men å legge ut en diettplan som gjenspeiler matpyramiden er ikke den eneste løsningen. Du kan også finne hjelp fra en diett eller en diett.

Kostholdsveiledning etter matpyramiden

Hvis du vil sørge for at du får riktig diettplan, kan du prøve å søke hjelp fra en diettist . En diettist er en person som kan hjelpe deg til et sunnere kosthold og et sunnere liv. En klinisk kostholdsekspert er profesjonelt utdannet, og han / hun vil hjelpe deg med å legge ut riktig diettplan.

Matpyramiden er en kjent modell som kostholdseksperter også følger, og dermed vil du kunne sørge for at du får den mest optimale planen satt sammen.

Selv om det alltid kan være en god ide å snakke med en diettist, kan du også selv finne ut hvordan du best lever etter matpyramiden. For eksempel kan du få Aronos-appen til å lage en diettplan for deg.

La Arono hjelpe deg med matpyramiden

Hvis du ikke vil søke råd fra en diettist, kan du alltid lage en diettplan selv. Og heldigvis kan du på Arono.dk finne all kunnskapen du trenger for å leve etter matpyramiden. Her kan du finne ut hva et sunt kosthold er, hvordan kroppen fungerer, og så har vi mange artikler og guider som hjelper deg med vekttap, sunne dietter og det gode kostholdet.

Best av alt, du kan sette deg opp som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg. Da kan du for eksempel lett komme til å leve etter prinsippene i matpyramiden.

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan