Spinat → 10 gode grunner til å spise mer spinat i hverdagen

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Spinat er en supermat, og det er derfor det er en av grønnsakene du kan spise mer av i hverdagen.

Spesielt spinat inneholder også et stort antall vitaminer, mineraler, antioksidanter osv., Som kroppen (nesten) alltid kan bruke mer av. Dermed vil du forbedre helsen din hvis du spiser godt med spinat.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er spinat?

Spinat, latin: Spinacia oleracea, er en plante og grønnsak som stammer fra Persia. Du kan gjenkjenne planten ved de grønne bladene, som enten er glatte eller krøllete.

Bladene er fylt med sunne næringsstoffer som kroppen trenger, inkludert vitamin A, C og K og mineralene Kalium, Kalsium, Fosfor og Magnesium.

Spinat er mild på smak og inneholder bare 24 kalorier per porsjon. 100 gram, det er derfor det er opplagt å spise i forbindelse med et vekttap.

Næringsinnhold av spinat

I tabellen nedenfor kan du se næringsinnholdet i rå spinat pr. 100 gram. Tallene kommer fra DTU Food Institute. Hvis du vil se innholdet i dypfrossen spinat, kan du gå til neste side .

Næringsinnhold for rå spinat pr. 100 gram

Kalorier

24 kcal / 102 kJ

Protein

2,6 gram

Kul

0,6 gram

Karbohydrat

1,3 gram

Kostfiber

1,9 gram

Vann

91,8 gram

Vitamin A

349 RE

Vitamin E.

2,9 α-TE

Vitamin K1

560 .g

Vitamin B2 (riboflavin)

0,240 mg

Vitamin C

54 mg

Natrium

41 mg

Kalium

449 mg

Kalsium

129 mg

Fosfor

41,3 mg

Magnesium

26 mg

Tabellen over er bare et utvalg av næringsinnholdet i spinat. Du kan se hele listen her .

10 fordeler med å spise spinat

Er du i tvil om hvorfor du skal ha den grønne planten liggende i kjøleskapet? Les i så fall videre i de følgende avsnittene hvor vi gir deg 10 gode grunner til å prioritere spinat i kostholdet ditt.

1) Spinat sprekker med gode næringsstoffer

Først og fremst må vi nevne at spinat inneholder et hav av gode næringsstoffer og antioksidanter. F.eks. spinat inneholder både A, C, E, K og flere av B-vitaminene. I tillegg er grønnsaken rik på kalk, kalium, sink, jern, magnesium og mer.

Alle disse mineralene og vitaminene bidrar til en sunnere kropp slik at den er mer funksjonell .

For å få mest mulig ut av næringsstoffene i spinat, spis den gjerne sammen med litt fett og et meieriprodukt. Fett sørger for bedre absorpsjon av vitaminer, mens meieriproduktet nøytraliserer oksalsyre som finnes i spinat, slik at kroppen bedre kan absorbere kalsium og jern fra grønnsaken.

2) Styrker immunforsvaret ditt

Med sitt høye innhold av antioksidanter, vitaminer og mineraler, er det ikke rart at denne grønnsaken er bra for helsen din. Spinat hjelper dermed med å styrke immunforsvaret ditt slik at det bedre kan motstå infeksjoner, bakterier, frie radikaler etc.

Du vil generelt oppleve bedre helse og motstandskraft hvis du spiser spinat regelmessig. flere studier viser også at spinat bidrar til å bekjempe kreft og sikre bedre syn.

(Kilde: Healthline.com )

3) Antiinflammatoriske egenskaper

Spinat kan bidra til å redusere betennelse og bakterier, da det har en betennelsesdempende effekt. Dette betyr at grønnsaken er med på å bekjempe enhver betennelse i kroppen.

Nettopp på grunn av denne egenskapen kan spinat også redusere smerte assosiert med f.eks. leddgikt eller muskelsmerter.

4) Spinat er bra for musklene

Tro ikke myten om at hvis du spiser spinat, vil musklene dine bli enorme. Skipper Horror er tross alt bare en tegneseriefigur.

Men grønnsaken kan gjøre at musklene dine trenger mindre oksygen under trening, slik at du vil se resultatene raskere. Spesielt er innholdet av magnesium ideelt for deg som trener mye.

