Gurkemeierot → Bedre helse med gurkemeie og curcumin

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022
Gurkemeierot kan se ut som en ingefær, men har et oransje interiør. Kan også brukes som krydder.

Gurkemeie er et sunt krydder som bl.a. inneholder det gule stoffet curcumin. Curcumin hjelper til med å opprettholde kroppens eget forsvar mot infeksjoner, sykdommer og lignende

I denne artikkelen veileder vi deg om fordelene med gurkemeie og hvorfor det er et krydder du bør bruke litt mer av.

Du kan også lese mer om gurkemeie som kosttilskudd og hvordan du tar den med i dine egne oppskrifter - selv om du ikke er helt glad i smaken.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er gurkemeie?

Gurkemeie (latin: Curcuma Longa, engelsk: gurkemeie) er en plante som hovedsakelig brukes i India og asiatiske land. Imidlertid blir det mer og mer populært i Vesten ettersom rotplanten har mange gode fordeler.

I flere hundre år har gurkemeie blitt brukt som f.eks. mat, medisin og sminke. Så det er en rot og krydder som har flere formål.

Du kan kjenne igjen gurkemeierot ved at den er oransje i midten. Gurkemeie er relatert til ingefær, og derfor minner planten og roten også noe om ingefær i utseende. Gurkemeie er imidlertid neppe så skarp i smak som ingefær.

Gurkemeie rot inneholder curcumin

Gurkemeie er spesielt kjent for sin gule farge, da dette er veldig gjennomtrengende. Av denne grunn blir retter med gurkemeie ofte gulaktige. Gurkemeie brukes også i karri.

Den gule fargen stammer fra fargepigmentet curcumin. Curcumin antas å ha flere helsefremmende egenskaper.

Mange kaller gurkemeierot indisk safran. Dette skyldes i stor grad den gule fargen som kommer fra curcumin. Gurkemeie er imidlertid mye billigere enn safran.

Hva er gurkemeie bra for: 9 fakta om gurkemeie og helsen din

Vil du vite hva gurkemeie kan gjøre for helsen din? Les i så fall avsnittene nedenfor, der vi fokuserer på noen av de største fordelene med gurkemeie.

Alle fordelene med gurkemeie skyldes plantens innhold av curcumin.

Det kan hevdes at det fremdeles mangler forskning på effekten av å spise gurkemeie. Det er derfor ikke sikkert at alle mennesker vil oppleve de samme fordelene ved å konsumere gurkemeie i hverdagen. Men man kan ikke unnslippe det faktum at gurkemeie kan ha en helsefremmende effekt.

1) Gurkemeie er bra for immunforsvaret ditt

La oss starte litt generelt med å si at curcumin er en antioksidant og har antiinflammatoriske egenskaper. Det er spesielt disse to egenskapene som gir de mange fordelene med gurkemeie .

Antioksidanten og den betennelsesdempende effekten av curcumin styrker immunforsvaret ditt slik at du bedre kan motstå ulike sykdommer. Det hjelper deg også med å bekjempe enklere sykdommer, som forkjølelse, hoste, etc. da curcumin bare angriper betennelse i kroppen.

2) Gurkemeie kan forbedre hjerneaktiviteten din

Flere studier viser at curcumin også kan bidra til å øke hjernens aktivitet, og dermed redusere risikoen eller alvorlighetsgraden av forskjellige hjernesykdommer.

Blant annet, undersøkt hvordan curcumin kan redusere depresjon og Alzheimers. Dette er fordi curcumin øker hjernens nivå av BDNF, en type neurotrofin som stimulerer og kontrollerer neurogenese.

Det sies også at curcumin generelt kan være til fordel for hukommelsen til mennesker i forskjellige aldersgrupper.

3) Gurkemeie kan redusere risikoen for hjertesykdom

Et optimalt inntak av gurkemeie kan bidra til å redusere risikoen for ulike hjertesykdommer, inkludert blodpropp. Dette fordi curcumin til en viss grad har en blodfortynnende effekt, der blodet ikke "stopper".

I tillegg vil innholdet av antioksidanter og betennelsesdempende egenskaper også bekjempe frie radikaler og betennelser (betennelser) i kroppen.

4) Gurkemeie kan (kanskje) redusere mengden kreftceller

Ulike laboratorietester har vist at inntak av curcumin kan redusere mengden kreftceller i kroppen. Det er fremdeles mangel på bevis for denne påstanden, men nylige studier antyder at man godt kan være litt optimistisk .

