Rosacea diett: Her er kostholdstipsene du bør følge

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 22. jun 2022

Rosacea er en vanlig og kronisk betennelsestilstand i ansiktshuden og rundt øynene.

Rosacea rammer ca 5 % av den danske befolkningen, og viser seg ved rødhet og hevelse i ansiktet. Det ses oftere hos kvinner enn hos menn, og symptomene vil variere fra person til person.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Hva er rosacea?

Bindevevscellene rundt våre små blodårer, inneholder små korn, eller granulat. Disse kornene inneholder heparin og histamin, som utvider blodårene og hindrer blodet i å koagulere.

Hos personer med rosacea finner man en økt mengde av disse bindevevscellene – også kalt mastceller.

Mastcellene, eller bindevevscellene, skaper en immunrespons i kroppen som øker betennelser og betennelser i huden.

Hvordan ser rosacea ut?

Et rosacea-utbrudd får ansiktet til å rødme, med mer eller mindre fremtredende blodårer i ansiktshuden. Det får ofte huden til å virke litt fortykket, og noen ganger vil det følge små kuler som gir kribling og prikking i hudoverflaten. Det kan være litt som akne.

Rosacea kan komme og gå i ulike stadier, og kan vare fra noen uker til – i sjeldnere tilfeller flere måneder, hvoretter den vil forsvinne og komme tilbake igjen.

Hvorfor får du rosacea?

Man vet ikke sikkert hvorfor noen får rosacea og andre ikke.

Noen antyder at det kan være arvelig, altså genetisk, mens andre mener at sterk eksponering for sollys kan forårsake rosacea.

Det er også mye som tyder på at stress og generell uro kan forverre symptomene og utløse et utbrudd.

Rosacea kan oppstå plutselig og de første symptomene kan utløses av visse matvarer som utløser den type hudsykdom rosacea er.

Så det er viktig å vite hvilke matvarer man bør holde seg unna og hvilke som har en gunstig effekt på rosacea.

Gå til legen først

Det er viktig at du går til hudlege hvis du mistenker at du har rosacea. En hudlege vil stille diagnosen etter å ha undersøkt huden og øynene dine.

Det er hudlegenes oppgave å stille diagnoser og hjelpe deg med å få den beste behandlingen slik at du unngår å forverre plagen din ved å feilbehandle den.

Hva kan jeg gjøre for å holde rosacea unna?

Det finnes ingen reell kur mot rosacea, og med mindre du har en reseptbelagt krem til behandling, bør du i stedet avstå fra å eksperimentere med ulike kremer som kan forverre sykdommen.

I stedet kan du spise en bestemt type mat, som vil bidra til å holde rødheten på et lavt nivå, og gjøre andre symptomer så milde som mulig.

Hos noen pasienter kan riktig kosthold til og med holde rosacea i sjakk.

Les videre her og finn ut nøyaktig hvilke matvarer du bør holde deg unna, hvilke du bør sørge for å få i deg i rikelige mengder, samt hva som er ny forskning på området.

Rosacea kostholdsråd

Det er mange holdninger til rosacea og matvarer, og du har kanskje til og med lagt merke til at enkelte typer matvarer kan gi deg et utbrudd.

For mange er det for eksempel en klar sammenheng mellom sterk mat og rødvin og et utbrudd av rosacea.

Begge gir rask varme, hevelse og rødhet i huden, så du vet at du må avstå fra å konsumere.

Heldigvis finnes det også mange matvarer som vil bidra til å holde nye utbrudd i sjakk, og få huden til å fremstå sunnere, og generelt gi deg et bedre overskudd i hverdagen.

Spis anti-inflammatorisk diett

Det er mye forskning som tyder på at å følge en antiinflammatorisk diettplan har en gunstig effekt på de fleste utbrudd.

Siden vi har å gjøre med en betennelse i huden din, er det fornuftig at et alkalisk og anti-inflammatorisk kosthold vil ha effekt.

De bidrar til å redusere betennelse og kanskje til og med holde sykdommen i sjakk.

Det er generelt store fordeler for helsen din ved å spise betennelsesdempende, men hvis du har rosacea må du være oppmerksom på visse matvarer.

Noen matvarer, kjent for sin anti-inflammatoriske effekt, er faktisk også kjent for å forårsake utbrudd av rosacea.

Hvitløk og ingefær, og spesielt tomater, som ofte brukes som smakstilsetning, er betennelsesdempende, men inneholder andre stoffer som ikke er bra for rosacea.

I stedet for å berolige huden, vil disse matvarene få ansiktet ditt til å rødme, forårsake hevelse og provosere irritasjon.

Les mer om hvilke antiinflammatoriske produkter du bør unngå og hvorfor, nedenfor.

Rosacea og alkalisk mat

Et alkalisk kosthold bidrar til å redusere betennelser i kroppen, og er derfor en del av det anbefalte kostholdet for å behandle rosacea.

Alkalisk mat og anti-inflammatorisk diett er veldig like.

Med alkaliske dietter kan du være spesielt oppmerksom på de sterkt basedannende matvarene som agurk, spinat og brokkoli, mens mye forskning tyder på at du bør holde deg unna visse alkaliske matvarer som samtidig forverrer rosacea.

Dette inkluderer løk, bønner og sitron.

