Glutenfri diett - Hvordan sette sammen en glutenfri diett
Gluten, glutenallergi og glutenfritt kosthold var for noen år siden noe få visste hva var.
I dag møter man ofte mennesker som lever på mer eller mindre glutenfri mat, og for mange er det riktig vei å gå for et sunnere liv og bedre velvære.
Forskning viser faktisk at det å unngå gluten i kosten kan være sunt enten du har glutenallergi eller ikke.
Men hva er det nå gluten er? Og er det virkelig vanskelig å finne mat uten gluten?
Hvor finnes gluten og hva er det?
Gluten er en familie av proteiner og en fellesbetegnelse for typen protein som er i korn, hvete, bygg og rug, samt meltypene som er laget av det.
I mel er gluten avgjørende for kvaliteten og bakeevnen. Gluten gjør for eksempel mel elastisk og i stand til å heve. Derfor vil du typisk oppleve at glutenfritt brød og bakevarer har en helt annen struktur og konsistens enn brød bakt med gluten.
Gluten og menneskekroppen
Protein er en nødvendig byggestein i organismen vår, og er derfor ikke noe vi utelukkende får fra kjøtt, i motsetning til hva mange tror.
Proteiner finnes i praktisk talt alle matvaregrupper i ulik form og mengde. Den typen protein som utgjør gluten er ikke en type som tilfører mye næring til menneskekroppen.
Gluten tilfører en maksimal mengde energi til systemet vårt, som enkelt kan erstattes av et sunnere alternativ.
Glutenallergi
Glutenintoleranse, eller glutenallergi, er også referert til som cøliaki. Cøliaki er en kronisk sykdom i tynntarmen som aktiveres når man inntar produkter med gluten og gir magesmerter, oppblåsthet og diaré. I tillegg mistenkes et høyt inntak av gluten av forskere for å forårsake andre sykdommer, som irritabel tarm.
Hvordan føles en glutenallergi?
Personer som lider av mild form for glutenallergi vil ofte føle at de klager over oppblåst mage og tretthet som fører til generelt dårlig velvære etter inntak av glutenholdig mat.
Dersom du har fått påvist cøliaki vil du ofte ha opplevd sterke magesmerter, diaré og vekttap i forbindelse med gluteninntak.
Cøliaki er mest vanlig i mage-tarmkanalen, men det har også blitt sett hos enkelte at det gir symptomer som anemi, muskel- og leddsmerter samt en hudsykdom som kalles cøliaki i huden.
Heldigvis er det få som lider av alvorlig cøliaki – under 1 % av den danske befolkningen, mens stadig flere dansker opplever at de har problemer med å tåle gluten i mer eller mindre omfattende grad.
Det er altså mange som vil oppleve en bedring ved å legge om kostholdet og leve helt glutenfritt.
Er glutenfritt kosthold sunnere?
Det er mye forskning som tyder på at å redusere gluteninntaket kan være veien til et liv med mer energi og økt velvære.
Men med mindre du lider av cøliaki, må du være forsiktig med å ekskludere visse matvaregrupper helt fra kostholdet ditt, og det kan være lurt å vurdere å redusere gluteninntaket i stedet.
Utfordringer ved et glutenfritt kosthold
En av de største utfordringene med å spise glutenfritt er at daglig inntak av fullkorn og fiber, som er et av de offisielle kostholdsrådene, kan bli en utfordring. For mange er den enkle veien til fullkorn og kostfiber gjennom rugbrød og annet grovt brød.
Det er ikke fordi du ikke kan få i deg nok kostfiber på andre måter, men det krever litt kreativitet og endringer i vaner hvis du er ny i den glutenfrie verdenen.
Hvordan sette sammen et glutenfritt kosthold?
Enten du har fått diagnosen cøliaki eller bare ønsker å leve på et mer glutenfattig kosthold, er det noen betydelige endringer i det ellers tradisjonelle kostholdet.
For 10 år siden var det så å si umulig å finne et glutenfritt alternativ til de vanlige produktene, men dette er langt fra tilfelle i dag, hvor det er mange glutenfrie produkter i hyllene. Det gjør livet mye enklere for deg som ønsker å spise glutenfritt eller leve på et glutenfattig kosthold, for bedre helse.
La oss først se på hvilke matvarer som inneholder gluten
De vanligste matvarene som inneholder gluten
- Gluten finnes hovedsakelig i mel, både hvete, rug og bygg. I tillegg finnes det også i durumhvete og grahamsmel.
- Rugkjerner
- Havre – inneholder ikke gluten, men produseres oftest sammen med korn som inneholder gluten og vil derfor ofte ha effekt på en person med cøliaki.
- Bulgur og couscous
- Dinkel hvete
Her er gluten gjemt i maten
- Øl
- Matlagingskrem
- Iskrem
- Pasta
- Stekt løk
I tillegg finnes gluten i et stort utvalg av matvarer som hurtigmat og frossenpizza. For mye godteri kan også inneholde gluten, så vær oppmerksom på innholdsfortegnelsen dersom du lever på glutenfri diett.
Hvordan sette sammen et glutenfritt kosthold
Et glutenfritt kosthold består hovedsakelig av rene ingredienser.
Så du kan fortsatt spise mat fra alle matvaregrupper selv om du har cøliaki. Faktisk alle typer grønnsaker, frukt og bær, fisk, kjøtt og rene meieriprodukter.
Det du i hovedsak bør unngå er mel, frokostblandinger, ferdigretter, mange typer brød, øl og søtsaker.
I tillegg er det veldig viktig at du sørger for å få i deg nok fiber i kosten. Fullkornsprodukter og fiber er viktige for fordøyelsen vår og inneholder viktige vitaminer og mineraler som du trenger for å sikre at du får fra andre kilder.
Glutenfri mat uten gluten:
- Grove grønnsaker
- Frukt
- brun ris
- Loppefrøskjell
- Poteter
- Glutenfri havregryn
Det kan være en stor omveltning å plutselig måtte utelukke mat fra maten sin, og det krever ofte endringer i inngrodde vaner.
Selv om dette fortsatt er nytt for deg, kan det være nyttig å utarbeide din egen glutenfrie diettplan, og heldigvis finnes det mange glutenfrie matvarer som kan hjelpe deg på veien.
Glutenfri diettplan
I Danmark har vi en sterk tradisjon for å bruke mel til mye, så her får du noen råd og veiledning for å unngå gluten i kosten i løpet av dagen.
Vær oppmerksom på at mange som har levd lenge med symptomer på glutenallergi eller har cøliaki vil ha redusert toleranse for andre matvarer en stund.
En glutenfri frokost
Det er ofte gjennom frokostproduktene våre at vi inntar fiberholdig mat.
Havregryn eller kli flakes kan erstattes med glutenfri müsli eller havregryn og konsumeres med melk eller yoghurt.
Det vanlige brødet erstattes av glutenfritt brød, som kan være knekkebrød bakt med for eksempel mais- eller mandelmel.
Det er også en opplagt mulighet til å erstatte den tradisjonelle frokosten med en god yoghurt toppet med frisk frukt, nøtter og bær slik at du også øker det daglige inntaket av vitaminer.
MERK! Vær oppmerksom på at enkelte glutenallergikere har redusert toleranse for meieriprodukter.