5) Få sterkere bein ved å spise spinat

Innholdet av vitamin K i spinat er med på å sikre sterkere bein, og det er derfor du ikke har like stor risiko for å oppleve brudd. Så det er gunstig å spise spinat hvis beinene dine er svake.

Det samme gjelder også tenner og negler.

6) Spinat reduserer risikoen for hjertesykdom

Innholdet av vitaminer og mineraler i spinat bidrar til å styrke hjertet og blodsirkulasjonen. Dette reduserer risikoen for ulike hjertesykdommer, som hjerte- og karsykdommer, blodpropp, høyt blodtrykk og mer.

Den grønne planten gir deg også en bedre mulighet til å bekjempe et forhøyet kolesterolnivå.

7) Spinat holder hjernen sunn

Antioksidantene i spinat bidrar til det normale vedlikeholdet av hjernens nevronale og kognitive funksjoner. Du vil dermed oppleve bedre hukommelse og konsentrasjon hvis du spiser godt med spinat.

Dermed kan innholdet av spinat også bidra til å redusere risikoen for hjernesykdommer.

8) Reduser rynker og fine linjer

I tillegg til å forbedre din generelle helse, vil spinat også kunne hjelpe deg med å bekjempe aldringstegn. Dette skyldes i stor grad antioksidanters evne til å redusere mengden av frie radikaler i kroppen.

9) Spis spinat hvis du lider av astma

Hvis du lider av astma, kan spinat også være en optimal måte å inkludere mer i maten din. Dette skyldes først og fremst innholdet av betakaroten og magnesium, men også andre næringsstoffer.

Hvis du ikke tror på oss, kan du prøve å konsumere litt ekstra spinat en stund, og se om det gjør en forskjell.

10) Øk vekttapet ditt med spinat

Spinat hjelper til med å øke fordøyelsen og stoffskiftet. Og så gir den kroppen noen uunnværlige næringsstoffer, mens grønnsaken bare inneholder en liten mengde kalorier. Av den grunn er spinat et ideelt måltid når du vil miste de ekstra kiloene.

Du kan enkelt spise spinat sammen med andre grønnsaker, f.eks. i salater. Det er også åpenbart å bruke mye spinat i juice, smoothies, supper, til en tallerken med fisk etc.

Få inspirasjon til matlaging med spinat med Arono

Hvis du trenger gode oppskrifter med spinat, kan du laste ned Aronos app. Her får du tilgang til over 800 deilige oppskrifter.

Du kan dermed få hjelp til å finne de perfekte rettene for deg, enten du foretrekker å bruke fersk spinat eller er mer interessert i kokt eller dampet spinat. Smaken av spinat er langt fra å trenge gjennom, så du kan spise den til praktisk talt alle typer mat.

Bivirkninger av spinat

Som sådan er det ingen bivirkninger med spinat. Så du spiser bare løst.

Det er imidlertid viktig at du alltid skyller fersk spinat før bruk. Fersk spinat inneholder ofte sand og jord.

Du kan enkelt spise spinat rå, men du må sørge for å kjøpe en skikkelig porsjon, helst økologisk, slik at du ikke risikerer å få koliforme bakterier inn i systemet ditt. Hvis du vil unngå dette, kan du servere spinaten kokt eller dampet i stedet.

Ofte stilte spørsmål

Spinat er utrolig sunt. Du kan derfor fritt spise mye av det i både salater, smoothies, varme retter osv. Det er sannsynligvis en av de beste ingrediensene når maten trenger å være litt sunnere.

Spinat er fullpakket med vitaminer og mineraler som kroppen trenger hvis den skal opprettholde et godt immunforsvar og bekjempe ulike sykdommer. Les mer om fordelene med spinat her.

Du kan enkelt spise spinat rå, men det er lavere risiko for at den inneholder koliforme bakterier. Disse forsvinner hvis spinaten er kokt eller dampet. Husk også å skylle spinaten.

Spinatblader er milde i smak, og det er derfor de kan spises med hva som helst. Det er åpenbart å spise meieriprodukter og fett til spinat, da det nøytraliserer oksalsyre og hjelper til med opptak av næringsstoffer.