Blåbær - 6 gode grunner til å spise mer blåbær!

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022
Blåbær blir av mange beskrevet som supermat. Høy i antioksidanter, og et flott supplement for sunt vekttap.

Blåbær er en ekte supermat. Det er altså et bær som du med fordel kan innta som en del av ditt daglige kosthold.

I denne artikkelen vil vi guide deg til de største fordelene ved å spise blåbær. Og så kan du også bli klokere om hvilke arter som finnes og hva som skiller dem. F.eks. de har ikke alle samme farge kjøtt eller størrelse.

Vi gir deg også noen råd om hvilke oppskrifter du kan krydre med friske eller frosne blåbær.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er blåbær bra for?

Det er flere gode grunner til å gjøre blåbær til en vanlig del av kostholdet. F.eks. er de proppfulle av sunne næringsstoffer som kroppen trenger hvis den skal fungere optimalt. Det er også en mat med mye antioksidanter.

Antioksidanter hjelper til med å bryte ned frie radikaler i kroppen som ellers kan resultere i ulike sykdommer.

Kort sagt, blåbær er bra for deg.

Vil du vite mer om hva blåbær faktisk gjør for kroppen din? I så fall kan du lese avsnittene nedenfor, da vi her gir deg 6 fordeler med å spise blåbær.

1) Blåbær styrker helsen

La oss bare starte med en overordnet grunn til å spise blåbær: de har en positiv innvirkning på helsen din og din generelle helse. Så du kan på ingen måte gå galt i byen ved å spise blåbær.

Blåbær er bl.a. bidrar til å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang og bidrar til et velfungerende kardiovaskulært system. Avhengig av inntaket og den generelle helsen din, kan blåbær være til hjelp for å senke kolesterolnivået, regulere blodtrykket, forbedre produksjonen av endogene NOS og mer.

Blåbær inneholder mye vitamin C.

C-vitamin er en antioksidant, og det er nettopp dette vitaminet blant annet blåbær. inneholder en del av. Det er faktisk så mange som 44 mg C-vitamin i 100 gram blåbær.

C-vitamin har en spesiell effekt på kroppens immunsystem, så vel som for dannelsen av aminosyrer og hormonene noradrenalin og adrenalin.

Ved å bli god med vitamin C, gir du kroppen bedre forhold for å bekjempe virus og bakterier. Spesielt sitrusfrukter, grønne bladgrønnsaker og forskjellige bær, som blåbær og solbær, er gode kilder til vitamin C.

2) Blåbær kan bekjempe ulike sykdommer

Blåbær hjelper ikke bare kroppen din til å motstå sykdommer bedre. Faktisk kan bæret også føre til at kroppen din bedre kan bekjempe eksisterende sykdommer, inkludert kreft og hjerte- og karsykdommer.

Noen studier viser også at blåbær kan redusere betennelse i kroppen. I samme stil kan blåbær også bekjempe ømhet, f.eks. i forbindelse med hard trening, hvis tatt før trening.

Det er derfor et ekstremt effektivt bær du kan dra nytte av, uavhengig av din nåværende tilstand.

3) Blåbær reduserer tegn på aldring av huden

I tillegg til å bekjempe ulike former for betennelse og sykdommer i kroppen, kan blåbær også gjøre godt for huden din. Dette skyldes igjen mengden antioksidanter, inkludert fenoler og antocyaniner som finnes i blåbær.

Antioksidanter beskytter huden mot aldring og generell nedbrytning. Dette betyr at det kan ta lengre tid før huden din viser tegn på aldring hvis du sørger for å få en god mengde blåbær.

4) Blåbær er et godt middel i kampen mot diabetes

Hvis du har problemer med blodsukkeret, kan blåbær hjelpe deg bedre på veien. Studier har vist at blåbær er nyttige for å regulere blodsukkeret. Dette er fordi blåbær bidrar til å forbedre insulinfølsomheten, spesielt hos overvektige mennesker som er insulinresistente.

Vi kan derfor bare anbefale at du spiser godt med blåbær hvis du har diabetes eller er i fare.

