Lichen Sclerosus diett - Variert kosthold kan redusere symptomene

Skrevet av Anne Christensen
Kostholdsekspert 28. jun 2022
Lichen Sclerosus Diet - Variert kosthold kan redusere symptomene

Lichen Sclerosus er en autoimmun hudlidelse som er både plagsom og invalidiserende. Det finnes ingen kur eller medisiner som helt kan eliminere lidelsen, men det finnes tiltak som kan lindre eller redusere symptomene på lidelsen. Kostholdsendringer er et av tiltakene som har vist seg å redusere symptomene på sykdom.

Felles for autoimmune sykdommer som Lichen Sclerosus er at det kan være vanskelig å gi riktig behandling og det kan ofte være livslange lidelser. De fleste vil kreve en viss grad av medisinsk påvirkning. Noen avtar med alderen ettersom hormonnivået i kroppen synker, andre vil påvirke kroppen gjennom hele livet. Slike lidelser kan kalles kronisk sykdom.

De aller fleste kroniske sykdommer er kroniske fordi det er begrensede behandlingstilbud og fordi det mangler kunnskap på området. Dermed kan fremtiden muligens bringe helbredelse til Lichen Sclerosus. Inntil da må livsstil og næringsinntak være i fokus, for å komme så tett på en lidelsesfri hverdag som mulig. Mye kronisk sykdom kan lindres med mer enn medisiner. Matinntaket og livsstilen vår har mye å si for utviklingen og virkningen av autoimmune sykdommer.

Gå lett ned i vekt
Skreddersydd diettplan

Vil du gå ned noen kilo? Med Arono får du den mest effektive guiden til vekttap. En diettplan er skreddersydd for deg og 1000+ sunne oppskrifter sikrer at du holder deg innenfor kalorimålet ditt hver dag.

Lichen Sclerosus, hva er det?

Lichen Sclerosus er en sykdom som setter seg i hudens vev. Selv om det er usikkerhet om dens autoimmune status, gir lidelsen et symptombilde i huden som ligner på kronisk lidelse forårsaket av autoimmun betennelse. Denne betennelsen kan spre seg og forårsake smerte, kløe og sår.

Lichen sclerosus er en betennelse som ødelegger elastisiteten til hudens overflate av kroppen. Spesielt lyske, skritt og anus er utsatt, men også nakke, rygg, armhuler og bryst kan angripes. Behandling av dette søkes oftest oppnådd gjennom betennelsesdempende krem og eventuelt medikamenter som demper immunresponsen mot sykdommen.

Sykdommen forkortes i dagligtale til «LS».

Siden det er mange lidelser som kan påvirke hud og slimhinner, bør diagnosen stilles av en spesialist. Behandlingen kan deretter startes.

I tillegg til medisiner og annen behandling foreskrevet av lege, kan du også gjøre noe selv for å lindre symptomene på sykdommen.

Avhjelpe autoimmune sykdommer med et variert kosthold

Mange studier gjennom årene har vist at et bredt spekter av sykdommer, inkludert autoimmune lidelser og kreft, kan påvirkes av utbruddet og forverringen av røyking og alkohol.

Sammen med andre livsstilsforhold kan kroppen påvirkes i både positiv og negativ retning, avhengig av hvordan ens livsstilsfaktorer påvirker kroppen.

For noen år tilbake ga Helsetilsynet ut KRAM-faktorene, som handler om kosthold, røyking, alkohol og trening. 4 viktige faktorer, som alle har innvirkning på helse og påvirkning av sykdomssituasjoner.

Sammen med 10 grunnleggende anbefalinger og kostholdsråd anbefales det at man både med og uten sykdom tilstreber å begrense inntaket av tobakk, alkohol, mettet fett, salt og sukker. I tillegg er det også en anbefaling om å trene hver dag og spise lite fett og grønt.

Disse grunnleggende anbefalingene anbefales, vel vitende om at et sunt, næringsrikt kosthold med trening reduserer virkningen av lidelsen som har oppstått og forhindrer ytterligere lidelse. Et bredt spekter av sykdommer kan påvirkes positivt med kostholdsendringer og trening, inkludert kreft.

Spis variert hvis du har Lichen Sclerosus

Kostinntak har mye å si for autoimmun sykdom. Der alkohol og røyking kan blusse opp sykdom, kan et betennelsesdempende kostinntak lindre symptomene og øke kroppens motstand mot lidelser som Lichen Sclerosus.

De ulike matvaregruppene og vitaminer og mineraler, har alle ulike funksjoner og påvirker kroppen på ulike måter.

Anbefalinger for et antiinflammatorisk kosthold med LS

Ved lidelser som LS anbefales det generelt å spise variert og at kosten bør inneholde rikelige mengder melkesyrebakterier, antioksidanter og probiotika. Flere og flere studier peker på at immunforsvaret vårt starter i tarmen. Derfor er det viktig å tilføre immunforsterkende stoffer og hjelpe kroppen med å styrke immunforsvaret.

Et antiinflammatorisk kosthold med mange antioksidanter og fiber fra matvarer som frukt, grønnsaker og nøtter har stor innflytelse på tarmfloraen og dermed også immunforsvaret.