Hvilken mat bør du IKKE spise hvis du lider av rosacea (inflammatorisk mat)

Animalske og bearbeidede produkter:

 • Sukker, kaker, bakverk og chips
 • Hvite karbohydrater
 • Biff som inneholder transfettsyrer
 • Meieriprodukter inkludert ost
 • Egg
 • Eddik
 • Sjokolade
 • Kaffe

Grønn

 • Sitroner, appelsiner og andre sitrusfrukter
 • Tomat
 • Grønne bønner
 • Løk
 • Noen rotgrønnsaker som poteter og rødbeter.
 • Belgvekster

Sterke krydder som;

 • Chile
 • Spisskummen
 • Ingefær
 • Svart pepper.
 • Ingen krydret mat, varm drikke eller alkohol

Når du drikker varm drikke gjelder dette både te og kaffe, da åpner du blodårene i ansiktet, og gir gode forutsetninger for en oppblussing.

Det samme gjelder når du drikker alkohol og spiser sterk mat som gjør at du svetter og utløser betennelser i huden.

Anti-inflammatorisk mat å unngå ved rosacea!

Enkelte matvarer er spesielt kjent for sin betennelsesdempende effekt, men hvis du lider av rosacea, er det visse matvarer du fortsatt må gå langt rundt.

Mange overser lett dette faktum med de betennelsesdempende kostholdsrådene, og ender dermed opp med å forverre symptomene i huden, i stedet for det motsatte.

Ta nå tomater som er svært anti-inflammatoriske. Tomater, i den rå versjonen, inneholder også histamin, som får blodårene til å utvide seg og kan forårsake et utbrudd.

Det samme gjelder et bredt utvalg av belgfrukter som grønne bønner og erter, samt sjokolade og nøtter.

For noen pasienter som lider av rosacea har det vist seg at tomat i varmebehandlet utgave ikke har samme voldsomme effekt, og kanskje derfor i moderate mengder godt kan inngå i kostholdet ditt.

Den beste dietten for rosacea-symptomer

Fet fisk:

 • Sild
 • Laks
 • Makrell
 • Sardiner

Vegetabilske oljer - som er gode kilder til omega 3:

 • Oliven olje
 • Linfrøolje
 • Mandel olje
 • Kokosolje
 •  

Grønn:

 • Asparges
 • Gulrøtter
 • rød paprika
 • Søtpoteter
 • Blomkål

Frukt:

 • Melon
 • Mango
 • Papaya

Bær som kan redusere rødhet:

 • Blåbær
 • kirsebær
 • bjørnebær

Krydder som kan virke beroligende på betennelser og betennelser;

 1. Koriander
 2. Kardemomme
 3. Safran

Gi rikelig med omega 3 i tillegg til mye grønnsaker

Et kosthold rikt på omega 3, samt mye anti-inflammatorisk grønt vil både lette betennelsen og dermed symptomene, men det vil også holde deg frisk og frisk.

Det er faktisk ikke bare for mennesker. som lider av hudsykdommer at det har en gunstig effekt – Det har en gunstig effekt for oss alle når vi holder kroppen fri for betennelsestilstander.

Omega 3 holder også hjernen skarp, og store mengder grønnsaker vil gi deg bedre velvære, noe som vil gi bedre søvn og generelt mer energi.

Kylling og fisk

Alle typer matvarer som virker avkjølende på kroppen vil redusere en betennelsestilstand.

Du har dermed grunnlag for å lindre mange typer hudsykdommer og ubehag i kroppen.

Kylling og fisk har begge et lavt fettinnhold og bidrar derfor til å holde kroppen i god form og er derfor det beste alternativet til rødt kjøtt og kjøttkaker.

Et fiberrikt kosthold er en god kur mot rosacea

Fiber er nødvendig for å opprettholde god fordøyelse og er på den måten, og bidrar til å eliminere avfallsstoffer og giftstoffer fra kroppen. Fibrøs mat inkluderer; Brun ris, quinoa, pasta og alle typer fullkorn

Så sørg for at du får i deg rikelig med brun ris og andre godsaker mens du spiser ut av hudproblemene dine.

Rosacea og probiotika

De siste årene forskes det mer og mer på bakteriene i tarmsystemet og deres innvirkning på ulike sykdommer. Dette gjelder både psykiske og fysiske sykdommer, så vel som vårt velvære generelt.

Det snakkes om at tarmfloraen vår styrer hele kroppen. Floraen har innvirkning på immunsystemet og hvordan det reagerer på ulike angrep.

Probiotika er kjent for å ha svært god effekt på tarmfloraen vår og det er derfor viktig å snakke om, også i forhold til rosacea.

Probiotika tas som tilskudd i en periode – for eksempel 30 dager, og skal inneholde de to bakteriestammene; Lactobacillus og Bifidobacterium eller L Plantarum for å behandle rosacea og redusere betennelse.

Disse melkesyrebakteriene bidrar til å forsyne huden din med fett, vitaminer og mineraler som danner grunnlaget for hudens egen barriere.

I tillegg, gjennom tarmsystemet ditt, vil de hjelpe huden din med å bekjempe bakterier og sopp.

Spis probiotisk

Kål – spesielt fermentert kål, er en super kilde til melkesyrebakterier og andre godsaker.

Kål er også lastet med B-vitaminer.

Vitamin B er viktig for sunn hud, og vil også gi deg avgiftende svovelforbindelser som hjelper kroppen din med å rense seg for giftstoffer, samt antioksidanter som kan beskytte huden mot betennelse.

Ofte stilte spørsmål

Rosacea som sådan kan ikke gå over, men du kan lindre symptomene ved å leve etter spesielle kostholdsråd.

Man vet ikke sikkert hva som forårsaker rosacea, men mye tyder på at store mengder sollys og inflammatorisk mat kan forverre hudsykdommen.