Sunn middag for vekttap - 5 oppskrifter for kalorimiddag

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 28. jun 2022
Sunn middag for vekttap

I en travel hverdag kan det være en utfordring å alltid sette sammen kalorifattige oppskrifter til middag, som også er velsmakende. Med litt hjelp vil du imidlertid raskt oppdage at det finnes nok av deilige retter som både er enkle og som hjelper deg med å oppnå det vekttapet du ønsker.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Færre kalorier, mer god samvittighet

De fleste vet at hvis du ønsker å gå ned i vekt, handler det først og fremst om å innta færre kalorier. Du bør heller spise deg mett i deilige sunne retter som fyller magen med god samvittighet.

Kostholdsmat høres kanskje kjedelig ut, men det trenger ikke å være det. Les her og få inspirasjon til enkle sunne retter og deilige oppskrifter som passer perfekt til middagen din.

Unngå slanking

Slanking er noe mange forbinder med sult, kjedelige måltider og psykiske problemer. Ofte fungerer de heller ikke – Du gir opp halvveis fordi det rett og slett er for tungvint og surt. Når man hopper av en kur, svinger vekten ofte igjen umiddelbart.

Det er en livsstil

For både helsen og vekten din vil du i stedet få mye mer ut av å lære deg mange oppskrifter på deilig diettmat slik at du kan leve sunnere hele året.

Det kreves en livsstilsendring for å opprettholde et vekttap, men det handler mest om å spise sunnere, unngå for mange kalorier fra kake og tunge karbohydrater, og heller bruke sunne middager med grønn og fettfattig mat som utgangspunkt for din nye sunne livsstil.

Det finnes mange oppskrifter på smakfulle middags- og lunsjretter som er enkle å gå til.

Nøkkelen til vekttap ligger i å spise sunt og variert – og bli mett.

Et permanent vekttap betyr ikke at du må legge deg sulten. Tvert imot.

I stedet avlede tankene dine til gode ting i livet, som å spise sunn mat og aldri hoppe over måltider. Når du hopper over måltider og blir veldig sulten, kan du lett oppleve et fall i blodsukkeret. Det kan øke sukkersuget og du får lyst til å kaste deg over tunge pastaretter, kaker og annen kaloririk mat.

Hold blodsukkeret i balanse

Holder du blodsukkeret i balanse kan du bedre kontrollere sukkersuget, og hvis behovet oppstår for snacks, ha søt og saftig frukt for hånden, spis favorittgrønnsakene dine og gi nøtter og korn som får all råmat til å knaser fint.

Sørg for at måltidene dine er sunne, kalorifattige og varierte. På den måten vil dine behov for langsomme karbohydrater, protein, kostfiber, sunt fett og vitaminer og mineraler bli dekket.

Vi har satt sammen 5 sunne oppskrifter på kaloririke middager som enkelt kan bli dine nye favoritter.

Lavkalorioppskrifter til middagen din

Oppskriftene nedenfor er alle på enkle kaloriretter. De fokuserer på å bruke ulike typer grønnsaker slik at du får en sunn variasjon i middagen. Grønnsakene må være i sesong da de gir mest næring til deg og kroppen din.

Du får også noen forslag til ulike proteinkilder; kikerter, bønner, fisk og kylling, samt nye veier til det sunne fettet fra f.eks fisk og avokado.

Det er også alltid lurt å lage litt større porsjoner så du har litt til overs til lett snacks i tilfelle sulten skulle melde seg.

God appetitt!

Middelhavsmakrell

Middelhavsmakrell er en fristende vakker rett som fyller deg med næring og sunne fiskeoljer. Det er en skikkelig sommerrett som du enkelt kan servere gjester, og som også gjør seg godt servert både varm og kald.

Makrell inneholder både karbohydrater, proteiner og mye sunt fett som gir god smak og en behagelig metthetsfølelse. Når du lager din egen tomatsaus av solmodne cherrytomater, hvitløkoliven og kapers, får du ikke bare en syrlig og frisk smak som komplementerer den fete fisken. Alle ingrediensene gir mye viktig kostfiber, vitaminer og antioksidanter tilsatt middagen din.

Makrell i middelhavsstil

Makrell i middelhavsstil

  • Stats Chart 266 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 2 Personer
Ingredienser
  • 1,25 ss olivenolje
  • 2 fett hvitløk, finhakket
  • 1,5 dl grønn oliven
  • 1 ss kapers, hakket
  • 0,5 ts rød chili, i skiver
  • 1,5 dl cherrytomat, halve
  • 1,25 stk makrellfilet
  • 0,5 ss sitronsaft
  • 0,5 ts sitronskall
Instruksjoner
  1. Varm olivenoljen i en panne på middels høy varme. Tilsett hvitløk, oliven og kapers. Stek til hvitløkskantene begynner å bli brune.
  2. Rør chili i. Tilsett tomat og stek i ca 10 minutter. Fjern fra varme. Varm en smijernspanne over middels høy varme.
  3. Pensle makrellen med olivenolje og dryss over salt og pepper. Grill fisken i 5-6 minutter på hver side. Server makrellen på bunn av tomatsaus. Værsågod!