Et normalt kosthold bør inneholde protein, karbohydrater og fett og mindre sukker. LS diettinntak må også, men enkelte matvarer kan være spesielt viktige og sammensetningen av dietten er derfor avgjørende for effektiviteten.

I tillegg må alle dietter ha et begrenset innhold av sukker og mettet fett som stammer fra f.eks animalske produkter som fet yoghurt, kjøtt, smør osv. Den generelle tilnærmingen må altså være «spise variert», men matvarene nedenfor kan være spesielt viktige. å inkludere i et variert kosthold. .

 • Fisk – gjerne fet fisk som laks og makrell, ål og sild
 • Belgvekster - linser, bønner, kikerter
 • Grønnsaker
 • Frukt, helst fersk og ikke tørket (svært høyt sukkerinnhold)
 • Egg
 • Korn
 • Fiber
 • Meieriprodukter, spesielt yoghurt og magre meieriprodukter

Hvilke ingredienser i mat er viktige for Lichen Sclerosus?

Melkesyrebakterier

Med både magre meieriprodukter og fete meieriprodukter får man probiotika og prebiotika inn i kroppen. Disse er sunne for tarmene der immunforsvaret dannes. Dersom vanlige meieriprodukter ikke er tilstrekkelig, kan du ta et tilskudd som inneholder mange forskjellige bakteriestammer som styrker tarmen.

Protein

Med proteiner omdannes cellene våre og dermed også huden som består av celler. Proteiner finnes i mange matvarer og grønnsaker, inkludert belgfrukter, mais, spinat, erter.

Vitaminene

Vitamin A er et viktig vitamin mot infeksjoner, både i hud og kropp og øker tilførselen av væske til slimhinner og hud. Det finnes i mange frukter og grønnsaker samt fete meieriprodukter og egg.

B- og C-vitaminer

Der vitamin c er kjent for de fleste i sammenheng med immunsystemet vårt, er vitamin b mindre kjent. Vitamin C finnes i mange matvarer mens vitamin B er i færre. Spesielt rå grønnsaker, brød og frukt har b-vitaminer, men de er ikke lett å absorbere gjennom tarmen. Samspillet mellom vitaminene er derfor essensielt for opptak av stoffer som er vanskelige å absorbere gjennom tarmveggen. Jo sunnere og mer motstandsdyktig tarmen er, jo lettere er det å ta opp næringsstoffer.

Jern og sink

Jern er et mineral som finnes i korn, spinat og egg og som kroppen bruker mot infeksjoner. Sink virker på samme måte, spesielt for sårheling. Disse to stoffene blir derfor viktige i kampen mot infeksjoner, for eksempel som utslett og eksem og sår.

D-vitamin

Vitamin D har en viktig rolle å spille i immunsystemet. Spesielt autoimmune sykdommer ser ut til å være et resultat av for lavt vitamin D i kroppen. Motsatt er for høyt nivå en risikofaktor for utvikling av kreft, hvor denne balansen er viktig av mestere. Nivået kan måles i en blodprøve av egen lege.

Fiskeolje

Fiskeolje har en betennelsesdempende effekt i kroppen og kan derfor være god mot påvirkning av autoimmun sykdom. De fleste både som væske på flaske og som kapsler som skal svelges.

Spis anti-inflammatorisk mot Lichen Sclerosus

Hvis betennelsestilstanden i kroppen er høy, er risikoen for plagsomme symptomer fra sykdom større. For å motvirke denne betennelsestilstanden kan man spise en anti-inflammatorisk diett. Denne vil typisk inneholde mange antioksidanter, som finnes mye i planter og mindre i kjøtt, fisk og andre animalske produkter.

Antioksidanter må altså finnes i grønnsaker og planter, urter m.m.

Få antioksidanter inn i hverdagen

Ønsker du å spise mye antioksidanter som et supplement til en betennelsesdempende livsstil, kan innholdet under hjelpe initiativet i gang.

 • Spis rikelig med rå grønnsaker, eller lett dampede grønnsaker
 • Spis mye frisk frukt og nøtter
 • Få kostfiber fra plantebasert mat
 • Spis fiskeolje som et supplement til resten av matinntaket
 • Spis tilskudd av probiotika og andre melkesyrebakterier
 • Begrenset inntak av sukker, både sukker i bearbeidet mat og i tørket frukt
 • Spis proteiner fra proteinrike grønnsaker fremfor proteiner fra kjøtt, korn og egg

Ofte stilte spørsmål

I utgangspunktet forsvinner ikke autoimmune lidelser, verken av seg selv eller med medisinsk behandling. Flere lidelser vil imidlertid ha lange perioder hvor de er i dvale, deretter vil det følge en periode med utbrudd. Slike lidelser er følsomme for stress og angst og mistrivsel, derfor kan utbrudd følge de psykiske svingningene man har i livet sitt. Ettersom mange lidelser er hormonelt betingede, kan man også oppleve at de blir mindre invalidiserende med alderen ettersom hormonnivået i kroppen synker.

Det er fortsatt usikkerhet om hvilken type lidelse LS er. Imidlertid har de fleste helsepersonell en tendens til å vurdere det som en autoimmun lidelse og ikke en bindevevssykdom. Les mer om LS i artikkelen.