5) Blåbær kan bidra til bedre hjerte- og hjernefunksjon

Vi har allerede vært litt inne på dette punktet, men det er tross alt en veldig stor fordel med å konsumere blåbær. Det lille blåbæret kan bidra til å forbedre både hjerte- og hjernefunksjon for mennesker.

Studier har vist at dette gjelder spesielt eldre, men yngre mennesker kan også ha nytte av å spise blåbær, da de også er kontraproduktive.

Vanlige blåbær, enten de vokser vilt i naturen eller er amerikanske blåbær, kan øke kognitiv funksjon. Som et resultat kan blåbær redusere risikoen for sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

I tillegg kan blåbær generelt også bidra til bedre hukommelse. Og så er det nettopp de tidligere nevnte fordelene i forhold til hjerte- og karsykdommer.

6) Blåbær kan forbedre synet

Blåbær gjør ikke mye hvis du allerede har en bygningsfeil osv. Det er dermed ikke en mirakelkur som kan gi deg et perfekt syn, selv om du spiser blåbær hver dag.

Blåbær kan imidlertid bidra til at du ikke forverrer synet ditt. Dette er egentlig de samme parametrene som står på spill igjen. Antioksidantene i blåbær kan forhindre skade på netthinnen ved å redusere mengden oksidanter i kroppen og bekjempe betennelse.

Noen påpeker til og med at antioksidanten anthocyanin fra blåbær kan beskytte øynene mot solens skadelige UV-stråler. Likevel vil vi ikke anbefale deg å se direkte opp mot solen selv om du spiser blåbær til daglig.

Næringsinnhold av blåbær

I tabellen nedenfor kan du se en oversikt over næringsinnholdet i blåbær. Tallene kommer fra DTU Food Institute og gjelder pr. 100 gram.

Vær oppmerksom på at figurene nedenfor er for rå blåbær. Det kan være en forskjell mellom rå og frosne blåbær.

Næringsinnhold pr 100 gram blåbær

Energi

219 kJ / 52 kcal

Protein

0,7 gram

Karbohydrat

10,4 gram

Kul

0,5 gram

Sukker

0 gram

Kostfiber

1,5 gram

Aske

0,2 gram

Tørrstoff

13,3 gram

Vann

86,7 gram

Vitamin A

1.08 RE

Vitamin B2 (riboflavin)

0,0300 mg

Vitamin B6

0,0600 mg

Vitamin C

44 mg

Niacin

0,400 mg

Natrium, Na

3 mg

Kalium, K

103 mg

Kalsium, Ca

15 mg

Magnesium, Mg

7 mg

Fosfor, P

9 mg

Jern, Fe

0,800 mg

Kobber, Cu

0,110 mg

Sink, Zn

0,1000 mg

Mangan, Mn

3,30 mg

Blåbær inneholder mer næringsstoffer enn det som er inkludert i tabellen, så tabellen over er bare et utvalg.

Velg mellom 3 forskjellige typer blåbær

Begrepet blåbær brukes om henholdsvis blåbær og familier Lyng og Bølles. Det betyr også at det finnes flere varianter av blåbær. I avsnittene nedenfor vil vi diskutere de tre vanligste i Danmark.

Blåbær er preget av sin blå farge. Noen er mørkere blå enn andre, noe som skyldes et høyere innhold av stoffet anthocyanin. Bærene vokser vanligvis på høye busker, vanligvis referert til som blåbærbusken, men det avhenger av sorten hvordan grenene og bladene er formet.

De fleste blåbær har en søt smak - med mindre de blir plukket for tidlig. De fleste blåbær i Danmark modnes og er i sesong mellom juli og oktober.

Vanlige blåbær / nordiske blåbær

Nordiske blåbær (vaccinium myrtillus) kalles også vanlige blåbær. Det er ofte slike blåbær som vokser vilt, og det er derfor de også kalles ville blåbær.

Akkurat denne typen blåbær skiller seg fra de to andre ved å være karakteristisk blå - både innvendig og utvendig. Så de har både blåskall og masse, noe som er litt forskjellig fra amerikanske blåbær.