Falafelsalat med hummus

Falafel faller i de flestes smak, både barn og voksne, og er lettere å lage enn du tror. Falafel og hummus er begge laget på kikerter som er sprudlende av protein og gir deg en skikkelig god og sunn metthetsfølelse. Kikerter inneholder kun litt fett og en god mengde kostfiber som holder blodsukkeret stabilt.

Denne falafelretten spises på en bunn av frisk rødkålsalat, som er en eminent kilde til antioksidanter og både k- og c-vitaminer. Blandet med søte ertespirer og friske tomater, toppet salaten med hummus og friske urter. Urter gir både retten et fint uttrykk, popper inn smaken og gir ekstra vitaminer og mineraler.

Denne vakre salaten kan enkelt brukes til andre retter, for eksempel med kylling eller ferske reker, eller nytes i seg selv. Hvis hummus ikke er noe for deg, legg til ekstra avokado.

Avokado er med sin fedme et godt og sunt alternativ til majones og dressing.

Falafelsalat med hummus

Falafelsalat med hummus

  • Stats Chart 285 Kalorier
  • Time 15 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 2 fett hvitløk, finhakket
  • 0,5 stk sjalottløk, finhakket
  • 1 ss persille, hakket
  • 0,5 ts spisskummenpulver
  • 0,5 ts koriander pulver
  • 1 ss mel, fullkorn
  • 1 ss olivenolje
  • 0,5 fett hvitløk, finhakket
  • 0,25 dl olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,5 ts spisskummenpulver
  • 0,5 stk avokado, i skiver
  • 1,25 dl tomat, hakket
  • 1,25 dl ertespire
  • 0,75 dl selleristilk, hakket
  • 1 stk sitronskiver
Instruksjoner
  1. Tilsett kikerter, hvitløk, sjalottløk, persille, spisskummen, koriander og mel i en foodprosessor. Smak til med salt og pepper.
  2. Bland til blandingen er en tykk grøt. Form små biffer. Varm olje i en non-stick panne. Stek falafelbiffene til de er gyldne. Legg dem på en tallerken.
  3. Tilsett kikerter, hvitløk, olivenolje, sitronsaft, spisskummen og salt i en foodprosessor.
  4. Bland til ensartet. Tilsett vann til hummusen har ønsket konsistens.
  5. Ta en bolle og ordne kål, avokado, tomat, ertespire, selleri og falafel.
  6. Hell litt hummus på. Server med sitronbåter. Værsågod!

Vietnamesisk kålsalat

Det vietnamesiske kjøkkenet er en av danskenes favoritter, og det er ikke uten grunn. I Vietnam er kostholdet variert, alltid ferske råvarer, mye grønnsaker og man gjør generelt en dyd ut av å spise sunt – uten å gå på kompromiss med smaken!

Oppskriften på denne vietnamesiske kålsalaten med både kylling, peanøtter og fersk mynte, inneholder få kalorier. Det er en av de beste oppskriftene når du ønsker å gå ned i vekt, men elsker mat med mye smak, som samtidig metter.

Kylling er magert, men dekker proteinbehovet fullt ut og bidrar fint til en god metthetsfølelse. Salaten består av finhakkede gulrøtter, kål og vårløk, og gir deg sunne og langsomme karbohydrater som gjør deg mett lenger. Salaten gjøres om til en krydret marinade som til tross for litt sukker ellers ikke er fetende. Fiskesaus, riseddik og lime gir en ekte umamismak som gjør hver bit til en sann nytelse.

Vær raus med mynte og hakkede peanøtter, og ta en porsjon til!

Vietnamesisk kålsalat

Vietnamesisk kålsalat

  • Stats Chart 211 Kalorier
  • Time 15 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 2,5 stk kyllingbryst, i skiver
  • 5,75 dl kål, strimlet
  • 2,5 stk vårløk, hakket
  • 3,25 stk gulrot, strimlet
  • 2,5 ss limejuice
  • 1,5 ss fiskesaus
  • 0,75 ss sukker
  • 0,75 ss riseddik
  • 2,5 ss peanøtter, hakket
  • 0,5 dl mynte, hakket
Instruksjoner
  1. Varm oljen i en kjele på middels høy varme. Stek kyllingen i 4-5 minutter på hver side. Ta den av varmen og skjær den i strimler.
  2. Ta en bolle og bland kylling, kål, vårløk og gulrot.
  3. I en liten bolle, visp limejuice, fiskesaus, sukker og eddik sammen til sukkeret er oppløst.
  4. Hell dressingen over salaten og vend. Pynt med peanøtter og mynte. Værsågod!