Dette er fordi curcumin hemmer veksten av kreftceller og bryter ned eksisterende kreftceller.

5) Gurkemeie kan øke et vekttap

Vi har tidligere nevnt at gurkemeie minner litt om ingefær. Og derfor er det ingen overraskelse at det har samme effekt på kroppen når det gjelder vekttap.

Gurkemeie er et sterkt krydder som kan øke stoffskiftet, akkurat som chili og ingefær. Dermed kan du med fordel inkludere gurkemeie i kostholdet ditt hvis du prøver å gjennomføre et vekttap.

6) Gurkemeie kan hjelpe i kampen mot diabetes

Noen studier antyder at curcumin også kan ha en positiv effekt på diabetes, da det reduserer betennelsen som oppstår forbundet med høyt blodsukker.

Du kan dermed oppleve en positiv utvikling i blodsukkernivået hvis du spiser godt med curcumin.

I tillegg mener noen forskere at curcumin også har en innvirkning på visse sykdommer som følge av diabetes.

7) Gurkemeie kan ha en positiv effekt på leddgikt

Gurkemeie er ikke et godkjent middel mot leddgikt, men du kan oppleve en forbedring av leddgikt ved å ta curcumin.

Nok en gang skyldes denne gurkemeie effekten av innholdet av antioksidanter og curcumins evne til å bekjempe betennelse i kroppen.

8) Gurkemeie kan redusere hudsykdommer

Hvis du lider av kviser, eksem osv., Kan gurkemeie også være løsningen for deg. Samlet sett vil curcumin også hjelpe deg med å bekjempe ulike hudforhold.

Nok en gang må vi markere fordelene med en antioksidant. Antioksidanter bekjemper frie radikaler, som bl.a. kan ha en negativ effekt på huden. De beskytter dermed hudcellene dine.

I tillegg bidrar den antibakterielle effekten av curcumin til å bekjempe uren hud.

Du kan faktisk bruke både gurkemeie som et forebyggende middel, og hvis du allerede har hudproblemer.

9) Gurkemeie kan fungere som et middel mot aldring

I samme stil som ovenfor om bekjempelse av hudsykdommer, kan gurkemeie også redusere aldringstegn. Du trenger fortsatt bare ta gurkemeie / curcumin for å oppnå denne effekten - det er ikke fordi den må smøres i ansiktet for å redusere tegn på aldring.

Hvor mye gurkemeie skal man konsumere per dag?

Det er delte meninger om hvor mye gurkemeie du egentlig skal ha om dagen for å få mest mulig ut av krydderet. De fleste studier bruker gurkemeieekstrakt, som har et høyere konsentrert innhold av curcumin enn gurkemeiekrydder.

Du kan oppleve bedre helse ved å konsumere mellom 500 og 2000 mg gurkemeie.

Vær oppmerksom på at bare en veldig liten del av curcumin fra gurkemeie blir absorbert i blodet. Du kan imidlertid øke inntaket ved å spise svart pepper. Pepperen inneholder piperin, noe som øker kroppens opptak av curcumin med opptil 2000 prosent .

Hvordan bruke gurkemeie

Du setter faktisk grensene selv for hvordan du vil bruke gurkemeie. Hvis du liker smaken av gurkemeie, er mulighetene praktisk talt uendelige. Hvis du derimot vil skjule smaken litt, må du tenke mer på hvilke ingredienser du kaster gurkemeie med.

Nedenfor kan du lese litt mer om hvordan du best får curcumin i hverdagen.

Gurkemeie i matlaging

Selv om konsentrasjonen av curcumin ikke er veldig høy i gurkemeie som krydder eller rot, kan du bruke den med fordel i matlagingen din.

På den måten gir du maten et friskt pust med en annen smak, og gjør den akkurat sunnere enn den hadde vært uten gurkemeie.

Oppskrifter med gurkemeie

Flere tradisjonelle retter kan lett krydres med gurkemeie. Og ellers kan du kaste deg over noen oppskrifter fra det orientalske kjøkkenet - da er du nesten garantert at det blir gurkemeie i maten.

Du får også ta med gurkemeie og curcumin i retter som inneholder karri. En kargryte, karri suppe, boller / kylling i karri osv. Kan også være et opplagt valg.