Det betyr også at nordiske blåbær etterlater mye farge. F.eks. munnen din vil mest sannsynlig bli blå / lilla hvis du spiser nordiske blåbær. Samtidig vil de i den grad gi farge til en smoothie eller kake.

Villblåbær er mindre enn de amerikanske. Og så vokser de med takkede blader og kantede grener.

Amerikanske blåbær

Amerikanske blåbær (vaccinium corymbosum) er de vanligste blåbærene på det danske markedet. Dermed er det sannsynligvis disse du kjøper når du handler i supermarkedet. Denne typen blåbær inneholder en god mengde anthocyaniner, men ikke så mye som de ville blåbærene.

De er også mye større enn de andre varianter av blåbær, og det er derfor de noen ganger kalles storfruktede blåbær. Amerikanske blåbær er neppe så blå i kjøttet som ville blåbær. I stedet har de lett kjøtt, som kan være enten hvitt, grønt eller blåaktig. De har også et hardere skall.

Mosepære

Det siste utvalget av blåbær du kan spise er marshmallows (vaccinium uliginosum). Du kan plukke bærene i den nordiske naturen, og det er derfor de ofte forveksles med ville blåbær.

Forskjellen mellom myrløk og ville blåbær er at myrpærer heller ikke har blått kjøtt. På dette tidspunktet minner bæren mer om de amerikanske blåbærene.

Moseløk er større enn ville blåbær, men mindre enn amerikanske blåbær. I tillegg smaker de ikke like mye i forhold til de andre blåbærsortene.

Finn gode oppskrifter med blåbær

Du kan lage alle slags deilige retter med blåbær. Og vi snakker ikke bare om kaker. For selv om det er opplagt å lage forskjellige kaker, f.eks. pai, muffins, pannekaker, ostekake etc. med blåbær, så kan du også enkelt lage ekte middagsretter med de sunne bærene.

Blåbær er f.eks. åpenbart å ha i en salat som skal være litt frisk, i en kald bolle eller hva med å lage en blåbærkompott? Det er bare deg selv som setter grensene for hva blåbær kan brukes til.

Du trenger ikke tenke så mye på hvilken type blåbær du bruker til matlaging - og heller ikke om bærene er frosne eller ikke. Innholdet i blåbærene er stort sett det samme, uavhengig av hvilken type blåbær du bruker.

Hvis du bare har tilgang til de ville blåbærene, som myrblåbær eller nordiske blåbær, kan du enkelt bruke dem i stedet for å kjøpe amerikanske blåbær. Utenom sesongen, vær imidlertid forberedt på at du kanskje ikke kan få blåbærene dine helt friske.

Endrer smaken fra ferske til frosne blåbær

Umiddelbart vil det ikke være stor forskjell i smak fra frossen til fersk blåbær. Bærene smaker altså så søte, uansett om de har vært frossen og lagret i flere måneder eller spist ferske fra hagen / shopping.

Du bør heller ikke være redd for at bæret mister vitaminer og andre næringsstoffer. Hvis de er frosset i ett år, har de "bare" mistet 10 prosent av f.eks. vitamin A. Blåbærene forblir derfor deilige og sunne, uansett hvordan du velger å lagre og lage dem.

Ofte stilte spørsmål

Det er sunt å spise blåbær. Dette er fordi de blå bærene har en positiv effekt på kroppen din og immunforsvaret. Blåbær hjelper bl.a. i å bekjempe sykdommer, betennelser og sikre bedre helse.

Det er mange forskjellige blåbær. I Danmark spiser vi først og fremst amerikanske blåbær (de i butikkene), i tillegg til nordiske blåbær og myrløk, som begge vokser vilt. Alle disse blåbærene er sunne.

Blåbær er sunne, men det er derfor ingen grunn til å overdrive inntaket. Du kan med fordel spise en håndfull blåbær om dagen eller litt mer. Men ikke spis blåbær til alle måltider.

Blåbær kan også gjøre underverker for huden din. F.eks. bæret vil kunne redusere aldringstegn da det reduserer frie radikaler i kropp og hud. Så er det bare å spise disse bærene!