Unngå B12-mangel og hold deg til prinsippene dine

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 15. feb 2022

Hvis du er vegetarianer eller veganer, har du sannsynligvis hørt det mange ganger før. At du ikke får riktig kosthold. At du ikke får de riktige mineralene eller vitaminene. At du ikke får i deg nok protein.

Dette er ikke sant. Du kan få så mange næringsstoffer som alle andre , selv om tallerkenen din er fylt med grønne blader.

Nesten - Bortsett fra én ting: vitamin B12.

Mange vegetarianere og veganere opplever B12-mangel fordi de ikke spiser kjøtt. Heldigvis er det imidlertid en vei rundt dette.

I denne guiden vil du lære:

 • Hva kroppen din bruker B12 til
 • Hvordan oppdage B12-mangelsymptomer
 • Hvor mye vitamin B12 trenger du
 • Og hvordan få vitamin B12 selv om du ikke spiser kjøtt
Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Så hva er egentlig B12?

B12 er et vitamin, som er helt essensielt for kroppen.

Vitaminer er små kjemikalier som kroppen trenger for å holde seg hydrert. Hver skapning på jorden trenger forskjellige vitaminer, men de kommer ikke av seg selv. Mange av vitaminene vi har for å få gjennom kostholdet.

Funksjonen til vitamin B12 i kroppen er å skape DNA og røde blodlegemer . Litt som jern (som du også liker å mangle) . Problemet er bare at kroppen ikke kan produsere B12. Den eneste måten du får dette inn i kroppen din er ved å spise mat som inneholder B12.

Hvor får vi vitamin B12 fra?

Det er her problemet for mange mennesker oppstår.

Vitamin B12 finnes bare i mat som kommer fra dyr. Så kjøtt.

Dette gjelder imidlertid også animalske produkter som egg, fisk, fjærfe og meieriprodukter.

Så hva gjør du hvis du er vegetarianer eller veganer? Hvis du har valgt animalske produkter fra på grunn av dyrevelferd, for miljøet, fordi det føles bedre i kroppen eller på grunn av en hel fjerde ting? Hva gjør du hvis du er en av de rundt 230 000 danskene som lever vegetar ?

Hvis du ikke spiser kjøtt i det hele tatt, vil du til slutt lide av B12-mangel. Og det kan ha noen dårlige konsekvenser.

Hvem er berørt av B12-mangel?

Både i utviklings- og utviklingsland oppleves B12-mangel. Det kan skyldes underernæring, men det er også hovedsakelig på grunn av dietter som forbyder animalske produkter.

I USA rapporteres hele 2,4% av B12-mangel blant befolkningen , og opptil 20% blant eldre i Storbritannia. I Danmark er det mye som tyder på at rundt 15% av de eldre lider av B12-mangel.

Det at det sees spesielt blant eldre mennesker skyldes at jo eldre kroppen blir, jo vanskeligere er det å absorbere vitaminer. I tillegg kan forskjellige sykdommer også føre til B12-mangel.

Imidlertid er en diett som ekskluderer animalske produkter den største skyldige.

Kan du oppdage B12-mangelsymptomer?

Det kan være vanskelig å oppdage B12-mangelsymptomer helt i starten. Det er først når denne mangelen utvikler seg til det som kalles "anemi" at symptomene begynner å dukke opp. Dette er fordi tilstanden sakte fører til lavere blodprosent i kroppen

Hvis det går helt galt, kan disse B12-mangelsymptomene oppdages:

  • Tretthet : Både utmattelse og hvis du føler deg litt sliten i hodet. Noe som kanskje også er det vanskeligste symptomet å få øye på. Hvis du føler deg trøtt, selv etter mange timers søvn, er det et tegn på at de røde blodcellene ikke sendes ordentlig rundt kroppen.
  • Du gisper etter pusten : Hvis bare å gå opp trapper gir deg pusteproblemer, kan det være et tegn på at kroppen din ikke sender nok oksygen rundt kroppen.
  • Blekhet : Hvis du ikke får nok blod sendt rundt kroppen din, vil du se mer blek ut enn vanlig. Sjekk spesielt rundt lepper og øyne.
  • Tungen din føles merkelig glatt : Det høres litt lunefullt ut, men det er sant nok nå. Hvis tungen ikke får nok oksygen, kan det føles sår eller merkelig glatt. Dette er fordi de små "prikkene" på tungen forsvinner. Og det kan ende med at all maten du stapper i munnen din, smaker ganske likt.
  • En merkelig kriblende følelse : Hvis du føler at det er en svak strøm i kroppen din, kan det være fordi du har et lavt oksygenivå i kroppen.
  • Øynene dine er irriterende: Hvis synet ditt blir litt uskarpt. Hvis du ser dobbelt ut. Eller hvis lys irriterer deg. Alt dette kan være fordi det har vært skade på nervesystemet. Dette er imidlertid bare i verste fall.
  • Gangproblemer : Dette kan skyldes problemer med nervesystemet. Dette er imidlertid også et tegn på at du må gjøre noe med problemet raskt.

Så mye vitamin B12 du trenger

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye vitamin B12 kroppen din trenger. Det avhenger mye av alder, helse og spisevaner.

Imidlertid er det noen standarder du kan følge som utgangspunkt:

 • Babyer mellom 7 og 12 måneder trenger 0,5 mikrogram vitamin B12
 • Barn mellom 1 og 3 år trenger 0,9 mikrogram vitamin B12
 • Barn mellom 4 og 8 år trenger 1,2 mikrogram vitamin B12
 • Ungdom mellom 9 og 13 år trenger 1,8 mikrogram vitamin B12
 • Tenåringer mellom 14 og 18 år trenger 2,4 mikrogram vitamin B12
 • Voksne over 19 trenger 2,4 mikrogram vitamin B12 - men gravide trenger 2,6 og ammende kvinner trenger 2,8 mikrogram vitamin B12 om dagen

Hvordan behandles for B12-mangel

Hvis du ikke får i deg nok vitamin B12, eller hvis du har problemer med å absorbere det, kan det hende du trenger litt mer drastiske tiltak.

Men det er bare hvis din mangel utvikler seg til såkalt anemi.

Du kan gå til legen din og få en diagnose. Da vil legen mest sannsynlig gi deg noen konsentrerte bilder av vitamin B12, og etter dette må du ta B12-tilskudd på daglig basis.

Må det gå så galt?

Nei ikke i det hele tatt.

Og heldigvis er det den lyse siden av B12-mangel. Det er ikke så vanskelig å komme forbi.

Du har to valg. Den ene er å spise mer kjøtt, fisk og meieriprodukter. Men hvis du av en eller annen grunn har valgt disse fra, så ikke bekymre deg.

Du kan også enkelt ta B12 kosttilskudd hver dag. Du kan ta den i en konsentrert dose, eller du kan ta et helt normalt multivitamin, som skal inneholde riktig mengde vitamin B12.

På den måten trenger du ikke å gi opp prinsippene dine selv om du lider av B12-mangel.

Lær mer om det sunne livet på Arono

Hvis du vil vite mer om hvordan du får de riktige vitaminene og mineralene fra kostholdet ditt, kan du lese videre på Arono.dk. Her finner du mange artikler og guider som vil hjelpe deg til et sunt liv med god balanse. Du kan også raskt og enkelt lage deg selv som bruker, og da vil appen vår skreddersy den perfekte diettplanen for deg, slik at du kan oppnå dine personlige mål. På den måten unngår du B12-mangel mens du holder deg til prinsippene dine.

Få en gratis personlig diettplan!

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis.

Ønsker du å oppnå varig vekttap? Klikk nedenfor og få en diettplan.

Få din personlige diettplan

Prøv vår nye app

Få en 14-dagers personlig diettplan gratis!

Få din personlige diettplan