Mangler du inspirasjon til sunne oppskrifter med gurkemeie? I så fall må du laste ned Arono-appen vår. Her kan du velge spesifikke oppskrifter med kryddergurkemeie, hvis du vil inkludere den mer i matlagingen din.

Drikker med gurkemeie

Du trenger ikke bare spise gurkemeie i maten. Du kan også tilsette gurkemeie som krydder eller fersk gurkemeierot i forskjellige drikker.

Dette kan f.eks. være i juice eller smoothies. I så fall blir smaken av gurkemeie bedre maskert av de andre smakene (avhengig av hvor mye du legger i). Dette er spesielt en løsning for folk som ikke er helt gal på smaken av gurkemeie.

Hvis du ikke har noe imot smaken, kan du lage deg en annen kopp te. Alt du trenger å gjøre er å dyppe fingrene i litt kokende vann, litt knust gurkemeie og noe søtt som du kan smake på, f.eks. sirup eller honning. Det er åpenbart å helle litt ingefær i te også, slik at den blir ekstra sunn.

Gurkemeie som kosttilskudd

Hvis du ikke orker å tilsette fersk gurkemeierot eller krydder til et bredt spekter av oppskrifter, kan du i stedet ta det som et kosttilskudd. På den måten får du også en større mengde curcumin, ettersom tilskuddene ofte lages med ekstrakt.

Før vi beskriver hvilke kosttilskudd du kan kjøpe gurkemeie i, vil vi bare nevne at du får enda mer ut av tilskuddet ved å spise paprika (som nevnt tidligere). Dermed, hvis det ikke allerede er pepper (piperine) i kosttilskuddet, kan du med fordel svelge noen korn av pepper samtidig.

Gurkemeie i pulverform

Gurkemeiepulver er kanskje ikke den mest åpenbare løsningen hvis du ikke liker smaken av gurkemeie. Pulveret må drikkes ofte, f.eks. og te, smoothie, juice el

Gurkemeiepiller

Den enkleste løsningen er å velge gurkemeiepiller / tabletter. Du kan lett svelge dem, og da slipper du å tenke på smaken.

Det er imidlertid bare en god løsning hvis du faktisk kan svelge piller. Hvis du ikke kan, bør du sannsynligvis velge et annet tilskudd med gurkemeie.

Gurkemeie skudd

I den grad begynner sunne skudd å bli populære. Det er også enkelt å ta et skudd på farta.

De fleste gurkemeiebilder inneholder også ingefær og andre sunne ingredienser, noe som gjør det til en åpenbar løsning for deg som ønsker en slags alt-i-ett-løsning.

Bivirkninger av gurkemeie

Du bør ikke være redd for gurkemeie-bivirkninger hvis du bare bruker litt i matlagingen din til daglig. Du må spise veldig store mengder gurkemeie for å oppleve bivirkninger.

Følgende bivirkninger er vanligst når du bruker for mye gurkemeie:

  • Kvalme
  • Oppkast
  • Diaré
  • Magesår

Du bør redusere mengden gurkemeie hvis du regelmessig opplever et eller flere av de ovennevnte problemene - hvis du opplever stort ubehag i magen, kan det være et tegn på magesår, og så bør du kontakte legen din.

Hvis du bruker gurkemejetilskudd, må du alltid holde deg til anbefalt inntak. Rådfør deg alltid med legen din.

Ofte stilte spørsmål

Gurkemeie er en rot som er veldig lik ingefær. Forskjellen ligger imidlertid i fargen, og da er den ikke så skarp i smaken. Gurkemeie har flere helsefremmende egenskaper. Les alt om fordelene her.

Kryddergurkemeie inneholder ikke så stor mengde curcumin, så du kan faktisk konsumere en del av den uten problemer. Hvis du bruker kosttilskudd, ikke spis mer enn anbefalt på pakken.

Gurkemeie har flere helsefremmende egenskaper, da det virker betennelsesdempende og er en antioksidant. F.eks. det styrker helse, hjerneaktivitet, hudtilstand og mer. Les mer i artikkelen.

Gurkemeie og curcumin er ikke en mirakelkur. Likevel, i flere tilfeller kan det hjelpe å bekjempe sykdommer i kroppen. Bli kjent med mer om hva krydderet faktisk kan bli kvitt her.