Bakt fylt aubergine

Oppskriften på bakt fylt aubergine med kalkunbacon og speilegg på toppen, både høres ut og ser litt ut som en kaloribombe. I denne retten er imidlertid kaloriene få, selv om metthetsfølelsen er stor. Det vil være en av de sunne oppskriftene du kommer tilbake til igjen og igjen.

Aubergine i seg selv er en kaloririk grønnsak som gir god fylde og tekstur i mange varme retter. Blandet med løk, egg, kalkunbacon med lavt fettinnhold og smeltet cheddarost, vil du tilfredsstille suget etter fet mat, uten egentlig å være usunn. Oppskrifter hvor du kan bake i ovn i stedet for å steke på panne er ofte å foretrekke når du skal ned i vekt, da du minimerer innholdet av stekefett.

Med skiver av tomat og et speilegg på toppen får du en deilig rett med sunne ingredienser, sunt fett, og en god mengde protein.

Ren koselig middag!

Bakt fylt aubergine

Bakt fylt aubergine

  • Stats Chart 200 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 3 stk aubergine, halve
  • 3 stk kalkunbacon, hakket
  • 0,5 dl cheddar, revet
  • 0,75 stk løk, hakket
  • 1,5 fett hvitløk, finhakket
  • 1,5 ts limejuice
  • 1,5 stk tomat, i skiver
  • 6 stk egg
  • 0,25 ts salt
Instruksjoner
  1. Forvarm ovnen til 175 °C. Skjær auberginen i to på langs og hul dem ut; la det være nok til at den beholder formen når den stekes.
  2. Kok den uthulede auberginen i ca 10-12 minutter; tømme den. Ta en bolle og rør kokt aubergine, bacon, ost, løk og hvitløk sammen.
  3. Fyll de halve auberginene med blandingen. Legg egg og tomatskiver på toppen.
  4. Legg auberginene på en stekeplate smurt med olje. Stek i ovnen i 50 minutter. Værsågod!

Sandwich med røkelaks

Denne oppskriften på røkelaksesandwich er en fristende klassiker til middagen din.

Det er både enkelt, raskt og deilig. Og så er det en oppskrift hvor kaloriene er få.

En deilig fullkorns ciabattabolle inneholder de sunne og ettertraktede kostfibrene og metter enormt. Velger du en bolle med ekstra frø, kan du også nyte enda flere sunne oljer.

Det er en god idé å inkludere røkelaks som en vanlig del av kostholdet ditt. Laks er bra for både hjertet og hjernen, siden den er full av viktige omega3-fettsyrer – essensielle for en balansert kropp. Du får også kroppens behov for protein og sunt fett.

Ruccolasalat er ikke for alle, men liker du det er det bare å fylle. Rucola er full av viktige mineraler som kan redusere risikoen for livsstilssykdommer. Alternativt kan du heller fylle bollen med grønnsaker som asparges, eller fersk spinat, som også passer godt til laks og litt majones.

Smørbrød med røkt laks

Smørbrød med røkt laks

  • Stats Chart 248 Kalorier
  • Time 10 Minuter
  • Person 4 Personer
Ingredienser
  • 0,5 dl majones
  • 2 stk rundstykker, fullkorn, ristet
  • 6 stk røkt laks, i skiver
  • 0,5 stk tomat, i skiver
  • 0,25 stk rødløk, i skiver
  • 1,25 dl ruccola
Instruksjoner
  1. Skjær ciabattabrødet over på midten og rist det lett på varm panne i ca. 15 sek. Fordel majones på begge halvdelene.
  2. Legg røkelaks, tomater, rødløk og en håndfull ruccola på den ene halvdelen av ciabattabrødet.
  3. Legg den andre halvdelen på toppen. Skjær brødet i to og server. Nydelig!

God appetitt!

Få hjelp til å legge en diettplan – For helsen din

Har du problemer med å komme i gang med et sunt kosthold, eller med å holde vekten, så er du ikke alene. Det krever både et oppgjør med gamle vaner, og inngrodde mønstre for å finne veien til en sunn livsstil som kan vare.

Hvis matlaging ikke er din kjernekompetanse, kan det være til stor hjelp å ha en kostholdsplan fylt med deilig mat. På den måten får du både oppskrifter på kaloripakke lunsj og middag, samt inspirasjon til smakfulle retter som er tilpasset dine behov og som kan inngå i kostholdet i fremtiden.